Великодні приготування у болгар розпочинаються за тиждень до великого свята і закінчуються лише перед Спасовднем, яке цього року відзначається 25 травня. Саме цього дня болгари української Бессарабії знову печуть козунаці — паски.
Цей процес, як каже Марія Атанасова, болгарка із села Бургуджій (Виноградівка) Болградського району, без потрібного настрою краще не починати. Паски печуть два дні і вкладають у їхнє приготування багато сил: тіста завжди замішують багато, та й місять його по кілька разів.
Свою першу здобу Марія почала пекти ще в юності. Потім у всі тонкощі процесу присвятила свою дочку.
Найголовніше в такій випічці — використовувати якісні дріжджі. Болгари їх роблять із вина. Тому так їх і називають – винними дріжджами. Рецепт постійно удосконалюється і тримається в секреті.
— Проте за останні 10 років нічого вже не змінювали, оскільки паски виходять дуже смачними, — каже Марія Атанасова.
Іншим важливим моментом є соба (велика піч), в якій випікаються паски. Сьогодні таких печей вже майже не залишилося, тому всі чекають паски бабусі Марії.
Її головним помічником є чоловік Іван, з яким вони прожили майже 50 років. Саме він займається обпалюванням печі, потім акуратно поміщає туди паски і через певний час виймає справжні рум’яні шедеври.
Цього року Марія та Іван Атанасови з дочкою Аллою спекли 8 великих круглих пасок, 30 плетінок, 1 коровай і багато булочок з великоднього тіста.
— Ми так багато печемо, тому що у нас велика родина і багато друзів, і всі хочуть спробувати справжню паску, випечену в старовинній печі, — поділилася Марія.
Читайте також: