Новости Одессы и Одесской области

Таємниці давніх рукописів: Чому Одесі 600 років?

Таємниці давніх рукописів: Чому Одесі 600 років?

Цього року, як стверджують історики з громадського об'єднання «Одесі — 600», наше місто відзначатиме солідну дату. Один з ініціаторів відзначення ювілею, доктор історичних наук, професор Тарас Гончарук розповів, звідки взялася ця дата та як виглядала  давня Одеса 600 років тому.

Докази 600-річчя

Історики мають оперувати фактами та підходити до вирішення питання з наукової точки зору, а не послуговуватися міфами. Отже, що для історика є науковим підходом при визначенні дати засування населеного пункту? Таких варіантів всього два: або перша письмова згадка про нього, або ж перша археологічна знахідка на цій території. Якщо ми візьмемо за основу такий підхід, то перша письмова згадка про населений пункт, який існував на території нинішньої Одеси, датується 1415 роком. У своїй «Історії Польщі» відомий польський хроніст Ян Длугош повідомляє, що польський король Владислав Ягайло у 1415 році направив до Константинополя із чорноморського порту Кочубіїв візантійському імператорові Еммануїлу і патріархові Євфимію ІІ допомогу зерном. Щодо назви «Кочубіїв», то польською це слово звучить скоріше як «Качубєїв», хоча є ще варіанти «Коцюбіїв» і «Качибей». Як з’ясував сучасний одеський дослідник Олександр Степанченко, делегація від константинопольского патріарха до польського короля у зв'язку з цією подією прибула якраз на Зелені свята. Трійця того року відзначалася 19 травня. Отже – маємо точну дату першої згадки про населений пункт.

Історія міста неперервна

Землі межиріччя Дністра і Дніпра наприкінці XIV століття увійшли до складу Великого Князівства Литовського. На території від сучасного Овідіополя до Херсона тоді існували чотири населені пункти: Чорнігрод в гирлі Дністра (можливо – теперішній Овідіополь), місто Дашев (пізніше — Очаків), Каравул (пізніше – Рашків, або, за іншою версією, – Маяки Одеської області) і Кочубіїв. Це були фортеці. Кочубіїв у складі Великого Князівства Литовського швидко став великим портом, через який до Візантії вивозили зерно. Власне, саме торгівля зерном пізніше зробила Одесу найбільшим містом України у XIX столітті. Тодішнє місто складалося з порту, кам'яної фортеці, митниці і маяка. Фортеця, до речі знаходилася на місці нинішнього Воронцовського палацу. Письмові згадки про це місто з'являються періодично у тодішніх документах. Зокрема, у XV столітті (1442 р.) місто передали у володіння губернатору Поділля Теодору Бучацькому. А пізніше його нащадки почали суперечки з чиновниками за право володіння ним, і вписували ці землі до своїх володінь до кінця XVI століття. Все це зафіксовано у документах.

Як виглядало давнє місто

На середину XV століття вже виникає Пересип (перша згадка про неї в документах – 1442 р.). Хаджибейський і Куяльницький лимани стають озерами і в них осідає багато солі. На кінець XV століття землі Кочубіїва переходять під владу Османської імперії. У 1540 році кримський хан Сагіб-Гірей укладає угоду з польським королем Сигізмундом Першим про торгівлю сіллю. Польським підданим дозволялося брати сіль, платити мито і торгувати нею аж до Києва і Луцька. Українці приїздили сюди, у Кочубіїв, вилами в лимані згортали сіль, чекали, доки трохи підсохне, і вантажили на вози. Чумаків тоді ще називали соляниками.

Пізніше у Кочубіїві з'являються козаки, які не давали спокою туркам. У другій половині XVI століття фортеця впала під ударами козаків, місто занепадає. На тогочасних картах Кочубіїв, або у турецькому варіанті — Хаджибей — зображений як руїни. У них козаки чатували на татар і турків і нападали зненацька.

У XVII столітті сюди знову повернулися турки, які 1765 року відбудовують ту саму стару фортецю і називають її Єні-Дунья, або Новий Світ. Того ж року вони буду.ть маяк, який знаходився у теперішньому парку Шевченка. Біля моря будується величезна пристань для експорту зерна. Вона знаходилася там, де зараз Митна площа та в'їзд у морський порт. Центр міста був там, де зараз Думська площа. У місті були мечеті, ярмарок, великий гостиний двір, склади зерна. У місті проживали не лише турки і татари, а й молдавани, українці, представники інших народів.

Ми знаємо про тогочасне місто досить багато завдяки тому, що Російська імперія направила у місто свого шпигуна Івана Ісленьєва. Він побував у місті, а потім зробив його детальний план у 1766 році, на який наніс місця розташування всіх головних будівель міста.

Тарас Гончарук: «Ми не стверджуємо, що Одесу заснували українці. Навпаки, Одеса завжди була багатонаціональним містом, і тому ми не вигадуємо якоїсь «української історії Одеси». Але ми маємо використовувати науковий підхід, а не російський імперський міф, якому вже двісті років. Тоді була така політика: до Російської імперії нічого не було, а всі народи, які заселяли певні землі до приходу на них Російської імперії, наче й не існували. Але ж це не так. Достатньо поставити одне просте питання: що штурмував Де Рибас 14 вересня 1789 року? Порожнечу?».

Як відсвяткують ювілей Одеси

Верховна Рада України ухвалила постанову про святкування 600-річчя Одеси. В Одеській облдержадміністрації (ОДА) підтримали цю ініціативу громадських діячів. Як повідомили в управлінні культури і туризму, національностей та релігій Одеської ОДА, програма святкування передбачає проведення зустрічей, семінарів, круглих столів, розширення експозиції в Одеському краєзнавчому музеї. Там розмістять експонати та інформацію про поселення Кочубіїв і Хаджибей. Однак масових святкових акції план заходів не передбачає.

Водночас міська рада поки що не збирається проводити будь-які заходи з приводу відзначення ювілею.  Активісти «Чорноморського гайдамацького з'єднання» звернулися з позовом до міськради. Громадські діячі вимагають від муніципалітету внести на розгляд сесії програму святкування. Справа розглядається Приморським районним судом. Представники мерії на першому засіданні вже заявили, що будуть просити відхилити цей позов, оскільки вважають, що громадська організація не має права звертатися з таким позовом.

— Ми хочемо, щоб вони внесли на розгляд депутатів програму святкування. Щоб у місті провели лекції, наукові конференції, зустрічі, круглі столи, щоб у школах перший урок у День знань було присвячено ювілею міста. Ми би хотіли, щоб святкування відбулося у День міста — 2 вересня. Але вибрики наших опонентів нагадують дії панночки перед третіми півнями з відомої повісті Гоголя, — висловив свою думку лідер організації Сергій Гуцалюк.

Евгения Генова

Выскажите ваше мнение. Это важно.
Подписаться
Уведомить о
guest
7 комментариев
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Одессит
Одессит
9 лет назад

Лайк.

Одессит
Одессит
9 лет назад

Вот же уперлись!
Что не понятно, что именно город Одесса был основан НА МЕСТЕ более раннего поселения. Желающие могут отмечать даты основания Хаджибея, Ени-Дуньи и т.п. Настоящие одесситы отмечали и будут отмечать дату основания именно Одессы!
P.S. Может и американцам подскажете указывать дату основания Нью-Йорка от возникновения индейского поселения на Гудзоне?

Валерий Фурса
Валерий Фурса
9 лет назад

На сообщение Одессит (2015-04-23 22:15:37)
Сначала не понял, кого считают упёршимися. Упёрлись как раз хранители мифа об основании Одессы Екатериной. Не было какого бы то ни было документа, где Екатерина прямо или косвенно говорит об основании города с названием Одессы. Рескрипт Екатерины, на который ссылаются сторонники мифа, говорит как раз о том, что на момент издания рескрипта, 27 мая 1794 года, город Хаджибей уже был. Она сама это признала словами «коего представленный план пристани и города Гаджибея». Почему миф так долго существовал? Да потому что не было весомого научного обоснования существования города, а всяческие попытки одесских историков исследовать историю поселений на месте Одессы пресекались властями Российской империи. В настоящее время обобщён опыт украинских историков, приобщены материалы польских, турецких учёных, которые позволяют с уверенностью утверждать, что город-крепость был и его начало можно считать с 1415 года. Но кто знает, может найдутся архивные данные, которые смогут отодвинуть дату основания Одессы ещё на несколько столетий, а то и тысячелетий назад. Наука не стоит на месте.

смотрящий с небес
смотрящий с небес
9 лет назад

а какая разница когда была основана одеса, акрамя историков чтобы они длинными вечерами попивая коньяк спорили о своём.
надо думать о будущем одесы. а здесь большие перспективы. посмотрим что будет через следующие 600 лет. до встречи через какие-то 600 лет. успехов вам земляне

Олег
Олег
9 лет назад

В связи с новыми «открытиями» как теперь будет называться чудный город Одесса? ;))

Герасим
Герасим
8 лет назад

Каждый сходит с ума по разным причинам. Эти, что за 600 лет Одессе( сами из галицких лесов) — за американские бумажки, к гадалке ходить не надо.

Краевед
Краевед
8 лет назад

Созидательная роль украинского казачества в строительстве Одессы))):

«У другій половині XVI століття фортеця впала під ударами козаків, місто занепадає. На тогочасних картах Кочубіїв, або у турецькому варіанті — Хаджибей — зображений як руїни. У них козаки чатували на татар і турків і нападали зненацька.»
Скопировано с сайта https://odessa-life.od.ua

Еще по теме
Все новости

купить квартиру в Одессе

Выбор редакции