Статті

Патладжан-манджаси – найулюбленіша Бесарабська страва з баклажанів та помідорів

Назву цієї страви на гагаузький манер — патладжан-манджаси — нелегко вимовити. Гагаузи пояснюють, що перше слово говорить про те, що головний овоч у цій страві – помідори (патладжан). А перець, сині та цибуля – його супутники. «Одеське життя» презентує рецепт цієї смачної страви, яка підійде і на осінь, і на зиму.

Баклажани печуть, по можливості це краще зробити на відкритому вогні, щоб вийшли з димком. Потім їх охолоджують, чистять і дають стекти зайвій волозі.

Перці обсмажують на олії.

Окремо на олії в сковороді засмажується накришена цибуля і перетерті стиглі помідори. Що більше томатів – то краще. Сіль, цукор та спеції – на смак. На завершення засмажку змішують з печеними баклажанами і ще трохи тушать. Знявши з вогню, дрібно кришать кілька зубчиків часнику.

Читайте також: Найцікавіші кулінарні традиції та страви Одеси

Страву подають порційно у невеликих піалах, викладаючи кілька перців та заливаючи сумішшю зі сковороди.

Патладжан-манджаси зазвичай подається з холодними закусками. Їдять овочеву страву, вмочаючи свіжий хліб. Така смакота, що, здається, вже більше нічого і не треба.

Зимовий варіант страви

Є й зимовий варіант страви, її як гагаузи, так і представники інших народів Бессарабії, заготовляють у неймовірних кількостях – і з’їдається все.

Пропорції та послідовність такі. У казані 15 хвилин кип’ятять 1,5 кілограма перетертих помідорів (можна пропустити через м’ясорубку) з додаванням 200 грамів цукру, 2,5 столових ложок солі, 150 грамів оцту та 1 склянки рослинної олії. В отриману масу кидають 1,5 кілограма цибулі, нарізаної соломкою, кип’ятять ще 10 хвилин. Потім у казан відправляють 3 кілограми болгарського перцю, накришеного соломкою (підходить червоний, зелений, можна впереміш), і кип’ятять ще 15 хвилин.

У гарячому вигляді манджу розкладають у стерилізовані банки та закручують металевою кришкою.

Із зазначеної кількості овочів виходить 5 літрових банок.

Читайте також:

Share
Антоніна Бондарева

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з 37-річним досвідом. Пише про південь Одещини, на соціальні та економічні теми, висвітлює суспільні проблеми. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ). Нагороджена «Золотою медаллю української журналістики».

Recent Posts

  • Новини

Війна, день 1273: масова атака в день переговорів і удари по НПЗ

Сьогодні, 19 серпня 2025 року, в ніч переговорів президентів Зеленського і Трампа Росія запустила по… Read More

19-08-2025 в 10:11
  • Новини

Відключення світла в Одесі: чиї будинки знеструмлять 19 серпня

У вівторок, 19 серпня 2025 року, низка вулиць в Одесі тимчасово залишаться без електропостачання через… Read More

19-08-2025 в 09:31
  • Новини

Троє загиблих і потерпілий: наслідки руйнівної аварії на трасі Одеса – Рені

В результаті зіткнення легкового автомобіля з автопоїздом на трасі Одеса-Рені в Білгород-Дністровському районі загинули три… Read More

19-08-2025 в 08:29
  • Новини

19 серпня: яка температура морської води в Одесі

Незважаючи на невелике зниження температури повітря, море в Одесі залишається теплим і комфортним для купання. Read More

19-08-2025 в 07:27
  • Новини

Масштабна пожежа та значна шкода природі: екологи підрахували наслідки ракетного удару по Одещині

Внаслідок чергового ворожого ракетного удару по території Одеської області 5 серпня 2025 року виникла масштабна… Read More

19-08-2025 в 07:11
  • Новини

В Україні запровадять безоплатний щорічний медичний огляд: хто та як зможе його пройти

Прем'єр-міністерка України Юлія Свириденко анонсувала запуск державної програми щорічного профілактичного медичного огляду (чекапу) для громадян… Read More

19-08-2025 в 06:41