Новини Одеси та Одеської області

Новорічний стіл: як змінювалися ціни за п’ять років?

Новорічний стіл: як змінювалися ціни за п’ять років?

За останні п’ять років українському народу довелося багато пережити. Місяць воєнного стану, президентські вибори, початок епідемії коронавірусу, обов’язкову вакцинацію і, нарешті, війну. Кожна з історичних подій залишила свій відбиток не лише на нашому житті, а й на гаманці. Особливо це відчутно перед новорічними святами. Як змінювалася ціна на святкове меню упродовж п’яти років, спеціально підрахувала «Одеське життя».

2018 рік: місяць воєнного стану

2018 року ми вже стикалися з воєнним становищем. Воно тривало місяць, з 27 листопада по 27 грудня, і торкнулося десяти областей, що межують з росією. Таке рішення було ухвалено через атаку росії в Чорному морі, яка завершилася захопленням трьох українських кораблів та 23 моряків. Страх перед військовими діями особливо вплинув новорічні продуктові набори.

Олів’є:

  • картопля – 6 гривень за 4 штуки (1 кілограм – 12 гривень);
  • морква – 3 гривні за 2 штуки (1 кілограм – 6 гривень);
  • варена ковбаса – 79,2 гривень за 0,5 кілограми (1 кілограм – 150-160 гривень);
  • яйця – 12 гривень за 5 штук (10 штук – 24 гривні);
  • мариновані огірки – 23 гривні за 0,5 кілограми (1 кілограм – 46 гривень);
  • банка консервованого горошку – 25 гривень за 200 грам;
  • майонез – 18 гривень за 210 грам.

М’ясо:

  • свинина – 130–150 гривень за 1 кілограм;
  • яловичина – 150-170 гривень за 1 кілограм;
  • тушка курки – 88 гривень за 1 кілограм;
  • прянощі – 20 гривень.

Закуски та нарізка:

  • сир (твердий) – 51 гривня за 300 грам (1 кілограм – 170 гривень);
  • ковбаса (салямі) – 78 гривень за 0,5 кілограм (1 кілограм – 135 гривень);
  • олія – 42 гривні за 350 грам;
  • шпроти – 25 гривень за 160 грам;
  • оселедець – 18 гривень за 1 штуку (1 кілограм – 49,62 гривень);
  • хліб – 14–15 гривень за одну булку.

Новорічний стіл2

Бутерброди з червоною ікрою:

  • червона ікра – 200 гривень за 120 грам;
  • вершкове масло – 21 гривень за 100 грам;
  • багет – 15 гривень за 1 штуку.

Фрукти та овочі:

  • огірки – 45 гривень за 1 кілограм;
  • помідори – 40 гривень за 1 кілограм;
  • солодкий перець – 73 гривні за 1 кілограм;
  • мандарини – 30-40 гривень за 1кгілограм;
  • апельсини – 35 гривень за 1 кілограм;
  • банани – 23 гривні за 1 кілограм;
  • лимон – 6 гривень за 1 шт.

Напої:

  • шампанське – 98 гривень за пляшку;
  • вино – 45-70 гривень за пляшку;
  • горілка – 80 гривень за булку;
  • сік – 20-25 гривень за 1 літр;
  • газування – 12 гривень за 1,5 літри;

У сумі новорічний стіл виходить близько 1646 гривень.

2019 рік: президентські вибори

Цей рік запам’ятався як один із найбільш насичених. Взимку Православна церква України отримує Томос, далі довгоочікувані президентські вибори, в яких перемагає Володимир Зеленський, та розпуск Ради. Ще один “сюрприз” – за чотири роки долар знизився до рекордного мінімуму. Якщо у січні курс був 27,4 гривень за долар, то у грудні – 23,5 гривень. Але чи вплинуло це на новорічні ціни?

Олів’є:

  • картопля – 5 гривні за 4 штуки (1 кілограм – 11 гривень);
  • морква – 1,5 гривні за 2 штуки (1 кілограм – 4 гривні);
  • варена ковбаса – 72 гривень за 0,5 кілограми (1 кілограм – 150-155 гривень);
  • яйця – 19 гривень за 5 штук (10 – 38 гривні);
  • мариновані огірки – 13,75 гривень за 0,5 кілограми (1 кілограм – 48 гривень);
  • банка консервованого горошку – 22 гривні за 200 грам;
  • майонез – 19,30 гривні за 210 грам.

М’ясо:

  • свинина – 140 гривень за 1 кілограм;
  • яловичина – 150 гривень за 1 кілограм;
  • тушка курки – 60 гривень за 1 кілограм;
  • прянощі – 20 гривень.

Новорічний стіл3

Закуски та нарізка:

  • сир (твердий) – 60 гривень за 300 грамів (1 кілограм – 180-190 гривень);
  • ковбаса (салямі) – 90 гривень за 0,5 кілограм (1 кілограм – 180 гривень);
  • олія – 36 гривень за 350 грам;
  • шпроти – 33 гривні за 160 грам;
  • оселедець – 25 гривень за 1 штуку (1 кілограм – 55 гривень);
  • хліб – 16–17 гривень за булку.

Бутерброди з червоною ікрою:

  • червона ікра – 250 гривень за 120 г;
  • вершкове масло – 25 грам за 100 грам;
  • багет – 25 гривень за 1 штуку.

Фрукти та овочі:

  • огірки – 48 гривень за 1 кілограм;
  • помідори – 50 гривень за 1 кілограм;
  • солодкий перець – 75 гривень за 1 кілограм;
  • мандарини – 29-35 гривень за 1 кілограм;
  • апельсини – 30 гривень за 1 кілограм;
  • банани – 29 гривень за 1 кілограм;
  • лимон – 5 гривень за 1 шт.

Напої:

  • шампанське – 98 гривень за 1 пляшку;
  • вино – 80-100 гривень за 1 пляшку;
  • горілка – 90 гривень за 1 пляшку;
  • сік – 20 гривень за 1 літр;
  • газування – 15-18 гривень за 1,5 літри.

У сумі новорічний стіл виходить близько 1699 гривень.

2020 рік: коронавірус

Пандемія коронавірусу, яка стала головною темою 2020 року, вдарила по економіці та здоров’ю людей у всіх країнах світу. Наприкінці прожитого в страху та тривозі року багатьом довелося знатно заощадити на новорічному столі, і меню зі звичних ласощів замінити більш бюджетними.

Олів’є:

  • картопля – 6 гривень за 4 штуки (1 кілограм – 11,5 гривень);
  • морква – 2 гривні за 2 штуки (1 кілограм – 8 гривень);
  • варена ковбаса – 57 гривень за 0,5 кілограма (1 кілограм – 115-120 гривень);
  • яйця – 12,50 гривень за 5 штук (10 яєць – 25 гривень);
  • мариновані огірки – 14 гривень за 3 штуки (1 кілограм – 50 гривень);
  • банка консервованого горошку – 20 гривень за 200 грам;
  • майонез – 20 гривень за 200 г.

М’ясо:

  • свинина – 150 гривень за 1 кілограм;
  • яловичина – 155 гривень за 1 кілограм;
  • тушка курки – 55 гривень за 1 кілограм;
  • прянощі – 25 гривень.

Закуски та нарізка:

  • сир (твердий) – 70 гривень за 300 грамів (1 кілограм – 190-200 гривень кілограм);
  • ковбаса (салямі) – 93 гривні за 0,5 кілограм (1 кілограм – 186-200 гривень);
  • олія – 30 гривень за 350 грам;
  • шпроти – 35 гривень за 160 грам;
  • оселедець – 35 гривень за 1 штуку (1 кілограм – 69 гривень);
  • хліб – 20 гривень за 1 булку.

Бутерброди з червоною ікрою:

  • червона ікра – 270 гривень за 120 г;
  • вершкове масло – 27 гривень за 100 грам;
  • багет – 25 гривень за 1 штуку.

Фрукти та овочі:

  • огірки – 55 гривень за 1 кілограм;
  • помідори – 60 гривень за 1 кілограм;
  • солодкий перець – 117 гривень за 1 кілограм;
  • мандарини – 60 гривень за 1 кілограм;
  • апельсини – 55 гривень за 1 кілограм;
  • банани – 27 гривень за 1 кілограм;
  • лимон – 10 гривень за 1 шт.

Напої:

  • шампанське – 100 гривень за 1 пляшку;
  • вино – 110 гривень за 1 пляшку;
  • горілка – 95 гривень за 1 пляшку;
  • сік – 19 гривень за 1 літр;
  • газування – 11 гривень за 1,5 літри.

У сумі новорічний стіл виходить близько 1835 гривень.

Новорічний стіл4

2021 рік: вакцинація та обмеження

2021 року боротьба з коронавірусом триває. Всюди діють жорсткі обмеження. Населення почали масово вакцинувати. На тлі епідемії економічна ситуація виглядає не дуже. А у грудні стало відомо, що росія нарощує війська біля нашого кордону. Але незважаючи на «чутки» про майбутню війну, люди продовжують готуватися до новорічних свят.

Олів’є:

  • картопля – 4 гривні за 4 штуки (1 кілограм – 8 гривень);
  • морква – 2,3 гривні за 2 штуки (1 кілограм – 9 гривень);
  • варена ковбаса – 117 гривень за 0,5 кілограма (1 кілограм – 235 гривень);
  • яйця – 18 гривень за 5 штук (10 – 36 гривень);
  • мариновані огірки – 15 гривень за 3 штуки (1 кілограм – 60 гривень);
  • банка консервованого горошку – 27 гривень за 200 грам;
  • майонез – 15,25 гривні за 150 грам.

М’ясо:

  • свинина – 150 гривень за 1 кілограм;
  • яловичина – 200 гривень за 1 кілограм;
  • тушка курки – 71 гривня за 1 кілограм.
  • прянощі – 25 гривень.

Закуски та нарізка:

  • сир (твердий) – 75 гривень за 300 г (1 кілограм – 225 гривень);
  • ковбаса (салямі) – 98,50 гривень за 0,5 кілограм (1 кілограм);
  • олія – 30 гривень 350 грам;
  • шпроти – 36 гривень за 160 г;
  • оселедець – 35 гривень 1 штука (1 кілограм – 75 гривень);
  • хліб – 23 гривні за батон.

Бутерброди з червоною ікрою:

  • червона ікра – 260 гривень за 120 г;
  • вершкове масло – 25 гривень за 10 грам;
  • багет – 22 гривні за 1 штуку.

Фрукти та овочі:

  • огірки – 45 гривень за 1 кілограм;
  • помідори – 76 гривень за 1 кілограм;
  • солодкий перець – 105 гривень за 1 кілограм;
  • мандарини – 70 гривень за 1 кілограм;
  • апельсини – 69 гривень за 1 кілограм;
  • банани – 26 гривень за 1 кілограм;
  • лимон – 9 гривень за 1 шт.

Напої:

  • шампанське – 109 гривень за 1 пляшку;
  • вино – 89 гривень за 1 пляшку;
  • горілка – 94 гривні за 1 пляшку;
  • сік – 20 гривень за 1 літр;
  • газування – 13 гривень за 1,5 літри.

У сумі новорічний стіл виходить близько 1969 гривень.

2022: війна Росії проти України

Майже 10 місяців тому, 24 лютого о 5:00 ранку, в Україні розпочалася війна. Сусідна тоталітарна держава безбожно напала на мирних людей. Навколо відбувався хаос: втрата роботи, будинки, близьких людей, відсутність грошей та нормальних умов для життя, і як результат, шалене зростання цін. Але незважаючи на весь жах, ми не перестаємо вірити у світле майбутнє і з нетерпінням чекаємо на новорічні свята. Навіть якщо 2022 року ціни будуть «непідйомними».

Олів’є:

  • картопля – 3,5 гривні за 3 штуки (1 кілограм – 11 гривень);
  • морква – 6 гривень за 2 штуки (1 кілограм – 29,9 гривень);
  • варена ковбаса – 170 гривень за 0,5 кілограма (1 кілограм – 340 гривень);
  • яйця – 27,5 за 5 штук (10 – 55 гривень);
  • мариновані огірки – 28,5 за 3 штуки (1 кілограм – 95 гривень);
  • банка консервованого горошку – 42 гривні за 200 грам;
  • майонез – 29,9 гривні за 180 грам.

М’ясо:

  • свинина – 140–180 гривень за 1 кілограм;
  • яловичина – 130-200 гривень за 1 кілограм;
  • тушка курки – 76-80 гривень за 1 кілограм;
  • прянощі – 35 гривень.

Закуски та нарізка:

  • сир (твердий) – 120 гривень за 300 грам (1 кілограм – 400 гривень);
  • ковбаса (салямі) – 294 гривні за 0,5 кілограм (1 кілограм – 580 гривень);
  • олія – 47 гривень за 300 грам;
  • шпроти – 60 гривень за 150 грам;
  • оселедець – 42 гривні за 1 штуку (1 кілограм – 120 гривень);
  • хліб – 25 грн. за 1 батон.

Бутерброди з червоною ікрою:

  • червона ікра – 270 гривень за 120 г;
  • вершкове масло – 64 гривні за 200 грам;
  • багет – 27 гривень за штуку.

Фрукти та овочі:

  • огірки – 70 гривень за 1 кілограм;
  • помідори – 120 гривень за 1 кілограм;
  • солодкий перець – 140 гривень за 1 кілограм;
  • мандарини – 70 гривень за 1 кілограм;
  • апельсини – 62-65 гривень за 1 кілограм;
  • банани – 58 гривень за 1 кілограм;
  • лимон – 11 гривень за 1 шт.

Напої:

  • шампанське – 120-140 гривень за 1 пляшку;
  • вино – 130-150 гривень за 1 пляшку;
  • горілка – 100-115 гривень за 1 пляшку;
  • сік – 40 гривень за 1 літр;
  • газування – 20 гривень за 1,5 літра.

У сумі новорічного столу виходить близько 2743 гривень.

Робимо висновки

Отже, порівнюючи індекс новорічного столу за п’ять років, ми бачимо таке. Якщо у 2018 та 2019 році різниця складає всього 53 гривні, а це близько 3% . Те, у 2020 році вона була відчутніша – ціни на новорічний стіл у середньому піднялися на 200 гривень, це десь на 8% . Карантинні обмеження у 2021 році змусили підвищити ціни ще на 7% . Тоді святкові страви нам коштували 1969 гривень . Однак усі рекорди б’є війна. 2022 року ціни зросли майже на 40%. І наш новорічний стіл вимагатиме спустошити гаманець приблизно на 2743 гривні . Це при обліку доступних за ціною продуктів зі знижками та акціями.

Анастасія Єпур

 

Висловіть вашу думку. Це важливо.
Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Ще за темою
Всі новини

купить квартиру в Одессе

Вибір редакції