Новини Одеси та Одеської області

Дівчина з Одещини досліджує мурали — гігантські малюнки на стінах будівель (фото)

Дівчина з Одещини досліджує мурали — гігантські малюнки на стінах будівель (фото)

Олександра Любецька у 2024 році закінчила 10 клас. Але, окрім школи, дівчина ще захопилася дослідженням муралів. Настільки серйозно, що представила науково-дослідницьку роботу «Мурал-арт як напрям сучасного вуличного мистецтва». В ній проаналізовано біля півсотні витворів вуличного мистецтва і зроблені виводи, які дивують. Подробиці в статті «Одеського Життя».

Війна впливає на теми, які цікаві для молоді

Дослідження Олександри визнали і високо оцінили — її наукова праця посіла перше місце в обласному етапі захисту Малої академії наук України і третє місце по Україні. Навчається вона в балтському ліцеї №2. Допомогла дівчині наукова керівниця Олена Шолудько.

Олександра Любецька та Олена Шолудько

Олександра Любецька та Олена Шолудько

Ученицю зацікавила патріотична тема, яка стала провідною в сюжетах муралів під час повномасштабної війни.

— Вважаю, що мурал-арт як вид сучасного мистецтва не випадково отримав стрімкий розвиток саме під час воєнних дій. Адже навіть в деокупованих містах, де від будівель залишались лише деформовані стіни, мурали ніби закривали собою ті рани війни, лікуючи їх яскравими барвами і надаючи своїм споглядачам надію, а також вселяючи віру у власні сили і в перемогу, — каже дослідниця.

У процесі роботи проаналізовано понад 50 муралів.

мурал сила роду в балті

Мурал Сила роду. Балта

— Один з перших муралів, що вразив мене особисто, — це мурал «Сила роду» в моєму рідному місті Балта. Саме він надихнув на написання цієї роботи. Створили неперевершений подарунок місту професійні художники: з Ізмаїла — Сергій Сухінін та Сергій Ушаков, з Білгорода-Дністровського — Сергій Гарькавий, з Херсону — Євгенія Решетнікова та з Одеси — Леся Медвідь, за участю ініціатора, автора ідеї художника-земляка Сергія Шендеровського та його доньки Анастасії Маліношевської, — розповідає Олександра.

Дівчина також звертає увагу на мурали, які продовжують з’являтися в Одесі та області.

— Мистецтво у виді мурал-арту, теми якого сповнені патріотизму, де Україна часто постає у вигляді войовничої жінки, дуже чітко відображає суть нашої країни: тендітність і величезну силу одночасно. Розташовуючись на вулицях міст, це стало мистецтвом для всіх, адже не потрібно ходити в музей, щоб його споглядати, воно є тут і зараз, — каже юна науковиця.

україна переможе полтава

Мурал Україна переможе. Полтава

воїни та україна хмельницький

Мурал Воїни та україна. Хмельницький

У майбутньому Олександра Любецька бачить себе мистецтвознавцем і вважає, що роботи вуличних митців потребують систематизації і вивчення. Вона переконана, що цей напрям допоможе краще зрозуміти наш непростий час, адже мурали є його частиною і відображенням.

Що таке мурал

Мурал — це великий малюнок або зображення, яке нанесено прямо на стіну або стелю, особливо у великому громадському просторі. Це може бути будь-який вид художнього твору, від абстрактного мистецтва до фотореалістичних зображень, і часто використовується для прикраси міських середовищ, розповідання історій або висловлення соціальних та політичних повідомлень. Мурали можуть бути створені різними методами, включаючи живопис, графіті та мозаїку.

Висловіть вашу думку. Це важливо.
Підписатися
Сповістити про
guest
1 Коментар
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі
Никушор
Никушор
3 місяців тому назад

і це пройде. як хвороба бо інфіковані чужерідною інфекцією. Не можна напускати сум на наш південь. південь – він наш і нічий інший.

Ще за темою
Всі новини

купить квартиру в Одессе

Вибір редакції