Статті

Патладжан-манджаси – найулюбленіша Бесарабська страва з баклажанів та помідорів

Назву цієї страви на гагаузький манер — патладжан-манджаси — нелегко вимовити. Гагаузи пояснюють, що перше слово говорить про те, що головний овоч у цій страві – помідори (патладжан). А перець, сині та цибуля – його супутники. «Одеське життя» презентує рецепт цієї смачної страви, яка підійде і на осінь, і на зиму.

Баклажани печуть, по можливості це краще зробити на відкритому вогні, щоб вийшли з димком. Потім їх охолоджують, чистять і дають стекти зайвій волозі.

Перці обсмажують на олії.

Окремо на олії в сковороді засмажується накришена цибуля і перетерті стиглі помідори. Що більше томатів – то краще. Сіль, цукор та спеції – на смак. На завершення засмажку змішують з печеними баклажанами і ще трохи тушать. Знявши з вогню, дрібно кришать кілька зубчиків часнику.

Читайте також: Найцікавіші кулінарні традиції та страви Одеси

Страву подають порційно у невеликих піалах, викладаючи кілька перців та заливаючи сумішшю зі сковороди.

Патладжан-манджаси зазвичай подається з холодними закусками. Їдять овочеву страву, вмочаючи свіжий хліб. Така смакота, що, здається, вже більше нічого і не треба.

Зимовий варіант страви

Є й зимовий варіант страви, її як гагаузи, так і представники інших народів Бессарабії, заготовляють у неймовірних кількостях – і з’їдається все.

Пропорції та послідовність такі. У казані 15 хвилин кип’ятять 1,5 кілограма перетертих помідорів (можна пропустити через м’ясорубку) з додаванням 200 грамів цукру, 2,5 столових ложок солі, 150 грамів оцту та 1 склянки рослинної олії. В отриману масу кидають 1,5 кілограма цибулі, нарізаної соломкою, кип’ятять ще 10 хвилин. Потім у казан відправляють 3 кілограми болгарського перцю, накришеного соломкою (підходить червоний, зелений, можна впереміш), і кип’ятять ще 15 хвилин.

У гарячому вигляді манджу розкладають у стерилізовані банки та закручують металевою кришкою.

Із зазначеної кількості овочів виходить 5 літрових банок.

Читайте також:

Share
Антонина Бондарева

Училась в Киевском национальном университете им. Т.Г. Шевченко, однако настоящим университетом для меня стала районная газета «Ренийский вестник». Исколесила все Придунавье, 14 лет работая собкором газеты «Одесские известия». В последние 7 лет увлечена созданием видеорепортажей (ютуб-канал «Новости Рени»). Сотрудничество с редакцией газеты «Одесская жизнь» для меня – это возможность рассказать, насколько интересен южный регион Одесчины, где живут и работают уникальные люди

Recent Posts

  • Новини

Частину функцій ТЦК в одній з громад Одещини буде виконувати місцева влада

У Арцизі затвердили положення про новий відділ, який відповідатиме за ведення персонального військового обліку. Відповідне… Read More

19-05-2025 в 16:37
  • Новини

Частина Одеського району майже на добу залишиться без води

Філія «Інфоксводоканал» повідомляє, що у зв'язку з необхідністю проведення ремонтних робіт на об'єктах водопроводу у… Read More

19-05-2025 в 15:24
  • Новини

Деколонізація в Одесі: конфлікт через табличку переріс у бійку

У вихідні в Одесі активісти знесли низку меморіальних дощок, а також адресні таблички на честь… Read More

19-05-2025 в 14:34
  • Статті

День народження Одеси: коли одесити хочуть святкувати заснування міста – опитування

За останніми історичними даними, сьогодні ,19 травня 2025 року, Одесі виповнилося 610 років. Журналістка "Одеського… Read More

19-05-2025 в 13:31
  • Новини

Молдавський політик вимагає забрати частину Одещини для виходу до Чорного моря

Лідер партії «Велика Молдова» Вікторія Фуртуне заявила про своє бажання повернути своїй країні Буджак на… Read More

19-05-2025 в 12:42
  • Новини

На виборах Румунії переміг проєвропейський кандидат

У другому турі президентських виборів у Румунії здобув перемогу чинний мер Бухареста Нікушор Дан -… Read More

19-05-2025 в 11:35