опа опа
Замовляйте передплату друкованих медіа онлайн

Увага! Даний матеріал не є рекламним. Страви оплачені редакцією. Всі смакові оцінки – виключно субʼєктивна думка автора. 

Одесити памʼятають на цьому місці ресторан італійської кухні ресторатора Савелія Лібкіна, який працював тут з 2011 року. Зараз інший його заклад, «Дача», переживає складні часи через судові тяжби, ініційовані прокуратурою.  А ще тут стояв маленький автомобільчик, який постійно привертав увагу зміною кольорів та надписів. «Одеське життя» постійно слідкувало за його перевтіленнями.

Була тавернеттою, стала таверною 

опа опа 1

У жовтні 2024 року «Тавернетта» зачинилась, але вже на початку нового року всередині розпочалися ремонтні роботи. І ось на початку квітня італійська тавернетта перетворилася на грецьку таверну під назвою «Опа-Опа». Тепер цей ресторан належить одеській мережі Buro201. 

До речі, ви знаєте, що означає слово «опа»? Це слово – оклик, яке виражає позитивний настрій. Саме під цей оклик проходить трощення посуду – популярна грецька розвага, ним називають таверни та вживають у піснях. Дехто говорить, що це не просто оклик, це – філософія та стиль життя греків.  

Зовні зміни відбулися не надто глобальні: було переписано назву, оновлено дерев’яні веранди, прибрано запорожець, додано декору. Все інше залишилося майже таким, і навіть скандальний мурал нові власники вирішили не зафарбовувати. 

Втім, зміни відбулися, і всі вони перш за все – в тарілці.

А що в меню? 

Ксенія Амбер. Фото з соцмережі Ксенії
Ксенія Амбер. Фото з соцмережі Ксенії

Бренд-шеф* проєкту – одеситка Ксенія Амбер*. Вона розробила досить компактне, але різноманітне меню, в якому легко знайти знайомі назви. Водночас тут багато страв, назви та склад яких викликають інтерес. Наприклад, вам запропонують… мозгову кістку або курячий бульйон з мацаболами (так, в Греції проживає численна іудейська меншина), салат з авокадо (він проникнув і в грецьку кухню)! 

Чому це небезпечно, ми розповідали у відео:

А загалом тут все як у будь-якому традиційному закладі на Пелопонесі – багато овочів, риби та морепродуктів, овечого сиру. 

Цитати з меню: 

  • Мус з підкопчених перців (70 г) – 130 грн. 
  • Мозкова кістка – 210 грн.
  • Грецький салат з оливками-гриль – 275 грн. 
  • Курячий бульйон з мацаболами – 140 грн.
  • Сувлакі – від 260 до 490 гривень, залежно від виду мʼяса. 
  • Ципа з вогню – 290 грн.
  • Восьминіг на грилі з картоплею та пряним соусом – 695 грн.
  • Креветки з орзо та біском – 330 грн.
  • Запечена капуста з овечим мусом та фетою – 320 грн.
  • Баклава-чизкейк з фісташкою та сушеною трояндою – 180 грн.  
  • Лимонади – 120 грн. 

У винній карті представлені грецькі та інші вина, є традиційна міцна грецька узо, солодка мастиха і навіть українське пиво. 

Машина часу на тарілці

опа опа 2

Сучасне людство зобовʼязане стародавнім грекам не лише за наукові відкриття, демократію та олімпійські ігри. Греція була колискою й сучасних гастрономічних задоволень – перших таверн. Десятки страв стали всесвітнім спадком людства, а у нас, жителів берегів Понту Евксинського, любов до просоченої спекотним сонцем, овіяної свіжим гірським повітрям та ароматами моря грецької кулінарної традиції закладена десь на клітинному рівні.

Для знайомства з кухнею закладу я обрала традиційні страви, які куштувала колись у Греції або в інших грецьких закладах міста: соус-закуску дзадзикі* (110 грн), овочеву мусаку* (270 грн), халумі на грилі з ароматним симітом* (220 грн), курячі сувлакі* (260 грн), лимонад та каву. 

Дзадзикі принесли швидко. Він мав ніжну кремову консистенцію, часник майже не відчувався. Особисто я люблю більш виражені акценти в соусі, але розумію, що таких як я – небагато. На майбутнє, треба буде просити офіціанта додати більше часнику. 

Сувлакі – три палички з ніжним курячим філе зі стегна, приготованим ідеально: мʼясо не засушене, не пересмажене. В якості гарніру подається скибка соковитого айсберга, политого дзадзикі. 

Халумі на грилі. Одного разу в Греції я куштувала смажений на грилі сир. Відтоді шукаю щось подібне. Але ні. На жаль. 

Мусака. Готувалася довше за інші. Майте на увазі, коли будете замовляти. Порція доволі велика – на двох, а то і трьох людей, якщо брати кілька страв і дилитися.  

Лимонад – смачний, свіжий, насичений. Прикраса – мушля остаточно перенесла в теплі спогади мандрівок прекрасною Грецією, куди завжди хочеться повернутися. 

Загальне враження 

Рахунок склав 1075 гривень, але враховуйте, що це без алкоголю. За банку українського пива вам треба буде викласти 180 грн, літр домашнього грецького вина обійдеться у 700 грн. Вартість келиха вина «з пляшки» починається зі 160 грн за 125 мл. 

Всередині ресторан також нагадує традиційну грецьку таверну на узбережжі під перголою. Два великі зали і багато столиків на різну кількість людей. Кухня – частково відкрита, тож ви можете спостерігати за спритною роботою кухарів. Інтерʼєр вирішений у природних кольорах, з цікавими акцентами на деталях. Керамічний та металевий посуд, плетені хлібниці, майже всюди натуральне дерево, багато зелені, сонячні промені, що пробиваються з даху. Офіціанти ввічливі та гостинні. Сподіваюсь, що цей куточок Греції затримається в нашому місті надовго. 

Словничок

  • Бренд-шеф – шеф, який працює з концепцією ресторану або мережі.  Ця людина розробляє унікальні страви, щоб підкреслити стиль ресторану. Навчає шеф-кухарів у різних філіях, щоб смачно було всюди. Стежить за трендами в гастрономії та втілює нововведення. На бренд-шефі лежить величезна відповідальність, саме тому, обираючи заклад, треба знати бренд-шефа в обличчя. 
  • Дзадзикі – традиційний соус на основі грецького йогурту, огірка, часнику, зелені та оливкової олії. Був дуже популярний у Візантії. Поширений у Болгарії, Кіпрі, Туреччині та інших країнах.
  • Мусака – запіканка з фаршу, овочів та сиру. Може бути без мʼяса. Також відома з візантійських часів. У нинішньому варіанті зʼявилася на початку XX століття. Саме тоді старовинну страву осучаснив відомий грецький кухар Нікос Целементос і додав до неї французький соус бешамель.
  • Халумі – напівтвердий солоний сир, виготовлений з козячого та овечого молока. Має високу температуру плавлення, тому його часто запікають на грилі.
  • Симіти – несолодкі бублики з кунжутом, відомі ще з біблейських часів. Були популярні в Одесі два сторіччя тому, зараз знову стали зʼявлятися в меню одеських закладів.
  • Сувлакі – маленький шашличок з мʼяса або риби. Дослідники вважають, що рецепт мʼяса на шампурах був поширений в Греції ще за часів Гомера. Страву згадували в літературних та філософських творах Аристотель, Ксенофонт, Аристофан та інші.  

Досьє«ОЖ» 

Ксенія Амбер – відома українська шефиня родом з Одеси. Талановита та амбітна, перші кулінарні уроки отримала від своєї бабусі. Вона навчалася в Кулінарному інституті Америки та закінчила курс Science & Cooking (наука та кулінарія) при Гарварді. Очолювала ресторани не лише в Україні, а й у Швейцарії, працювала в різних країнах світу, вивчаючи кухні та техніки різних народів, а також готувала українські страви в ресторанах Європи. Вона стала першою з українських шефів, кого запросили представити українську кухню на міжнародному кухарському конгресі в Мадриді, а на конгресі в Італії Ксенія ліпила вареники з вишнею. Зараз Ксенія бренд-шеф декількох одеських закладів.

Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі