Назву цієї страви на гагаузький манер — патладжан-манджаси — нелегко вимовити. Гагаузи пояснюють, що перше слово говорить про те, що головний овоч у цій страві – помідори (патладжан). А перець, сині та цибуля – його супутники. «Одеське життя» презентує рецепт цієї смачної страви, яка підійде і на осінь, і на зиму.
Баклажани печуть, по можливості це краще зробити на відкритому вогні, щоб вийшли з димком. Потім їх охолоджують, чистять і дають стекти зайвій волозі.
Перці обсмажують на олії.
Окремо на олії в сковороді засмажується накришена цибуля і перетерті стиглі помідори. Що більше томатів – то краще. Сіль, цукор та спеції – на смак. На завершення засмажку змішують з печеними баклажанами і ще трохи тушать. Знявши з вогню, дрібно кришать кілька зубчиків часнику.
Читайте також: Найцікавіші кулінарні традиції та страви Одеси
Страву подають порційно у невеликих піалах, викладаючи кілька перців та заливаючи сумішшю зі сковороди.
Патладжан-манджаси зазвичай подається з холодними закусками. Їдять овочеву страву, вмочаючи свіжий хліб. Така смакота, що, здається, вже більше нічого і не треба.
Є й зимовий варіант страви, її як гагаузи, так і представники інших народів Бессарабії, заготовляють у неймовірних кількостях – і з’їдається все.
Пропорції та послідовність такі. У казані 15 хвилин кип’ятять 1,5 кілограма перетертих помідорів (можна пропустити через м’ясорубку) з додаванням 200 грамів цукру, 2,5 столових ложок солі, 150 грамів оцту та 1 склянки рослинної олії. В отриману масу кидають 1,5 кілограма цибулі, нарізаної соломкою, кип’ятять ще 10 хвилин. Потім у казан відправляють 3 кілограми болгарського перцю, накришеного соломкою (підходить червоний, зелений, можна впереміш), і кип’ятять ще 15 хвилин.
У гарячому вигляді манджу розкладають у стерилізовані банки та закручують металевою кришкою.
Із зазначеної кількості овочів виходить 5 літрових банок.
Читайте також:
Арцизьку громаду Одеської області знову сколихнула трагічна звістка: на фронті загинув уродженець села Главані Денис… Read More
Чорна п’ятниця — це міжнародна традиція масштабних розпродажів, яка традиційно щорічно проходить в листопаді в… Read More
В Одеському зоопарку з'явилася пара котячих лемурів - хлопчик і дівчинка. Побачити цих екзотичних тварин… Read More
Сьогодні, на честь Дня Десантно-штурмових військ Збройних сил України, «Одеське життя» розповідає історію Антона Крутенка… Read More
На 94-му році з життя пішов видатний спортсмен і легендарний тренер, почесний президент Федерації вітрильного… Read More
Сьогодні, 21 листопада, після скасування ранкових екстрених відключень світла, Одеська область повернулася до графіків стабілізаційних… Read More