Нагадаємо, що даний матеріал не є рекламним. Рахунок оплачений редакцією, а враження – виключно субʼєктивна думка авторки.
Народження нового одеського міфу
Цю вулицю ви не знайдете на мапі, адже у неї навіть немає народної назви. Однак вона відома далеко за межами Одеси не лише як найменша, а й як найвужча.
Проте старожили знають, що це не вулиця, а дворик, який заховався всередині знаменитого Пасажу. Особисто я памʼяитаю, що в минулому тисячолітті тут знаходились майстерні з ремонту взуття, парасольок та інших побутових речей. Зараз в цьому атмосферному куточку заховався надзвичайно милий паб.
Приблизно в 2015 році цей закинутий двір розпочали ремонтувати, і влітку 2018-го тут зʼявився арт-проєкт «Атмосфера». Ще за рік було збудовано справжній ірландський паб Fox & Pipe (Лисиця та Люлька).
Так, за декілька років було створено новий одеський міф про романтичну та загадкову одеську вуличку.
А що в меню?
Заклад жартома називає себе «неофіційним Посольством Ірландії» в Одесі недарма, адже тут святкують День Святого Патріка, проводять квізи, грають в бінго, а на сторінках в соцмережах знайомлять з ірландськими традиціями та цікавими пабами світу.
Головна «страва» будь-якого пабу – пиво. У Fox & Pipe ви знайдете ірландське, шотландське, німецьке, українське та… іспанське пиво, ірландський сидр, шотландське, ірландське та американське віскі. Невідомо як, на маленьких поличках знайшлося місце іншим напоям, зокрема й безалкогольним. Також тут вам приготують коктейлі на основі пива та віскі та знамениту ірландську каву.
Меню пабу невелике, але складається з традиційних та зрозумілих страв. В Ірландії, на батьківщині пабів, готувати їжу в закладах почали лише з середини двадцятого століття. До цього там зазвичай продавали бакалійні товари, тож до алкоголю пропонували горішки, чипси та інші снеки. В сучасному пабі ви їх також знайдете, а ще вам запропонують класичні гарячі закуски у фритюрі: кальмари, курку, кільця цибулі, один салат, кілька гарячих страв, бургери і десерт.
Цитати з меню:
- Шотландський стаут – 205 грн (0,5 л);
- Murphy’s – ірландський стаут – 215 грн (0,5 л);
- Magner’s – ірландський сидр – 215 грн (0,5 л);
- Local – українське пшеничне – 140 грн (0,5 л);
- Traditional Irish Coffee – 215 грн (0,5 л);
- Сир Irish Cheddar / Camembert у паніровці – 225 грн;
- Бургер Fox & Pipe (без картоплі) – 285 грн;
- Пабний «Цезар» – 195 грн;
- Курячі крильця в томатній карамелі – 195 грн;
- Яблучний крамбл – 195 грн.
Божественний стаут та історичний екскурс
Скажу чесно, я не частий відвідувач подібних закладів. Останній раз була в іншому ірландському пабі на Дерибасівській років пять тому. Для знайомства з Fox & Pipe я обрала два види пива: шотландський стаут і ІПА. Наявність у пабі келихів маленького обʼєму (0,25 л – 105 грн) значно полегшує вибір і розширює можливості дегустації. На жаль, саме ірландське пиво закінчилось, а свіжого ще не підвезли. В меню мене зацікавили Beef & Guinness Stew (245 грн), Fish & Chips (235 грн) та яєчка від Лисички (145 грн).
Поки чекаю замовлення, можна спокійно роздивитися інтерʼєр. Тут досить темно, але не похмуро – темно-зелені стіни, на яких розмістилася сотня усіляких дрібничок: таблички пабів з різних країн світу, картини, вінтажна реклама, старі газети. Також на стінах є два телевізори, адже перегляд футбольних матчів – одна з головних розваг його відвідувачів.
Туалетна кімната зовні виглядає як традиційна червона телефонна будка, всередині якої також є що роздивлятися. Столики маленькі, стільці теж дуже компактні, кожний сантиметр залу має бути функціональним.
Судячи з фото, незважаючи на компактність, тут вміщається багато відвідувачів, які іноді навіть влаштовують танцювальні вечірки. Як їм це вдається, особливо в холодну пору року, я навіть не уявляю.
Коли теплішає, тут відкривається чарівний літній майданчик, який ввечері заповнюється також повністю. Ну і численні туристи. Вони йдуть сюди безкінечним потоком, навіть в будні, зазвичай просто сфотографуватися та спитати у офіціантів, чи дійсно це тупик, а не вулиця.
Як смакують в Одесі традиційні ірландські страви
Першим, звісно, принесли пиво. Я не великий спеціаліст із пива, але можу впевнено сказати, що це було одне з найсмачніших, яке я пила у житті. Стаут мені сподобався більше, ніж ІПА. Це темне, насичене, повнотіле і водночас мʼяке пиво. Його пінка схожа на верхівку капучино – ніжна та стійка, хоча й невисока. Її легко можна їсти чайною ложкою. Я відчула всю палітру притаманних напою смаків: і солод, і каву, і трохи чорного шоколаду з характерною гірчинкою.
Тим часом почали приносити страви.
Beef & Guinness Stew – це традиційна ірландська страва з яловичини (також її часто готують з баранини або козячого мʼяса) та овочів, томлених у легендарному пиві «Гінес». Так, його можна порівняти з нашим рагу. Втім, у нас його готують не у пиві, але саме воно дає і мʼясу, і овочам, і соусу особливий смак. У Fox & Pipe рагу подають з картопляним пюре в горщику на деревʼяній таці у формі конюшини. Мʼясо дійсно мʼяке, а в соусі відчувається карамельний присмак пива. Видання ВВС виділяє ще одну його особливість: «Це ситне рагу не лише легко готувати – після нього ще й дуже мало брудного посуду». Щодо брудного посуду можу додати, що горщик дійсно залишається майже ідеально чистим, адже соус хочется вимачати до останньої краплини.
Fish and Chips. Ще одна культова страва, але вже британської кухні, яка стала обовʼязковою в меню будь-якого пабу. Про її історію та вплив на всесвітню гастрономію можна писати окрему велику статтю. Як і попередня, вона дуже проста але смачна та поживна – риба у клярі та картопля, смажені у фритюрі. Для страви обов’язково беруть рибу з білим мʼясом – тріску, сайду, камбалу або іншу рибу холодного моря. Тісто ж для неї готується з додаванням темного англійського елю. Кляр має бути доволі щільним, щоб рибне філе залишилося соковитим, але щоб жир не потрапив всередину. Саме такі шматочки я і отримала у пабі. А ось картопля трохи підвела. Річ в тім, що, по класиці, розмір картопляного брусочка має бути півтора на вісім сантиметрів. Тоді, вважають педантичні англійці, вона найкраще просмажується та смакує. Я не знаю, чи стане вам колись у нагоді ця інформація, але і ви тепер живіть із цим знанням. До речі, у старі часи страву подавали в кульочку зі вчорашньої газети. На жаль, ця традиція також пішла у минуле, але читачі паперової версії «Одеського життя» можуть собі її дозволити!
Яєчка від Лисички. Назва страви – однозначно, придумка шефа або власників. По суті, це смажені у фритюрі перепелині яйця в сухарній паніровці. Ці смажені кульки подаються із соусом, вони добре смакують із будь-яким пивом.
Загальне враження
Паб у Пасажі дуже сподобався атмосферою, пивом та стравами. Його стовідсотково можна рекомендувати гостям нашого міста і не тільки. Особисто я точно буду заходити туди на маленький келих пива частіше, адже його вартість – як чашки лате в кафе поряд, але користі, на мою думку, трохи більше. Також хочеться познайомитись ще з однією популярною стравою – яблучним крамблом. Сподіваюсь, ірландські бабусі розумілися не лише на пиві, а й на солодощах.
Які страви ще можна скуштувати у знаменитому Пасажі, ми розповідали тут: Не гірше ніж в Італії: що смачного пропонує новий ресторан у старому Пасажі
З історії пабів
Історія ірландського пивоваріння сягає понад п’ять тисяч років – завдяки родючому ґрунту, м’якому клімату та традиції фермерства. Пиво завжди було доступним і локальним напоєм, а паб – центром життя громади. Тут обговорювали новини, святкували, слухали музику, а холодними вітряними вечорами – зігрівалися келихом пива чи віскі. Саме так народився ірландський паб – тепле, затишне місце, що стало другим домом для багатьох чоловіків, особливо у сільській місцевості, де альтернатив для дозвілля просто не було.
Попри економічні виклики, зміни в смаках і конкуренцію з новими видами напоїв, Ірландія й досі зберігає традиції пивоваріння, зокрема – виробництво стауту, який залишається найпопулярнішим сортом. Паби, обставлені деревом, прикрашені фотографіями й вітражами, досі живуть своїм унікальним життям – тут не їдять, а п’ють, спілкуються, дивляться спорт і пам’ятають історію. І хоча сьогодні багато закладів стали відкритішими до туристів і додали до меню прості традиційні страви, справжня суть ірландського пабу залишилася незмінною – це про людей, про спільноту і про дух старої Ірландії.
Фото автора та із соцмереж закладу