
Загалом Трійця охоплює собою відразу кілька свят: один із чотирьох поминальних днів на рік Вселенської Троїцької суботи, сама Троїцька неділя і наступний за ним день Святого Духа.
Батьківська субота. Цього дня прийнято йти на цвинтар – обметати могили травами та березовими гілками. За народними повір’ями, покійні мають у цей час разом із живими подивитися на весняне відродження. Крім того, обов’язково замовляють у церкві панахиду, а також моляться за “безрідних і безіменних”, чий рід припинився і за них нема кому молитися.

На Трійцю двори, будинки та церкви зовні та всередині прикрашають зеленню та квітами. До церкви йдуть з букетами квітів та пахучих трав, щоб їх освятити. Найчастіше це чебрець, м’ята, материнка та аїр. Підійдуть також деревій, полин, ромашка, волошки, барвінок, любисток і безсмертник. Потім букети треба висушити і залишити в будинку до наступної урочистості – вони захистять від усіляких бід та хвороб.
У понеділок відзначають День Святого Духа (Духів День). До ікон цього дня за звичаєм підвішували дерев’яне зображення голуба – символа Святого Духа. Вважається, що цей символ має силу творення і є запорукою зростання сім’ї, її духовності та благополуччя.

Парафіяни вірять, що свята на честь Святого Духа дають змогу зміцнити сім’ю та здоров’я.
Як відзначають Трійцю на Одещині?
Свято Трійці відзначають усі християнські громади багатонаціональної Одеської області. У кожного народу є свої цікаві і часом дуже барвисті звичаї та традиції.
Оплакують трави та готують дубль-яєчню. На поділлі – у Подільську, Кодимі, селах Івашково, Слобідка, зберігся давній звичай, що має дохристиянське коріння. Він полягав у тому, щоб прийти до церкви на Трійцю з пучком трави, яка має бути оплакана. Сльози означали дощ. Вважалося, що після цього влітку нічого очікувати посухи.

У староруських липованських селищах – Вилкове, Муравльове, Стара та Нова Некрасівка Ізмаїльського району – з давніх-давен повелося в Троїцин день готувати особливу яєчню. Вона складається з двох яєць, оскільки обидва її «ока» мають символізувати дружну пару – чоловіка та дружину. Поки страва смажиться на сковорідці, господиня читає молитву. Яєчню приправляють зеленою цибулею, часником та петрушкою. Причому, зелень не ріжеться, а кладеться гілочками або довгим зеленим пір’ям разом з наростаючою головкою цибулини. Вважалося, що завдяки цьому сім’я весь рік буде міцною.
Роблять «гримілки» та коліво. У Рені, селах Долинське, Лиманське, Орлівка, Плавні мешкає багато молдаван. Тут на Трійцю не лише прикрашають будинок зеленими гілками. Ще нерідко ліплять із сирої глини невеликі пустотілі кулі, залишаючи лише невеликий отвір. У висохлу кулю поміщають різні грімні предмети. В отвір вставляють невелику планку – ручку. Виходить «гримілка», яка покликана відлякувати злих духів, особливо русалок, адже свято інакше називають Русальним тижнем.
У Болграді, селах Бархатне, Теплиця, Калчева переважно живуть болгари. Вони називають Трійцю Задушницею, бо цього дня віддають данину пам’яті душам померлих. Як і скрізь, на свято йдуть до церкви, а згодом – на могили родичів.
Після повернення з цвинтаря у будинку накривають поминальний стіл та обов’язково запалюють свічки, які очищають житло від злих духів. У святкове меню входить «коливо» – солодке блюдо з рису та фруктів, на зразок нашої куті, гарбуз (солодкий пиріг, або по-болгарськи, баниця з гарбузом). Жоден святковий стіл не обходиться також без черешні, яка встигає до цього часу. П’ють вино та чай з корицею. І ще на окремий столик обов’язково ставлять великий келих червоного вина – символу крові Христа. Після Трійці це вино виливають під найкраще у господарстві плодове дерево.
Три факти про Трійцю
1. Троїцин день вважається датою народження Церкви Христової.
2. Офіційно свято Трійці почали відзначати наприкінці 4 століття (381 рік), після затвердження свята на Другому Вселенському Соборі у Константинополі.
3. Святкувати Трійцю на Русі стали через 300 років після хрещення її князем Володимиром.
Автор: Ангеліна АПРЄЛЄВА


