І не дивно, що місто славиться господинями, які ще на виданні вміють готувати фаршировану рибу багатьма способами. Тож жоден святковий стіл у балтських господинь не обходиться без цієї смачної страви.
Коронним рецептом фаршированого коропа ділиться балтянка Світлана Козаченко.
Інгредієнти:
- дзеркальний короп – 2 штуки (4 кг)
- буряк – 2 шт.
- морква – 4 шт.
- цибуля – 4 шт.
- яйця – 4 шт.
- білий хліб – 300 г
- олія – 60 г
- сіль за смаком
- мелений чорний перець
- цукор
- молоко
- вода.
Білий соус для змащування риби
Беремо 150-200 грамів охолоджених вершків високої жирності. Збиваємо міксером до пишноти. Бажано не перебити.
Додаємо одну-дві ложки соєвого соусу. Соус додавати поступово, збиваючи масу на низькій швидкості.
За бажанням – додати трохи цукру, перцю, часнику, імбиру або лимонного соку.
Білий соус із хрону
Інгредієнти:
- тертий хрін – 200 г
- майонез – 200 г
- сметана – 200 г
- варені яйця – 2 шт.
- сіль, цукор, оцет – за смаком
Приготування соусу:
- Хрін подрібнюємо в блендері або тремо на дрібній тертці.
- Варені яйця теж тремо на тертці.
- Змішуємо хрін, сметану, майонез і яйця.
- Додаємо сіль, цукор, оцет за смаком і все ретельно перемішуємо.
Соус готовий. Його можна зберігати в холодильнику герметично упакованим.
Приготування риби
Обережно знімаємо з риби шкіру, щоб не пошкодити. Відділяємо філе від кісток і мелемо на м’ясорубці. Окремо замочуємо хліб у молоці. Моркву і буряк тремо на тертці, цибулю мілко ріжемо. Одну цибулину пропускаємо через м’ясорубку до фаршу, другу смажимо на олії та теж додаємо до фаршу. Те ж саме робимо з морквою. Дві моркви, буряк і третю цибулину нарізаємо кружальцями, з яких зробимо «подушку» під карпа.
Фарш солимо, додаємо перець, часник, петрушку, коріандр, імбир. Фаршируємо рибу обережно, не туго наповнюючи, бо фарш при запіканні збільшується і може розірвати шкіру.
Дно дека вистеляємо шарами моркви та буряка, кладемо рибу, змащуємо соусом з вершків.
Накриваємо пергаментом і випікаємо пів години, потім – ще пів години без пергаменту, до апетитної скоринки.
Карпа подаємо охолодженим з білим соусом із хрону.
Читайте також: