Статті

Патладжан-манджаси – найулюбленіша Бесарабська страва з баклажанів та помідорів

Назву цієї страви на гагаузький манер — патладжан-манджаси — нелегко вимовити. Гагаузи пояснюють, що перше слово говорить про те, що головний овоч у цій страві – помідори (патладжан). А перець, сині та цибуля – його супутники. «Одеське життя» презентує рецепт цієї смачної страви, яка підійде і на осінь, і на зиму.

Баклажани печуть, по можливості це краще зробити на відкритому вогні, щоб вийшли з димком. Потім їх охолоджують, чистять і дають стекти зайвій волозі.

Перці обсмажують на олії.

Окремо на олії в сковороді засмажується накришена цибуля і перетерті стиглі помідори. Що більше томатів – то краще. Сіль, цукор та спеції – на смак. На завершення засмажку змішують з печеними баклажанами і ще трохи тушать. Знявши з вогню, дрібно кришать кілька зубчиків часнику.

Читайте також: Найцікавіші кулінарні традиції та страви Одеси

Страву подають порційно у невеликих піалах, викладаючи кілька перців та заливаючи сумішшю зі сковороди.

Патладжан-манджаси зазвичай подається з холодними закусками. Їдять овочеву страву, вмочаючи свіжий хліб. Така смакота, що, здається, вже більше нічого і не треба.

Зимовий варіант страви

Є й зимовий варіант страви, її як гагаузи, так і представники інших народів Бессарабії, заготовляють у неймовірних кількостях – і з’їдається все.

Пропорції та послідовність такі. У казані 15 хвилин кип’ятять 1,5 кілограма перетертих помідорів (можна пропустити через м’ясорубку) з додаванням 200 грамів цукру, 2,5 столових ложок солі, 150 грамів оцту та 1 склянки рослинної олії. В отриману масу кидають 1,5 кілограма цибулі, нарізаної соломкою, кип’ятять ще 10 хвилин. Потім у казан відправляють 3 кілограми болгарського перцю, накришеного соломкою (підходить червоний, зелений, можна впереміш), і кип’ятять ще 15 хвилин.

У гарячому вигляді манджу розкладають у стерилізовані банки та закручують металевою кришкою.

Із зазначеної кількості овочів виходить 5 літрових банок.

Читайте також:

Share
Антоніна Бондарева

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з 37-річним досвідом. Пише про південь Одещини, на соціальні та економічні теми, висвітлює суспільні проблеми. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ). Нагороджена «Золотою медаллю української журналістики».

Recent Posts

  • Статті

Одеса 1838 року очима німця: подорож у часі з Йоганом Георгом Колем

В Одеській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М.Грушевського відбулась презентація історико-краєзнавчого дослідження «Німецький мандрівник Йоган… Read More

19-11-2025 в 20:28
  • Новини

«Міндічгейт» трясе владу: Рада звільняє міністрів, а навколо Єрмака — нові чутки

Після публікації скандальних «плівок Міндича» в українській владі почалися гучні перестановки: депутати відправили у відставку… Read More

19-11-2025 в 19:26
  • Новини

Хто занедбав Дюківський сад в Одесі: аварійні дерева, зруйновані будівлі, брудні ставки

Дюківський сад вважається один із найстаріших парків Одеси, проте наразі його реабілітують після тривалої недбалої… Read More

19-11-2025 в 18:58
  • Реклама / Новини партнерів

Радіатори опалення в підлогу: призначення та принцип роботи

Радіатори опалення внутрішньопідлогові дозволяють отримати недороге якісне обігрів, а також створити унікальний інтер'єр у вашому… Read More

19-11-2025 в 18:04
  • Статті

Мобільна аптека: в глибинку на Одещині тепер привозять ліки

Близько року селами Любашівської та Зеленогірської громад за певними графіком і маршрутом курсує мобільний аптечний… Read More

19-11-2025 в 17:05
  • Новини

Відключень світла в Одесі стало ще більше – графіки на 19 листопада подовжили

У зв’язку з тяжкою ситуацією в енергосистемі країни НЕК «Укренерго» надала команду скоригувати графіки стабілізаційних… Read More

19-11-2025 в 16:22