Вяленная и свежемороженная рыба на Привозе
Шукаємо менеджера з продажу реклами

На що треба звертати увагу, купуючи рибу на ринку і в магазині і який продукт може виявитися небезпечним, нагадують у Держпродспоживслужбі.

Вибираємо рибу: на що слід звернути увагу

За словами фахівців, на кожну партію риби, яка надходить у точки продажу, має бути супровідна документація. Законними місцями для торгівлі рибою є:

  • магазини, супермаркети, де за безпеку продуктів відповідає адміністрація закладу;
  • ринок або торговельний майданчик, де здійснює контроль за якістю та безпекою продукції державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи;
  • ярмарки, що проводяться з дозволу органів місцевого самоврядування, які забезпечують дотримання законодавства України.

Продавці, які реалізують рибу, повинні бути одягненими у спеціальний санітарний одяг. У них обов’язково має бути особиста медична книжка з позначкою про проходження медичного огляду не рідше ніж один раз на рік.

Термін зберігання та реалізації риби при температурі води +11-+15°C становить:

  • в осінньо-зимовий період – 48 годин;
  • у весняно-літній період – 24 години.

Як зрозуміти, що риба зіпсована

Жива і охолоджена риба не повинна мати ознаки паразитологічних захворювань Крім того, неякісну і зіпсовану продукцію видають такі ознаки:

  • каламутний слиз;
  • кислуватий або аміачний запах;
  • тьмяна луска;
  • каламутні очі;
  • зябра бурого або темно-сірого кольору.

У свіжої риби зябра яскраво-червоного або рожевого кольору, луска щільно прилягає і не має серйозних пошкоджень. Запах свіжої риби не викликає огиди, не має ноток тухлості та бруду.

Читайте також: Рибна реформа: уряд ліквідував Одеський інститут рибного господарства.

Ілюстративне фото Марії Котової

Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі