Класична кава – це напій, зварений зі свіжомелених зерен. Решту різновидів з молоком, сиропами, шоколадом, медом, алкоголем та іншими добавками заведено називати кавовими напоями.
У статті ми розповімо про особливості найпопулярніших видів кави та напоїв на її основі.
Справжня кава: еспресо, ристретто, американо
- Еспресо – це порція кави об’ємом 25-35 мл. Гаряча вода пропускається через змелені зерна. Еспресо винайшли в Італії. Він має характерну гіркуватість, а також служить основою для багатьох напоїв.
- Рістретто — міцний різновид еспресо обсягом до 25 мл. П’ється за ковток. Відрізняється насиченим ароматом та характерною густотою. Запивається негазованою водою. Дуже бадьорить внаслідок високої концентрації кофеїну.
- Американо або Long Black — еспресо з подвійною кількістю води. За легендою, напій став особливо популярним у 40-х роках минулого століття, коли американські солдати, воюючи в Європі, почали розбавляти занадто міцну для них каву, пом’якшуючи її гіркоту. Сьогодні можна вибрати і купити каву в капсулах, призначену для приготування в кавомашині саме американо — нерізкої, з легкою ягідною кислинкою.
Кавові напої з молоком: капучино, латте, мокко
До списку найпопулярніших напоїв входять такі:
- Капучіно. Складається з еспресо, спіненого цільного або знежиреного молока та піни – все в рівних частинах шарами. Текстура кремова, приємна на смак.
- Латте. Спінене молоко повільно вливають у каву для отримання збалансованого смаку.
- Флет уайт. Особливо популярний в Австралії та Новій Зеландії. Готується на основі подвійної порції еспресо та слабо збитого молока. Міцніше, ніж латте.
- Макіато. У дві порції еспресо, тобто 50-70 мл, додають одну-дві краплі молока, що впливає не так на смак, лише злегка пом’якшуючи характерну гіркоту, як на колір.
- Мокко. Крім кави та спіненого молока, до складу входить шоколадний сироп, що надає готовому напою ніжної кремової текстури.
- Кава з молоком. Складається з 50% кави та 50% молока. Популярний у багатьох європейських країнах. У Франції його називають Cafe au lait, а Португалії — Meia-de-leite. Подається у високих скляних склянках.
- Фраппучіно. У складі – кава, молоко, лід та різні сиропи, які можна придбати в маркеті корисних штук MAUDAU. Дуже солодкий, нагадує на смак десерт.
Кава родом з Ірландії та Австрії
Айріш-кава – це суміш кави, односолодового ірландського віскі, тростинного цукру та жирних вершків. Ірландська кава має потужний зігріваючий ефект і дуже приємний на смак.
Кава по-віденськи з’явилася ще в XVII столітті. Складається з подвійної порції еспресо, до якого додають збиті вершки та мелений шоколад. Дуже ситний, але не надто солодкий напій.
*на правах реклами