Статті

Патладжан-манджаси – найулюбленіша Бесарабська страва з баклажанів та помідорів

Назву цієї страви на гагаузький манер — патладжан-манджаси — нелегко вимовити. Гагаузи пояснюють, що перше слово говорить про те, що головний овоч у цій страві – помідори (патладжан). А перець, сині та цибуля – його супутники. «Одеське життя» презентує рецепт цієї смачної страви, яка підійде і на осінь, і на зиму.

Баклажани печуть, по можливості це краще зробити на відкритому вогні, щоб вийшли з димком. Потім їх охолоджують, чистять і дають стекти зайвій волозі.

Перці обсмажують на олії.

Окремо на олії в сковороді засмажується накришена цибуля і перетерті стиглі помідори. Що більше томатів – то краще. Сіль, цукор та спеції – на смак. На завершення засмажку змішують з печеними баклажанами і ще трохи тушать. Знявши з вогню, дрібно кришать кілька зубчиків часнику.

Читайте також: Найцікавіші кулінарні традиції та страви Одеси

Страву подають порційно у невеликих піалах, викладаючи кілька перців та заливаючи сумішшю зі сковороди.

Патладжан-манджаси зазвичай подається з холодними закусками. Їдять овочеву страву, вмочаючи свіжий хліб. Така смакота, що, здається, вже більше нічого і не треба.

Зимовий варіант страви

Є й зимовий варіант страви, її як гагаузи, так і представники інших народів Бессарабії, заготовляють у неймовірних кількостях – і з’їдається все.

Пропорції та послідовність такі. У казані 15 хвилин кип’ятять 1,5 кілограма перетертих помідорів (можна пропустити через м’ясорубку) з додаванням 200 грамів цукру, 2,5 столових ложок солі, 150 грамів оцту та 1 склянки рослинної олії. В отриману масу кидають 1,5 кілограма цибулі, нарізаної соломкою, кип’ятять ще 10 хвилин. Потім у казан відправляють 3 кілограми болгарського перцю, накришеного соломкою (підходить червоний, зелений, можна впереміш), і кип’ятять ще 15 хвилин.

У гарячому вигляді манджу розкладають у стерилізовані банки та закручують металевою кришкою.

Із зазначеної кількості овочів виходить 5 літрових банок.

Читайте також:

Share
Антоніна Бондарева

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з 37-річним досвідом. Пише про південь Одещини, на соціальні та економічні теми, висвітлює суспільні проблеми. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ). Нагороджена «Золотою медаллю української журналістики».

Recent Posts

  • Новини

«Бронь» на кладовищі: одеські прокурори затримали завідувача

Завідувач кладовища одного з комунальних підприємств в Одеському районі «продавав» місця для поховання. Read More

04-07-2025 в 07:33
  • Статті

Ціни на Привозі на початку липня: «Скільки потягне кавунчик?»

Ну от вже й липень з його спекою, черговими прильотами та, звісно, «гарячим» Привозом з… Read More

04-07-2025 в 07:11
  • Новини

В Одесі відкриють виставку про жінок, які пережили Голокост

У неділю, 6 липня 2025 року, в Одесі відкриється виставка «Жінки, які пережили Голокост». Подію… Read More

04-07-2025 в 06:43
  • Новини

Одеський гумор: що робити з капустою, якщо це не гроші

Усім привіт і доброго ранку, а дня виключно позитивного! Так-так, усім ворогам на зло, хоч… Read More

04-07-2025 в 06:13
  • Новини

Магнітна буря 4 липня: метеочутливим варто бути уважнішими

У п'ятницю, 4 липня, сонячна активність буде середнього рівня, ймовірність значних магнітних бур невисока. Read More

04-07-2025 в 05:42
  • Новини

Масштабна пожежа на Одещині: під загрозою декілька населених пунктів (фото)

Біля села Косівка в Березівському районі Одеської області 20 травня сталася масштабна пожежа. Вогонь охопив… Read More

03-07-2025 в 22:34