Новини Одеси та Одеської області

19 лютого 1954 року Крим увійшов до складу України

19 лютого 1954 року Крим увійшов до складу України

Кримську область передали Україні (тоді – УРСР) 1954 року, саме 19 лютого, згідно з указом Президії Верховної Ради СРСР. Причиною стала господарська потреба.

Разом із Кримською областю до складу УРСР увійшов також і Севастополь, що було закріплено у Конституції УРСР у 1978 році.

Передачу визначили такі причини:

  • гостра господарська потреба, сусідство з УРСР;
  • зручність забезпечення півострова водою (будівництво Північно-Кримського каналу);
  • електроенергія;
  • продукцією з «материкової» частини УРСР;
  • необхідність інтенсифікації післявоєнного відновлення.

Незважаючи на передачу до складу УРСР, у Криму, як і в УРСР загалом, продовжували політику русифікації. Випускників навчальних закладів із російської глибинки направляли на роботу до Криму, а молодих фахівців-українців переважно відправляли на роботу до інших областей СРСР.

20 січня 1991 р. на хвилі перебудови в Кримській області відбувся референдум, за підсумками якого Криму повернули статус автономної республіки, тоді як Севастополь зберігав статус міста центрального підпорядкування.

Після проголошення Незалежності України, яка стала правонаступницею УРСР, 4 вересня 1991 р. Верховна Рада Автономної Республіки Крим «прагнучи створити правову демократичну державу у складі України» проголосила суверенітет.

Мешканці Кримського півострова брали участь у Всеукраїнському референдумі 1991 року, на території автономії Акт проголошення незалежності України підтвердили 54,19% громадян, у Севастополі – 57,07%.

Статус автономної республіки Крим успішно існував у складі України до 2014 року. Але після Революції гідності Російська федерація з допомогою військової сили тимчасово окупувала острів.

Наразі Україна веде з російськими агресорами визвольну війну, щоб повернути всі захоплені території, у тому числі Кримський півострів.

Читайте також:

 

 

Висловіть вашу думку. Це важливо.
Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Ще за темою
Всі новини

купить квартиру в Одессе

Вибір редакції