Статті

Патладжан-манджаси – найулюбленіша Бесарабська страва з баклажанів та помідорів

Назву цієї страви на гагаузький манер — патладжан-манджаси — нелегко вимовити. Гагаузи пояснюють, що перше слово говорить про те, що головний овоч у цій страві – помідори (патладжан). А перець, сині та цибуля – його супутники. «Одеське життя» презентує рецепт цієї смачної страви, яка підійде і на осінь, і на зиму.

Баклажани печуть, по можливості це краще зробити на відкритому вогні, щоб вийшли з димком. Потім їх охолоджують, чистять і дають стекти зайвій волозі.

Перці обсмажують на олії.

Окремо на олії в сковороді засмажується накришена цибуля і перетерті стиглі помідори. Що більше томатів – то краще. Сіль, цукор та спеції – на смак. На завершення засмажку змішують з печеними баклажанами і ще трохи тушать. Знявши з вогню, дрібно кришать кілька зубчиків часнику.

Читайте також: Найцікавіші кулінарні традиції та страви Одеси

Страву подають порційно у невеликих піалах, викладаючи кілька перців та заливаючи сумішшю зі сковороди.

Патладжан-манджаси зазвичай подається з холодними закусками. Їдять овочеву страву, вмочаючи свіжий хліб. Така смакота, що, здається, вже більше нічого і не треба.

Зимовий варіант страви

Є й зимовий варіант страви, її як гагаузи, так і представники інших народів Бессарабії, заготовляють у неймовірних кількостях – і з’їдається все.

Пропорції та послідовність такі. У казані 15 хвилин кип’ятять 1,5 кілограма перетертих помідорів (можна пропустити через м’ясорубку) з додаванням 200 грамів цукру, 2,5 столових ложок солі, 150 грамів оцту та 1 склянки рослинної олії. В отриману масу кидають 1,5 кілограма цибулі, нарізаної соломкою, кип’ятять ще 10 хвилин. Потім у казан відправляють 3 кілограми болгарського перцю, накришеного соломкою (підходить червоний, зелений, можна впереміш), і кип’ятять ще 15 хвилин.

У гарячому вигляді манджу розкладають у стерилізовані банки та закручують металевою кришкою.

Із зазначеної кількості овочів виходить 5 літрових банок.

Читайте також:

Share
Антонина Бондарева

Училась в Киевском национальном университете им. Т.Г. Шевченко, однако настоящим университетом для меня стала районная газета «Ренийский вестник». Исколесила все Придунавье, 14 лет работая собкором газеты «Одесские известия». В последние 7 лет увлечена созданием видеорепортажей (ютуб-канал «Новости Рени»). Сотрудничество с редакцией газеты «Одесская жизнь» для меня – это возможность рассказать, насколько интересен южный регион Одесчины, где живут и работают уникальные люди

Останні статті

  • Новини

Нові назви одеських вулиць з’явилися на електронних картах і їх занесли до реєстру

Одеський активіст Дем'ян Ганул повідомляє про появу нових назв вулиць міста в навігаційних програмах. А… Читати далі

2024-10-22
  • Новини

Провідні українські та закордонні експерти обговорили управління проєктами в умовах війни

17-18 жовтня 2024 року в Одесі відбулася XV Міжнародна науково-практична конференція «Управління проєктами: проєктний підхід в… Читати далі

2024-10-22
  • Новини

Убивство одеського бізнесмена виявилося фейковим (відео)

Правоохоронці інсценували вбивство 56-річного одеського бізнесмена Геннадія Бейбутяна. У результаті проведеної спецоперації було затримано організатора… Читати далі

2024-10-22
  • Новини

В Одесі школярка померла під час повітряної тривоги

В Одесі померла учениця однієї зі шкіл Приморського району. 13-річній дівчинці стало погано, коли вона… Читати далі

2024-10-22
  • Новини

Ліквідовано російського пілота, який організовував обстріли Одеської області

У рф ліквідували начальника штабу російської авіаційної ескадрильї Дмитра Голенкова, який причетний до вбивства десятків… Читати далі

2024-10-22
  • Новини

В Одесі на пішохідному переході збили двох дітей: подробиці

В Одесі 74-річний водій «ВАЗ» збив двох дівчаток на пішохідному переході. Постраждалих дітей госпіталізували. Читати далі

2024-10-22