Цієї зими українці пережили найважкіші часи в сучасній історії країни – російська армія цілеспрямовано направляла ракети на об’єкти енергетичної інфраструктури в результаті чого мільйони людей залишилися без світла, тепла та води. Але ми вистояли і стали ще сильнішими. Подібні події колись пережили і американці. І на згадку про ті важкі часи вони залишили собі… торт, який став культовим і вже вісімдесят років смакує не тільки нью-йоркцям.
Темрява та незламність
1942 рік, США, Нью-Йорк. Друга світова війна… Бруклін потрепає від масових блекаутів. Комітет Громадської оборони задля маскування суден воєнного флоту США, які стояли в той час в заливі, від ворожої авіації відключає від електрики величезний район.
Місцеві жителі були знервованими та виснаженими. І тоді кондитери із популярної мережі кондитерських Ебінгер, яка була заснована в 1898 року вихідцями з Німеччини Едвардом та Катериною Ебінгерами, створили новий десерт. Це був неймовірно смачний торт із шоколадних коржів просочений товстим слоєм шоколадного крему. Його назвали «Бруклінський блекаут» і продавали в кожній кондитерській мережі. Він символізував неймовірну темряву, яка накрила величезний район Нью-Йорку та незламність його жителів. За наступні тридцять років торт став улюбленим смаколиком багатьох поколінь.
Солодка втрата
Але незважаючи на шалену популярність «Блекауту», кондитерська Ебінгер закрилася в 1972 році в результаті банкрутства. Без роботи опинилися 625 працівників, біля сотні з яких працювали в компанії декілька десятиліть. Жоден з працівників не отримав грошової допомоги та компенсацій. Така подія не пройшла непоміченою. В газеті New York Times 26 серпня вийшла новина в якій говорилось:
«У наш час якісний торт став, мабуть, розкішшю, яка чомусь не вписується в бюджет господинь. Люди просто не купують стільки тортів, як раніше. Це економічна проблема. Її бюджет настільки сильно напружений через вартість м’яса, овочів і основних продуктів, що залишається дуже мало місця для предметів розкоші, і тістечка відсунули в клас люкс».
Потрібно сказати, що втрату солодощів переживали не лише співробітники компанії. «Моє життя обірвалося, коли Ебінгер закрився», — сказав Дік Форман, 52-річний фізик який виріс біля кондитерської. Є свідчення, що хтось зберігав знаменитий торт у морозильнику ще рік. А фанати пекарні на повному серйозі говорили про те, що «Ебінгер пав жертвою супермаркетів та підраховувачів калорій».
Повернення легенди
Десятки кондитерів намагалися відтворити священні для них рецепти, але все було марно. «У католиків є папа, у ебінгеристів – торт», – сказав містер Каплан, юрист та активіст руху по відновленню знаменитого десерту.
Авторка книги «Біблія тортів» Роуз Леві Беранбаум з приводу маніакального бажання відтворити торт написала: «Десятки людей звернулися до мене. Вони думають, що я допоможу в їхніх молитвах, але я так не думаю. У мене є певне відчуття, що у випадку з цим тортом спогади кращі, ніж коли-небудь був торт».
В 1982 році Лу Герра, бруклінський пекар, спробував відродити марку та оригінальні рецепти. За його словами рецепт торта йому передали родичі Ебінгерів. Але черги біля його кондитерської о 7:30 ранку дуже скоро зникли – солодкоїжки винесли вердикт: не те!
В 1989 році уродженець Брукліну Джон Едвардс, купив кондитерський бізнес і розпочав заново «розкручувати» старий бренд. Він випікав торт невеликими партіями, упаковував у коробки та доставлял до великих магазинів. Втім, з’явились і ті, хто був проти появи торту в супермаркетах. Той самий активіст містер Каплан заявив: «Вони намагаються комерціалізувати моє дитинство!» Але Джону Едвардсу вдалося підкорити смак публіки і справа пішла! Врешті решт, покупці похилого віку оцінили його старання, адже вони не просто куштували цi тістечка, а повертались у часи своєї молодості.
Рецепт легендарного торта
Зараз можна знайти декілька варіантів рецепту «справжнього» торту «Бруклінський блекаут». Його продають в багатьох кондитерских, є навіть версія для веганів. Ціна солодощі коливається від 30 до 220$.
Ми пропонуємо вам адаптовану версію родини Ебінгерів із газети «Нью Йорк Таймс». Всі складники звичайні, а випікання не потребує спеціальних навиків. Єдине, з чим можуть виникнути проблеми – це наявність електроенергії. Втім, здається, і з цим інгредієнтом в Україні зараз немає проблем.
Для коржів:
- 175 г м’якого вершкового масла;
- 250 г коричневого цукру (можно замінити звичайним);
- 1 ч. л. ванільного екстракту;
- 3 яйця;
- 275 г борошна;
- 50 г какао;
- 1 ч. л. соди;
- 1 ч. л. розпушувача;
- 200 мл молока.
Для крему:
- 75 г крохмалю;
- 600 мл молока;
- 250 г коричневого цукру;
- 2 ст. л меду;
- 125 г какао;
- 1 ч. л. ванільного екстракту;
- 125 г вершкового масла.
Коржі. Розігріти духовку до 180 градусів. Збити масло з цукром, ввести ванільний екстракт. Додати яйця, продовжуючи збивання. Просіяти зверху борошно та какао, соду та розпушувач. Додати молоко та вимішати до однорідної маси. Перекласти у форму діаметром 20,5 см, розрівняти.
Випікати 1 годину. Дати охолонути у формі. Зрізати верхівку коржа, що піднялася. Розділити корж на три частини по горизонталі.
Крем. Змішати 150 мл молока з крохмалем до однорідності. У решту молока додати цукор, патоку, какао. Поставити на плиту та довести до кипіння, помішуючи. Перелити до молочно-крохмальної суміші, безперервно розтираючи вінчиком. Знову поставити на плиту і нагрівати на середньому вогні, збиваючи до густого однорідного крему. Зняти з вогню та додати ваніль. Додавати кусочки масла, обережно змішуючи до повного розчинення. Накрити крем плівкою і дати повністю охолонути.
Змастити коржі кремом. Обмазати кремом зверху та з боків, посипати бісквітними крихтами від верхівки коржів. Відправити у холодильник на ніч.
Ви також можете дізнатися:
- Дунайка, сушена бринза, винні дріжджі: чим збагатила Одеська область атлас унікальних продуктів України;
- Салат олів’є: одеський слід у його рецепті;
- Рождественская выпечка: Штоллен и Панеттоне – что это и чем они отличаются.
По матеріалам газет Нью Йорк Таймс 1972, 1982, 1991 років