Як відомо, одеська кухня – це не лише про їжу, а й про сміх, балачки та маленькі сімейні драми. Сьогодні ділимося історією про Цилю, маму та несподівані кулінарні баталії, а заодно – рецептом котлеток із консервів, яким уже «дуже сумно» та які за бажанням можна приготувати просто зараз!
– Мамо, а вИ сЬогодні прийдете?
– Якого бенца?
– Я скучила.
– Ой, тІльки не треба мІнє оцих мЕлких бризок. Шо сталося?
– Та це Циля винна…
– Циля – вона для мІнє. А для сопливих – Цецілія Єфімовна! Шо ця паразитка до тЕбє має?
– Ну вона не винна. Це я винна. Я мала необережність розказати їй, шо ми з вами наводили порядок у сусєках.
– А якби ми з тобою пішли наліво, теж би їй розказала?
– Нє… Ну то ж наліво! Наліво – це святе, це для сЕбє любимих.
– Ну і шо ця курка?
– Ну я сказала, шо вИ сказали, шо знаєте сто тищ способів спасіння консервів, яким уже дуже сумно. А вона сказала, шо знає двісті. А я сказала, шо не вірю. А вона сказала, шо її рЕцепти ліпші, ніж наші. І шо в неї салат із консерви смачніший. А я сказала, шо вИ знаєте, як зробити з томатної кільки котлети. А вона сказала, шо таке нікому не по сИлам. А я сказала… Шо зроблю… ТІльки я ж рЕцепт не знаю. Мамо, приїжджайте. Вона мІнє з’їсть…
Вам може бути цікаво: Фарширований короп – коронна страва жительки Одещини
– Не з’їсть. Подавиться. У тЕбє фамілія Ґольдберґ! Це звучить гордо. Пиши рЕцепт.
– А може вИ приїдете?
– Я приїду. Обов’язково. І для Цілєчки, моєї любименької, принесу котлетки на тарІлочці, з голубою кайомочкою. Пиши рЕцепт:
Котлетки з консервованої риби
Підійдуть і в олії, і в томаті. Але! В томаті мені більше до душі. Відкрийте банку й понюхайте її – вона має пахнути просто обворожливо. Якщо бажання похулЮганити не пропало, сміливо берімося до справи. Почистіть, поріжте й протушкуйте на сковороді дві цибулини. Тим часом викладіть рибу в миску та розімніть виделкою. Розбийте два яйця, добре перемішайте. Додайте тушковану цибулю і трохи борошна – рівно стільки, щоб загус фарш, пару столових ложок точно. І от з цього фаршу формуємо ложкою котлетки і викладаємо на розігріту сковорідку. Смажимо з обох боків.
Звісно, це не фірмові бабусині котлетки, але вони мають повне право на життя. Особливо коли просто консерва вже не лізе.
Раніше ми розповідали, як на Привозі торгувалися за «шматочок щастя».
Автор – Марина ГАРНИК, ілюстрація Ірини БАБІЧЕНКО



