Новини Одеси та Одеської області

В Одесі виникли суперечки щодо перейменування вулиці на честь Ігоря Бедзая

В Одесі виникли суперечки щодо перейменування вулиці на честь Ігоря Бедзая

В Одесі стартувало голосування за перейменування 46 об’єктів топоніміки. Серед них і вулиця Якутська, яку планують перейменувати на честь загиблого Героя України Ігоря Бедзая. Але родина й військові проти надання імені Бедзая саме цій вулиці.

Свої думки щодо ситуації виклала на власній facebook-сторінці одеська медійниця й волонтерка Олена Ротарі.

Як пише волонтерка, історико-топонімічна комісія Одеської міськради не задовольнила прохання командування Військово-морських сил ЗСУ перейменувати на честь Бедзая проспект Гагаріна. Про це ІТК повідомила під час свого засідання, але не повідомили офіційно командування.

Окрім того, дружина полковника написала офіційного листа в якому не надавала дозвіл назвати на честь загиблого чоловіка вулицю Якутську. Тому перейменування вулиці, навіть після позитивних громадських слухань, буде порушенням закону.

цитата Ротарі

Нагадаємо, раніше історико-топонімічна комісія повідомила, що планують перейменувати вулиці  біля Меморіалу 411 батареї на честь загиблих Героїв російсько-української війни.

Олена Ротарі написала, що вулиця Якутська займає лише два квартали.

Читайте також: В Одесі створюють бар’єри для перейменування вулиць на честь Героїв війни: активіст

На пост відреагував Олександр Бабіч – історик та член ІТК. Він заявив, що вулиця має довжину в 10 кварталів. А листа від дружини Ігоря Бедзая на засіданнях комісії не зустрічав:

цитаат Бабіча

Загалом історико-топонімічна комісія працює за чітко визначеним алгоритмом щодо перейменування вулиць.

Алгоритм роботи:

  • внесення пропозицій. Пропозицію щодо найменування може зробити будь-хто: громадська організація, група активістів, колективи, члени робочої групи, члени Комісії;
  • розгляд, обговорення та голосування проходять під час засідання ІТК. Прийняття рішень відбувається простою більшістю голосів від загального складу присутніх на засіданні членів Комісії. Згідно з Положенням про роботу Комісії, всі її рішення носять рекомендаційний характер;
  • проходження лінгвістичної та юридичної експертизи. Кожна нова назва має бути протестована лінгвістами (якщо є необхідність) та узгоджена з юридичним департаментом міської ради;
  • громадські слухання та обговорення. Ця важлива частина процесу широко застосовується на практиці, особливо, коли мова йде про суспільно-вразливі теми (перенесення знакових пам’яток, перейменування вулиць та районів міста). Втім, треба пам’ятати, що згідно зі Статутом міста, рішення громадських слухань також носять рекомендаційний характер;
  • затвердження сесією Міської ради. Остаточне рішення по всім перейменуванням приймають депутати Міської ради.

Раніше “Одеське життя” писало про десять принципів роботи історико-топонімічної комісії.

Висловіть вашу думку. Це важливо.
Підписатися
Сповістити про
guest
1 Коментар
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Данило
Данило
7 місяців тому

Ще не вистачало війни за вулицю. Треба радіти, що взагалі його вшанують. Замість того вибирають яка вулиця довша та краще для вшанування. Це ідіотизм.

Ще за темою
Всі новини

купить квартиру в Одессе

Вибір редакції