Новости Одессы и Одесской области

Пролітаючи над «гніздом порядку»: білоруський інцидент і його наслідки

Пролітаючи над «гніздом порядку»: білоруський інцидент і його наслідки

Коментувати інцидент із примусовою посадкою в Білорусі літака Ryanair і затриманням опозиційного білоруського журналіста Романа Протасевича досить складно. Тим часом хотілося б знайти відповіді на кілька принагідних питань.

Приміром, що спонукало Лукашенка піти на такий крок — авантюрний та ризикований? Мотив помсти?Надто дріб’язково і не переконливо. Припинити роботу ворожого інформаційного ресурсу? Навряд чи. Навпаки, на хвилі скандалу популярність NEXTA може й зрости. Демонстрація довгих рук? Залякування опозиції? Можливо, але це можна було б, напевне, зробити й у менш радикальний спосіб.

Гадаю, город городити команда Лукашенка стала, передусім, сподіваючись отримати козир у своїй інформаційній війні. Отримати від бранця інформацію та зізнання, котрі мали б серйозно дискредитувати опозицію в очах білоруського суспільства. Чи вдасться це офіційному Мінську — побачимо вже найближчим часом.

Роман Протасевич

Роман Протасевич после задержания. Скриншот с видео.

Що дозволило офіційному Мінську вдатися до таких сумнівних і приречених на осуд дій?

Може, міжнародна спільнота вже вичерпала засоби впливу на очільника Білорусі? Чи в її арсеналі залишились тільки ті, котрими Лукашенко може спокійнісінько знехтувати? Крім того, чи не виходить на те, що Лукашенко має кредит довіри — реальний чи уявний, — який дозволяє йому вдаватися до дій, що потенційно можуть призвести до масових протестів? Як от у нас на Майдані. Для категоричної заяви «Україна — не Білорусь» начебто є вагомі підстави, проте засудження дій білоруського керманича не було одностайним ні в соцмережах, ні в українському політикумі.

Ілля Кива, депутат від «ОПЗЖ», назвав затримання Романа Протасевича «блискучою операцією» спецслужб Білорусі і заявив, що готовий наслідувати приклад сусідів. Позитивно оцінив цю акцію і нардеп Євген Шевченко, виключений з фракції «Слуга народу». Цікавий момент можна було відстежити в коментарях людей, що явно не є прихильниками Лукашенка та його вчинків.

«Україна злила операцію щодо вагнерівців, а білоруси майже те саме спокійно реалізували щодо власної опозиції, плюнувши в морду тим у нас, хто казав, що посадити пролітаючий над державою літак — неможливо», — написав на своїй сторінці у Фейсбуці український митець та політик Олександр Бригинець. Мова тут про шанс затримати літак з найманцями ПВК Вагнера, яких підозрюють у злочинах на Донбасі. Тобто, нітрохи не на користь Лукашенка пост, а таки й він містить певне виправдання інциденту.

Які наслідки все це матиме? Діапазон дуже великий — від припинення міжнародного повітряного сполучення з Білоруссю і економічних санкцій до «пошумлять і забудуть». Хотілося б, щоб на тлі цих глобальних питань не загубилася доля окремо взятого блогера Протасевича. Сподіваюся, що у його житті нічого фатального не станеться.

Адже, в принципі, для офіційного Мінську найприйнятнішим, хоча б частковим виходом із ситуації — це було б через помилування чи у будь-який інший спосіб відпустити опозиційного блогера на свободу. Я так думаю.


Ранее мы обсуждали отдых вандалов в Одесском ботаническом саду.

Выскажите ваше мнение. Это важно.
Подписаться
Уведомить о
guest
0 комментариев
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Еще по теме
Все новости

купить квартиру в Одессе

Выбор редакции