Новини Одеси та Одеської області

Бессарабська мерудія: що за приправа та з чим її їдять

Бессарабська мерудія: що за приправа та з чим її їдять

Бессарабська мерудія – так називається головна приправа півдня Одеської області із суміші трав. У газеті «Одеське Життя» № 22 від 31 травня у рубриці «Вікторина» було поставлене питання саме про цю спецію. Розповідаємо що це за спеція і чому вона така популярна у південних регіонах Одещини.

Чи знаєте ви, чим пахне у будинках мешканців української Бессарабії, особливо жителів болгарських сіл Чийший та Кубей? Запашним ароматом королеви всіх місцевих приправ – мерудією.

Не впевнена, що є людина, яка не знає, про що йдеться. Адже ця спеція, точніше суміш спецій, — невід’ємна частина побуту всіх жителів півдня Одеської області. А ще їх гостей з інших регіонів, які, своєю чергою, вже встигли поширити прянощі далеко за межі нашої області.

Попри популярність спеції, вона залишається досить рідкісною, оскільки в магазині її купити не вдасться. Готується мерудія з багатьох інгредієнтів. І цей процес зовсім нелегкий та не швидкий.

Коли з’являється врожай свіжої мерудії

Щоб отримати відповідь на це та інші питання, ми зустрілися з Олександрою Бочевар із села Кубою Болградського району. Жінка вже 30 років засаджує свій город основним інгредієнтом у складі мерудії – самардалом. Саме так називається трава, що дозріває до кінця липня. Олександра її збирає та висушує. А далі настає найскладніший процес. Висушену траву закладають у ступу і довго її товчуть, до перетворення на борошно. Самардал, до речі, збирають останнім з усіх необхідних інгредієнтів. До цього моменту вже мають бути готові решта трав.

— Коли дозрівають пір’я цибулі та часнику, я їх збираю, висушую і толку в ступі. Слідом за ними дозрівають кріп, м’ята та петрушка, які готуються так само, — розповідає Олександра.

Фінальний етап – це змішування перетворених на борошно самардалу, пір’я цибулі та часнику, кропу, м’яти та петрушки з сіллю. Хтось додає ще листя болгарського перцю, а хтось – і висушену м’якоть перцевої перегородки. Словом, у кожного майстра свої секрети.

Та й про пропорції жодна господиня вам не розповість. Не вдалося вивідати їх і мені, тому що для багатьох це не лише традиція, а й добрий заробіток.

Олександра продає мерудію на ринку у Болграді. За літо вона виготовляє і, відповідно, продає приблизно мішок приправи.

Батьківщиною мерудії в українській Бессарабії вважається село Чийший, але мерудія кубейських господарок теж має великий попит. І абсолютно заслужено: пробувала, знаю.

Приправа гармонійно поєднується як з м’ясними, так і з овочевими стравами, а також з бринзою та просто шматочком запашного хліба. Вона не лише надає пікантності стравам, а й є корисною для здоров’я. Тож якщо раптом ви її ще не куштували, то скоро зможете прикупити приправу вже нового врожаю! Знайти її напевно можна і на одеському Привозі, але краще поїхати на півдні, насолодитися степовими пейзажами і запас запасись корисною приправою.

Читайте також:

[mistape]
Висловіть вашу думку. Це важливо.
Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Ще за темою
Всі новини

Вибір редакції