Безперечно, риба – дуже корисний і поживний продукт, адже вона багата на речовини, необхідні для повноцінного функціонування організму. Дієтологи радять вживати рибу щонайменше раз на тиждень. Але слід пам’ятати, що користь може принести лише якісний та безпечний продукт, а несвіжою та неякісною рибою можна серйозно отруїтися.
На що треба звертати увагу, купуючи рибу на ринку і в магазині і який продукт може виявитися небезпечним, нагадують у Держпродспоживслужбі.
Вибираємо рибу: на що слід звернути увагу
За словами фахівців, на кожну партію риби, яка надходить у точки продажу, має бути супровідна документація. Законними місцями для торгівлі рибою є:
- магазини, супермаркети, де за безпеку продуктів відповідає адміністрація закладу;
- ринок або торговельний майданчик, де здійснює контроль за якістю та безпекою продукції державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи;
- ярмарки, що проводяться з дозволу органів місцевого самоврядування, які забезпечують дотримання законодавства України.
Продавці, які реалізують рибу, повинні бути одягненими у спеціальний санітарний одяг. У них обов’язково має бути особиста медична книжка з позначкою про проходження медичного огляду не рідше ніж один раз на рік.
Термін зберігання та реалізації риби при температурі води +11-+15°C становить:
- в осінньо-зимовий період – 48 годин;
- у весняно-літній період – 24 години.
Як зрозуміти, що риба зіпсована
Жива і охолоджена риба не повинна мати ознаки паразитологічних захворювань Крім того, неякісну і зіпсовану продукцію видають такі ознаки:
- каламутний слиз;
- кислуватий або аміачний запах;
- тьмяна луска;
- каламутні очі;
- зябра бурого або темно-сірого кольору.
У свіжої риби зябра яскраво-червоного або рожевого кольору, луска щільно прилягає і не має серйозних пошкоджень. Запах свіжої риби не викликає огиди, не має ноток тухлості та бруду.
Читайте також: Рибна реформа: уряд ліквідував Одеський інститут рибного господарства.
Ілюстративне фото Марії Котової