Відкорковуючи спогади дитинства

С. Білецький..

Сергій Білецький займається виноробством років з тридцять. З дитинства йому подобається доглядати за життєдайною лозою та сам чаруючий процес виробництва вина.

Вперше виноградний трунок Сергійко спробував в шестирічному віці, коли гостював у рідної бабусі Тасі у селі Новороманівка Великомихайлівського району. Також смакував її солоденьким вишняком. І, вже роблячи власне вино, винороб щоразу «відкорковує» дитячі спогади, щоб зробити свої фірмові напої ще смачнішими та ароматнішими. І це йому вдається.

Лабораторія релаксації та гарного настрою

Садовод-музикант Сергій Білецький

Влітку 2024-го трудолюбивий маяківець відкрив Центр етнографічного, сільського зеленого туризму і сімейного відпочинку – екоферму «Пан Білецький».

Після прогулянки серед виноградної лози і троянд можна насолодитися дегустацією вин крафтової виноробні, поласувати смачними стравами, особисто познайомитись зі співаючим виноробом та його пісенним репертуаром.

«І швець, і жнець, і на дуді грець» – кажуть в народі про таких, як Сергій Білецький, – українця із «золотими» руками і щедрим серцем.

– У цій садибі я народився. Після школи поїхав в Одесу, здобув вищу освіту, працював на відповідальних посадах, але все ж повернувся в батьківську оселю, до виноградника, який садив ще мій дідусь, і за покликом душі взявся за садівництво. Знайшов тут себе, своє щастя, і готовий ділитися ним з усіма, – розповів Сергій Білецький.

Найчастіші гості – одесити

ферма еко

Найчастіше приїжджають до хлібосольного та співучого винороба «зелені туристи» з Одеси. Варто проїхати з вітерцем лише 35 кілометрів – і ви вже на гостині у пана Білецького.

Неподалік Нижньодністровського нацпарку та заповідника на Дністрі ташується його колоритна «Бессарабська садиба» із зонами відпочинку та дозвілля для туристів. Тут кожен може відчути приплив життєвої енергії, єднання з природою й  отримати вкрай необхідне – особливо під час війни – психологічне перезавантаження. До речі, тур пана Білецького й називається «Перезавантаження». Він включає риболовлю та водні прогулянки екологічними маршрутами по заповідних місцях «Царство птахів», «Дністровська Амазонія», «Старий Турунчук», «Біле озеро» тощо.

На гостині у Пана Білецького

Нещодавно вкрай необхідне «перезавантаження» тут отримали більше 30 патологоанатомів, котрі ідентифікують тіла наших загиблих захисників, переданих окупантами.

Виноградар регулярно донатить на ЗСУ. У Львові в нього є друзі – медики з Маріуполя, які виїжджають в зону бойових дій і проводять реабілітацію саперів, які розміновують звільнені території. Сергій Білецький доправляє для бійців енергетичні напої на основі винограду і ягід «Бича кров» у 400-грамових пляшках.

Китиця вагою у чотири кіло – не вигадка

Мелодія виноградної лози

Екоферма «Пан Білецький» насамперед приваблює розмаїттям найкращих сортів столового винограду і вишуканих троянд. В колекції винороба – більше сотні столових, мускатних, десертних, кишмишних та винних сортів найкращих селекцій України та світу.

Дивують туристів виноградні китиці вагою майже чотири кілограми з п’ятисантиметровими ягідками, які апетитно звисають з лози і тримаються до самого Нового року.

Гастрономічне задоволення отримують гості маяківського винороба від дегустації  його авторських крафтових вин, фірмової рибної трійної юшки, хрумких карасів, смажених в кукурудзяному борошні, копчених лящів, запеченого коропа з яблуками в рукаві від шеф-кухаря Білецького, маринованого товстолобика, соління та бессарабських закусок. А для поціновувачів сухого червоного вина є навіть спеціальна атракція «Бринза-бар».

І свистопляски з грою на пляшках

Вина пана Білецького

Гарних емоцій додає відпочивальникам ансамбль танцю-свистопляски «Віртуози Маяк» з вокалістом Сергієм Білецьким, який віртуозно грає на сопілці, багатьох музичних інструментах і як справжній винороб – на пляшках. Його пісенний репертуар нараховує півтори тисячі українських і світових хітів та пісень більшості народностей Одещини, адже садівник та заядлий рибалка чимало літ трудився весільним музикою.

Отож колоритного пана Білецького називають ще «винороб, що співає!».

Грузинське вино – найстаріше у світі?

Вина Білецького

Не лише гостей його екосадиби дивують унікальні місцеві вина та натуральні ягідно-фруктові наливки, а й гурманів вина Одещини, України та закордоння. Сергій Білецький творить крафтові напої «Ожинове», Ice Wine, «Вишневе», «Персикова сльоза»,  «Малиновий дзвін», «Смородинове», «Ранок в Парижі», «Мускат  золотий», «Шардоне класік», «Ркацителі», «Бессарабське чорне», «Каберне», «Мерло», «Бича кров», «Лімончелло», «Виноградна сльоза». Більшість його вин – володарі золотих нагород винних конкурсів та є великою рідкістю на полицях наших магазинів.

Крафтова виноробня пана Білецького представляла Одещину на численних гастрономічних ярмарках та фестивалях вина в Україні.

– Здійснити повний цикл виробництва вина – це як народити і виховати дитя. Це догляд за лозою і спостереження, як народжуються і визрівають ягоди, потім – збір урожаю, віджим, первинне бродіння, підготовка діжок, витримка молодого вина до повного дозрівання, розливання по пляшках. І нарешті божа роса іскриться в бокалі, – розповідає Сергій Білецький. – Я офіційно зареєстрований виробник вин.

Коли ще до війни був у Грузії і вивчав виноробство, пан Білецький відкрив для себе, що грузинське вино, мабуть, найстаріше у світі.

– Його залишки знайшли на черепках посуду, що датується третім тисячоріччям до нашої ери. Це задовго до того, як Ісус перетворив воду на вино та зійшов на Голгофу. І це, безумовно, «Ркацителі». Воно не таке вибухове, як «Мускат», і не таке витончене, як «Шардоне», проте має унікальний смак і потужний аромат. Хоча воно й біле, але по колориту дає фору деяким червоним винам. Я його відтворив з винограду, саджанці якого привіз із Кахетії, – запевняє виноградар.

Це «страшніше», ніж захоплення модою та автівками

Майстерність садівництва та виноробства, як і його старший брат Юрій, пан Сергій перейняв від батька Олексія – енергетика, агронома-аматора.

Нині пан Білецький вже сам навчає виноробству всіх охочих, яким залюбки реалізовує саджанці елітних сортів винограду. 

– Захоплення виноградарством і трояндами – це «страшніше», ніж захоплення модою, мобільними телефонами чи автівками. Кожного року з’являються нові гібриди з новими, інколи фантастичними властивостями: новими смаками, новими кольорами та формами ягід, стійкістю виноградників до хвороб, – розповів маяківський садовод. – Сьогодні багато ветеранів війни за підтримки держави відкривають власну справу, насамперед, садівництво і я готовий безкоштовно допомогти своїм колегам саджанцями, щоб закласти добрі виноградники.

Історичні факти

  • Дельта Дністра, Дністровський лиман з прадавнім полісом Тіра – легендарний край Українського Причорномор’я з неповторною історією, де традицію виноробства культивували ще давні греки.
  • Археологи виявили, що на місці Маяків поселяни мешкали ще в античні часи, у IV-III ст. до нашої ери.
  • Щоправда, офіційною датою заснування селища вважається 1421 рік, коли литовський князь Вітовт збудував замок Маяк-Каравул.
  • День села маячани святкують 10 жовтня з традиційним винним фестом.

Читайте також:

Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі