Як вибрати якісне морозиво?
– Якщо людина хоче бути впевнена, що вона купує морозиво, вироблене виключно з молочної сировини, слід віддавати перевагу продукції, яка виготовлена за ДСТУ 4733:2007, – каже директорка навчально-наукового інституту харчових технологій ім. М.О. Грішина Одеського національного технологічного університету, кандидат технічних наук Тетяна Шарахматова. – Це найдорожчі види морозива, бо собівартість молока сьогодні чимала. Найчастіше ж люди купують морозиво з комбінованим складом – в ньому є не лише молочна сировина, а також жири тваринного походження. На такому морозиві ви побачите напис ДСТУ 4735:2007. Воно дешевше. Крім того, дедалі більш популярним стають плодово-ягідні види морозива, сорбети і фруктовий лід. В них на упаковці виробники ставлять напис ДСТУ 4734:2007.
Виробники зараз багато експериментують: використовують білий, молочний, чорний шоколад, різні глазурі, додають фрукти, джеми, мак. І споживачеві дійсно не позаздриш: визначитися з тим, що подобається найбільше, дуже важко.
Морозиво на погляд лікаря
Лікарі наголошують: морозиво – це досить калорійний десерт. Тому для дорослої людини розумною кількістю, яку можна зʼїсти, є одна порція у 70 грамів на день. Особливо обережно треба поводитись із морозивом людям, хворим на цукровий діабет. Тут треба прораховувати, наскільки підвищиться цукор крові. І це стосується навіть морозива з 0% цукру, бо воно не має у своєму складі лактози, проте має цукрозамінники та підсилювачі смаку, які швидко призвичаюють до цього десерту.
Не слід перебільшувати і з морозивом у раціоні дітей.
– Я раджу не давати морозиво діткам, яким ще не виповнилося 2 рочки, – каже медична директорка дитячого консультативно-діагностичного центру ім. Б.Я. Резніка, лікарка-педіатр Ганна Пенчо. – Якщо вже є 2 рочки, можна запропонувати малюку одну маленьку порцію і більше в цей день солодкого не давати. Бо в морозиві, по-перше, багато цукру, по-друге, багато насичених жирів. І взагалі дитина не повинна вживати морозиво кожного дня. Зʼїдати морозиво треба поволі, маленькими шматочками.
– Це стосується будь-якого морозива – звичайного, з 0% цукру, льоду, сорбету?
– Так, це стосується усіх видів морозива. Треба пам’ятати: морозиво не повинно стати заміною повноцінному прийому їжі, бо малюки дуже швидко починають надавати перевагу саме морозиву.
– Існувала думка, що морозиво може спричинити ангіну. Це правда?
– Ангіну спричиняють інфекції, а не холодні продукти чи напої. Морозиво може навіть допомагати полегшити біль при ангіні. Навіть після операцій з видалення мигдаликів ЛОР-фахівці радять зʼїсти порцію морозива як знеболюючий засіб.
– Дуже часто морозиво звинувачують у тому, що воно спричиняє карієс. Це так?
– Якщо вже є карієс, дитина, коли їсть морозиво, може відчувати холод – він заходить до зуба. Проблема не в морозиві, а в зубі. Треба привчити дитину своєчасно чистити зуби, особливо після солодкої їжі. Коли зуби здорові, ні до якого дискомфорту морозиво не призведе.
Міфи про морозиво та реальність
- Не всі вірять, що морозиво підвищує настрій. А цьому є дуже просте пояснення: класичний пломбір і вершкове морозиво містять амінокислоту L-триптофан, яка сприяє заспокоєнню нервової системи та підвищенню імунітету. Тільки от зберегти таку амінокислоту в готовому продукті непросто, а заморожування дозволяє це зробити. Завдяки цьому смачні порції холодного десерту сприяють виробленню серотоніну! Тому споживання морозива дійсно дарує відчуття щастя та позитивні емоції!
- Ще морозиво вважають загрозою для стрункої фігури. А дарма. Бо плодово-ягідні види, заморожений лід, сорбети є в декілька разів менш калорійними, ніж цукерки. Крім того, на кожній порції морозива виробники вказують калорійність десерту з розрахунку на 100 грамів. Це дозволяє просто розрахувати, скільки калорій ви зʼїсте з порцією морозива, і вчасно зупинитися.
Читайте також: