Ефективність процесу консервації продуктів великою мірою залежить від устаткування. Проблема важлива не лише для заводу з великими обсягами, а й для фермерського господарства чи невеликого бізнесу.
В останніх випадках відповідним рішенням буде купити промисловий автоклав горизонтального або вертикального типу об’ємом від 20 л, в який можна завантажити до 1000 банок 0,5 л або до 600 – 1 л.
Як влаштований промисловий автоклав?
Основою апарату є корпус з дверцятами або кришкою, з прокладкою ущільнювача і зливним отвором. На кришці або корпусі змонтовано клапан захисту від високого тиску та прилади. До останніх відносяться термометр та манометр. Також є патрубок для шланга (труби), через який тиск нагнітають, з ніпелем (вентилем).
Автоклав може мати внутрішні, зовнішні або виносні теплообмінники, завантажувальні кошики, пневматичні, механічні або електромагнітні перемішувачі, електродвигун, систему захисту, блок автоматичного керування та інше додаткове обладнання. На дні мають піддон, між рядами кладуть проставки.
Як працює автоклав?
Якщо воду нагрівати під великим тиском (вище 1 атм.), вона почне кипіти при показаннях термометра понад 100°C. (Зворотне теж справедливо, не дарма ж у горах неможливо яйце в казанку зварити). Завдяки цьому стерилізується вміст автоклавної камери, прискорюється робота, збільшується вихід продукту. Весь процес можна розділити на три етапи: нагрівання, знищення мікробів та охолодження.
- Якщо камера завантажена, включають нагрівання. Температура води піднімається до 90°C і з поверхні починається випаровування. Оскільки камера герметична, пару подітися нікуди, і він залишається всередині місткості. Внаслідок цього утворюється надлишковий тиск і в якийсь момент випаровування припиняється.
- Оскільки між тиском та температурою існує пряма залежність, то з підвищенням першого піднімається і друга. Коли стовпчик термометра перевалить через позначку 120°C, автоклавна камера розпочне стерилізацію продуктів. Гинуть навіть ті мікроорганізми, які витримують «звичайні» 100°C. На цьому етапі витримують задані параметри системи протягом певного часу.
- Після закінчення стерилізації треба охолодити автоклав до 30°C.
Час стерилізації залежить від кількості та виду продуктів, а також їх упаковки.
Який автоклав краще: паровий чи водяний?
У паровому, в порівнянні з водяним, корпус і банки нагріваються і остигають набагато швидше. Він стерилізує не лише продукти в банках, а й реторт-їжу. З іншого боку, водяний прогріває тушонку рівномірніше. А в паровому біля стін – краще, ніж у середині. Газовий більш економічний, він дешевший і простий. Електричний легший і зручніший у роботі – він, як правило, йде з блоком автоматизації.