Замовляйте передплату друкованих медіа онлайн

Нагадаємо, що даний матеріал не є рекламним. Рахунок оплачений редакцією, а враження – виключно субʼєктивна думка авторки.

Народження нового одеського міфу

Цю вулицю ви не знайдете на мапі, адже у неї навіть немає народної назви. Однак вона відома далеко за межами Одеси не лише як найменша, а й як найвужча.

Проте старожили знають, що це не вулиця, а дворик, який заховався всередині знаменитого Пасажу. Особисто я памʼяитаю, що в минулому тисячолітті тут знаходились майстерні з ремонту взуття, парасольок та інших побутових речей. Зараз в цьому атмосферному куточку заховався надзвичайно милий паб.

Приблизно в 2015 році цей закинутий двір розпочали ремонтувати, і влітку 2018-го тут зʼявився арт-проєкт «Атмосфера». Ще за рік було збудовано справжній ірландський паб Fox & Pipe (Лисиця та Люлька).

Одесский паб Fox & Pipe-2

Так, за декілька років було створено новий одеський міф про романтичну та загадкову одеську вуличку.

А що в меню?

Заклад жартома називає себе «неофіційним Посольством Ірландії» в Одесі недарма, адже тут святкують День Святого Патріка, проводять квізи, грають в бінго, а на сторінках в соцмережах знайомлять з ірландськими традиціями та цікавими пабами світу.

Одесский паб Fox & Pipe-3

Головна «страва» будь-якого пабу – пиво. У Fox & Pipe ви знайдете ірландське, шотландське, німецьке, українське та… іспанське пиво, ірландський сидр, шотландське, ірландське та американське віскі. Невідомо як, на маленьких поличках знайшлося місце іншим напоям, зокрема й безалкогольним. Також тут вам  приготують коктейлі на основі пива та віскі та знамениту ірландську каву.

Меню пабу невелике, але складається з традиційних та зрозумілих страв. В Ірландії, на батьківщині пабів, готувати їжу в закладах почали лише з середини двадцятого століття. До цього там зазвичай продавали бакалійні товари, тож до алкоголю пропонували горішки, чипси та інші снеки. В сучасному пабі ви їх також знайдете, а ще вам запропонують класичні гарячі закуски у фритюрі: кальмари, курку, кільця цибулі, один салат, кілька гарячих страв, бургери і десерт.

Одесский паб Fox & Pipe, меню

Одесский паб Fox & Pipe, меню2

Одесский паб Fox & Pipe, меню3

Одесский паб Fox & Pipe, меню4

Цитати з меню:

  • Шотландський стаут – 205 грн (0,5 л);
  • Murphy’s – ірландський стаут – 215 грн (0,5 л);
  • Magner’s – ірландський сидр – 215 грн (0,5 л);
  • Local – українське пшеничне – 140 грн (0,5 л);
  • Traditional Irish Coffee – 215 грн (0,5 л);
  • Сир Irish Cheddar / Camembert у паніровці – 225 грн;
  • Бургер Fox & Pipe (без картоплі) – 285 грн;
  • Пабний «Цезар» – 195 грн;
  • Курячі крильця в томатній карамелі – 195 грн;
  • Яблучний крамбл – 195 грн.

Божественний стаут та історичний екскурс

Скажу чесно, я не частий відвідувач подібних закладів. Останній раз була в іншому ірландському пабі на Дерибасівській років пять тому. Для знайомства з Fox & Pipe я обрала два види пива: шотландський стаут і ІПА. Наявність у пабі келихів маленького обʼєму (0,25 л – 105 грн) значно полегшує вибір і розширює можливості дегустації. На жаль, саме ірландське пиво закінчилось, а свіжого ще не підвезли. В меню мене зацікавили Beef & Guinness Stew (245 грн), Fish & Chips (235 грн) та яєчка від Лисички (145 грн).

Поки чекаю замовлення, можна спокійно роздивитися інтерʼєр. Тут досить темно, але не похмуро – темно-зелені стіни, на яких розмістилася сотня усіляких дрібничок: таблички пабів з різних країн світу, картини, вінтажна реклама, старі газети. Також на стінах є два телевізори, адже перегляд футбольних матчів – одна з головних розваг його відвідувачів.

Одесский паб Fox & Pipe, интерьер
Одесский паб Fox & Pipe, интерьер2
Одесский паб Fox & Pipe, интерьер3
Одесский паб Fox & Pipe, интерьер4

Туалетна кімната зовні виглядає як традиційна червона телефонна будка, всередині якої також є що роздивлятися. Столики маленькі, стільці теж дуже компактні, кожний сантиметр залу має бути функціональним.

Судячи з фото, незважаючи на компактність, тут вміщається багато відвідувачів, які іноді навіть влаштовують танцювальні вечірки. Як їм це вдається, особливо в холодну пору року, я навіть не уявляю.

Одесский паб Fox & Pipe, интерьер5
Одесский паб Fox & Pipe, интерьер6
Одесский паб Fox & Pipe, интерьер7
Одесский паб Fox & Pipe, интерьер8

Коли теплішає, тут відкривається чарівний літній майданчик, який ввечері заповнюється також повністю. Ну і численні туристи. Вони йдуть сюди безкінечним потоком, навіть в будні, зазвичай просто сфотографуватися та спитати у офіціантів, чи дійсно це тупик, а не вулиця.

Як смакують в Одесі традиційні ірландські страви

Першим, звісно, принесли пиво. Я не великий спеціаліст із пива, але можу впевнено сказати, що це було одне з найсмачніших, яке я пила у житті. Стаут мені сподобався більше, ніж ІПА. Це темне, насичене, повнотіле і водночас мʼяке пиво. Його пінка схожа на верхівку капучино – ніжна та стійка, хоча й невисока. Її легко можна їсти чайною ложкою. Я відчула всю палітру притаманних напою смаків: і солод, і каву, і трохи чорного шоколаду з характерною гірчинкою.

Одесский паб Fox & Pipe, стаут
Стаут

Тим часом почали приносити страви.

Beef & Guinness Stew – це традиційна ірландська страва з яловичини (також її часто готують з баранини або козячого мʼяса) та овочів, томлених у легендарному пиві «Гінес». Так, його можна порівняти з нашим рагу. Втім, у нас його готують не у пиві, але саме воно дає і мʼясу, і овочам, і соусу особливий смак. У Fox & Pipe рагу подають з картопляним пюре в горщику на деревʼяній таці у формі конюшини. Мʼясо дійсно мʼяке, а в соусі відчувається карамельний присмак пива. Видання ВВС виділяє ще одну його особливість: «Це ситне рагу не лише легко готувати – після нього ще й дуже мало брудного посуду». Щодо брудного посуду можу додати, що горщик дійсно залишається майже ідеально чистим, адже соус хочется вимачати до останньої краплини.

Одесский паб Fox & Pipe, рагу
Beef & Guinness Stew

Fish and Chips. Ще одна культова страва, але вже британської кухні, яка стала обовʼязковою в меню будь-якого пабу. Про її історію та вплив на всесвітню гастрономію можна писати окрему велику статтю. Як і попередня, вона дуже проста але смачна та поживна – риба у клярі та картопля, смажені у фритюрі. Для страви обов’язково беруть рибу з білим мʼясом – тріску, сайду, камбалу або іншу рибу холодного моря. Тісто ж для неї готується з додаванням темного англійського елю. Кляр має бути доволі щільним, щоб рибне філе залишилося соковитим, але щоб жир не потрапив всередину. Саме такі шматочки я і отримала у пабі. А ось картопля трохи підвела. Річ в тім, що, по класиці, розмір картопляного брусочка має бути півтора на вісім сантиметрів. Тоді, вважають педантичні англійці, вона найкраще просмажується та смакує. Я не знаю, чи стане вам колись у нагоді ця інформація, але і ви тепер живіть із цим знанням. До речі, у старі часи страву подавали в кульочку зі вчорашньої газети. На жаль, ця традиція також пішла у минуле, але читачі паперової версії «Одеського життя» можуть собі її дозволити!

Одесский паб Fox & Pipe, блюдо
Fish and Chips

Яєчка від Лисички. Назва страви – однозначно, придумка шефа або власників. По суті, це смажені у фритюрі перепелині яйця в сухарній паніровці. Ці смажені кульки подаються із соусом, вони добре смакують із будь-яким пивом.

Загальне враження

Паб у Пасажі дуже сподобався атмосферою, пивом та стравами. Його стовідсотково можна рекомендувати гостям нашого міста і не тільки. Особисто я точно буду заходити туди на маленький келих пива частіше, адже його вартість – як чашки лате в кафе поряд, але користі, на мою думку, трохи більше. Також хочеться познайомитись ще з однією популярною стравою – яблучним крамблом. Сподіваюсь, ірландські бабусі розумілися не лише на пиві, а й на солодощах.

Які страви ще можна скуштувати у знаменитому Пасажі, ми розповідали тут: Не гірше ніж в Італії: що смачного пропонує новий ресторан у старому Пасажі

З історії пабів

Історія ірландського пивоваріння сягає понад п’ять тисяч років – завдяки родючому ґрунту, м’якому клімату та традиції фермерства. Пиво завжди було доступним і локальним напоєм, а паб – центром життя громади. Тут обговорювали новини, святкували, слухали музику, а холодними вітряними вечорами – зігрівалися келихом пива чи віскі. Саме так народився ірландський паб – тепле, затишне місце, що стало другим домом для багатьох чоловіків, особливо у сільській місцевості, де альтернатив для дозвілля просто не було.

Попри економічні виклики, зміни в смаках і конкуренцію з новими видами напоїв, Ірландія й досі зберігає традиції пивоваріння, зокрема – виробництво стауту, який залишається найпопулярнішим сортом. Паби, обставлені деревом, прикрашені фотографіями й вітражами, досі живуть своїм унікальним життям – тут не їдять, а п’ють, спілкуються, дивляться спорт і пам’ятають історію. І хоча сьогодні багато закладів стали відкритішими до туристів і додали до меню прості традиційні страви, справжня суть ірландського пабу залишилася незмінною – це про людей, про спільноту і про дух старої Ірландії.

Фото автора та із соцмереж закладу

Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі