Подорожчання овочів навесні для нас не є новиною – так відбувається щороку. Однак цієї весни овочі в Україні дорожчають рекордними темпами, зокрема цибуля (вона зараз коштує 55 гривень за кг) та морква (45 гривень за кг). Водночас у Мінагрополітики запевняють: хоч і не дуже скоро, але овочі почнуть дешевшати.
За словами першого заступника міністра аграрної політики та продовольства Тараса Висоцького, на те є об’єктивні причини:
- перша: через енергетичну кризу не вдалося зберегти більшу частину врожаю;
- друга: багато овочів, насамперед, цибуля та морква, вирощувалися в Херсонській та Запорізькій областях і через окупацію їх не змогли доставити споживачеві.
Для стабілізації цін аграрії планують збільшити посівні площі під цибулю, моркву та інші овочі, завдяки чому очікується більший урожай.
«Цього року ситуація з цибулею та морквою на ринку буде стабільною порівняно з минулим роком. Продукти будуть більш доступні українському споживачеві», – наголосив Тарас Висоцький.
Читайте також: Великдень-2023: скільки коштуватимуть одеситам паски, паски та крашанки? (Фоторепортаж).
Фото ТСН