На що треба звертати увагу, купуючи рибу на ринку і в магазині і який продукт може виявитися небезпечним, нагадують у Держпродспоживслужбі.
Вибираємо рибу: на що слід звернути увагу
За словами фахівців, на кожну партію риби, яка надходить у точки продажу, має бути супровідна документація. Законними місцями для торгівлі рибою є:
- магазини, супермаркети, де за безпеку продуктів відповідає адміністрація закладу;
- ринок або торговельний майданчик, де здійснює контроль за якістю та безпекою продукції державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи;
- ярмарки, що проводяться з дозволу органів місцевого самоврядування, які забезпечують дотримання законодавства України.
Продавці, які реалізують рибу, повинні бути одягненими у спеціальний санітарний одяг. У них обов’язково має бути особиста медична книжка з позначкою про проходження медичного огляду не рідше ніж один раз на рік.
Термін зберігання та реалізації риби при температурі води +11-+15°C становить:
- в осінньо-зимовий період – 48 годин;
- у весняно-літній період – 24 години.
Як зрозуміти, що риба зіпсована
Жива і охолоджена риба не повинна мати ознаки паразитологічних захворювань Крім того, неякісну і зіпсовану продукцію видають такі ознаки:
- каламутний слиз;
- кислуватий або аміачний запах;
- тьмяна луска;
- каламутні очі;
- зябра бурого або темно-сірого кольору.
У свіжої риби зябра яскраво-червоного або рожевого кольору, луска щільно прилягає і не має серйозних пошкоджень. Запах свіжої риби не викликає огиди, не має ноток тухлості та бруду.
Читайте також: Рибна реформа: уряд ліквідував Одеський інститут рибного господарства.
Ілюстративне фото Марії Котової