На початку квітня журналісти «Одеського життя» традиційно пройшлися базарами Одеси та області, щоб дізнатися, що почім. Більшість продавців зазначили, що ціни на м’ясо стабілізувалися, яйця і молочка навіть трохи подешевшали, як і «старі» овочі, та й редиска з молодою капустою вже не так лякають цінниками. Ранні овочі, звісно ж, трохи дешевші там, де їх вирощують, як, наприклад, у Рені (завдяки тепличному виробництву). Та й зелень багато жителів області вирощують на своїх ділянках. Словом, і ті, хто дотримується посту, і всі інші покупці можуть порадіти розмаїттю запропонованих продуктів, якими рясніють ринки навіть у такий важкий воєнний час, і від душі поторгуватися.
Київський ринок: багато квітів, зелені, сиру, бринзи та копченостей від фермерів власного виробництва
«Купуйте смачненьке», лунає з кожного боку! Так, на ринку дуже багато всього апетитного на будь-який смак: копченості та бринза, свіжа весняна зелень із грядки та перша редиска — є все! Ціни тут більш-менш відповідають цінам на інших ринках, але якщо прийти перед закриттям, коли фермерам уже час повертатися додому, то можна «спіймати удачу» і значно покращити собі настрій.
Ціни на овочі
- картопля — 25-40 гривень;
- цибуля — 30-35 гривень;
- помідори — 70-140 гривень;
- буряк — 25-35 гривень;
- кабачки — 80-120 гривень;
- огірки — 70-150 гривень;
- солодкий перець — 90-160 гривень;
- баклажани — 100-160 гривень;
- капуста — 25-35 гривень;
- капуста молода — 80-90 гривень;
- часник — 100-160 гривень;
- морква — 25-30 гривень;
- редис — 70-120 гривень;
- черемша в пучках — 15-20 гривень;
- зелень — від 10-15 гривень.
Ціни на фрукти
- яблука — 20-35 гривень;
- банани — 60-80 гривень;
- грейпфрути — 60-80 гривень;
- гранати — 80-120 гривень;
- лимони — 60-80 гривень;
- мандарини — 50-120 гривень;
- апельсини — 45-100 гривень.
Ціни на яйця та молочні продукти
- яйця (десяток) — 35-85 гривень;
- бринза — 160-200 гривень;
- сир — 90-150 гривень.
Ціни на м’ясо
- яловичина і телятина: задня частина — 250-280 гривень;
- яловичина і телятина: теляча шия — 190-220 гривень;
- яловичина і телятина: ребра — 140-180 гривень.
- свинина: задня частина — 180-200 гривень;
- свинина: шия — 220-260 гривень;
- свинина: лопатка — 180-200 гривень;
- свинина: ребра — 200-220 гривень;
- свинина: сало свіже — 140-160 гривень;
- свинина: сало солоне — 180-250 гривень.
Ціни на рибу
- товстолобик — 80-100 гривень;
- карасі — 70-90 гривень;
- судак — 150-250 гривень;
- короп — 80-160 гривень.
Ринок «Південний»: весна на порозі
На ринку «Південному» — весна на кожному лотку: багато різної зелені, риби (поки є можливість торгувати до початку нересту), широкий вибір м’яса курчат, телятини і баранини, вдосталь яєць. За словами торговців, менше стали купувати цитрусових, сухофруктів — усім хочеться чогось зеленого і соковитого.
Ціни на овочі
- картопля — 30-35 гривень;
- цибуля — 30 гривень;
- помідори — 60-120 гривень;
- буряк — 20-35 гривень;
- кабачки — 80-120 гривень;
- огірки — 80-140 гривень;
- солодкий перець — 80-160 гривень;
- баклажани — 90-160 гривень;
- капуста — 25-35 гривень;
- капуста молода — 80-90 гривень;
- часник — 90-150 гривень;
- морква — 25 гривень;
- редиска — 65-100 гривень;
- черемша — 20-25 гривень;
- зелень — від 15 гривень.
Ціни на фрукти
- яблука — 25-40 гривень;
- банани — 60-90 гривень;
- грейпфрути — 60-80 гривень;
- гранати — 100-150 гривень;
- лимони — 60-70 гривень;
- мандарини — 45-110 гривень;
- апельсини — 50-100 гривень.
Ціни на яйця та молочні продукти
- яйця (десяток) — 35-80 гривень;
- бринза — 150-220 гривень;
- сир — 110-140 гривень.
Ціни на м’ясо
- яловичина і телятина: задня частина — 260-280 гривень;
- яловичина і телятина: теляча шия — 200-240 гривень;
- яловичина і телятина: ребра — 150-180 гривень;
- яловичина і телятина: антрекот — 200 гривень.
- свинина: задня частина — 160-180 гривень;
- свинина: шия — 200-240 гривень;
- свинина: лопатка — 170-190 гривень;
- свинина: ребра — 200 гривень;
- свинина: сало свіже — 150-170 гривень;
- свинина: сало солоне — 180-350 гривень.
Ціни на рибу
- товстолобик — 80-100 гривень;
- карасі — 60-90 гривень;
- судак — 160-260 гривень;
- короп — 80-160 гривень.
Ринок «Північний»: ціни зростають, люди задоволені
Розмова двох одеситок на ринку «Північному»: «Слухай, усі кажуть, що в Люби така смачна квашена капуста. Цікаво, як вона її готує?» запитує одна іншу. «Просто цукор додає», відповідає та. А ще відвідувачі ринку повеселішали. Але не тому, що ціни знизилися чи грошей побільшало. Просто погода гарна: тепло, сонце, весна… Ах так, дещо все-таки подешевшало. Мова про яйця.
Ціни на овочі
- картопля — 25-30 гривень;
- цибуля — 20-30 гривень;
- помідори — 90-120 гривень;
- буряк — 20-30 гривень;
- кабачки — 110-130 гривень;
- огірки — 130-150 гривень;
- солодкий перець — 140-150 гривень;
- баклажани — 150-200 гривень;
- капуста — 20-25 гривень.
- часник — 150 гривень;
- морква — 25-30 гривень;
- зелень — 15 гривень.
Ціни на фрукти
- яблука — 30 гривень;
- банани — від 75 гривень;
- грейпфрути — 80 гривень;
- гранати — 150 гривень;
- лимони — 80 гривень;
- мандарини — від 110 гривень;
- апельсини — від 130 гривень.
Ціни на яйця та молочні продукти
- яйця (десяток) — від 30 гривень;
- бринза — 180-210 гривень;
- сир — 90-40 гривень.
Ціни на м’ясо
- яловичина і телятина: задня частина — 240-250 гривень;
- яловичина і телятина: теляча шия — 200-220 гривень;
- яловичина і телятина: ребра — 120-150 гривень;
- яловичина і телятина: антрекот — 170-180 гривень.
- свинина: задня частина — 150 гривень;
- свинина: шия — 230 гривень;
- свинина: лопатка — 160-180 гривень;
- свинина: ребра — 170-200 гривень;
- свинина: сало свіже — 100-180 гривень;
- свинина: сало солоне — 120-200 гривень.
Ціни на рибу
- товстолобик — 100-120 гривень;
- карасі — 75-100 гривень;
- лобан — 190 гривень;
- судак — 170-220 гривень;
- короп — 120-130 гривень;
- лящ — 70 гривень.
На Арцизькому ринку молочка дорожча, ніж на Тарутинському
Арцизький центральний ринок завжди сповнений товарами та покупцями. Тут добре можна сторгувати м’ясо, прицінитися до овочів, є велике розмаїття зелені та солінь. Але молочка чомусь трохи дорожча, ніж на Тарутинському ринку, попри близьке сусідство селища, всього якихось 40 кілометрів.
Ціни на овочі
- картопля — 28 гривень;
- цибуля — 20 гривень;
- помідори — 140 гривень;
- буряк — 20 гривень;
- кабачки — 120 гривень;
- огірки — 90 гривень;
- солодкий перець — 120 гривень;
- капуста — 15 гривень;
- часник — 150 гривень;
- морква — 20 гривень;
- зелень — від 25 гривень.
Ціни на фрукти
- яблука — 25 гривень;
- груші — 55 гривень;
- виноград — 60 гривень;
- лимони — 65 гривень;
- мандарини — 65 гривень;
- апельсини — 110 гривень;
- ківі — 125 гривень.
Ціни на яйця та молочні продукти
- яйця (десяток) — 40 гривень;
- бринза — 170 гривень;
- сир — 140 гривень;
- молоко — 30 гривень;
- вершки — 180 гривень.
Ціни на м’ясо
- яловичина і телятина: задня частина — 150 гривень;
- яловичина і телятина: теляча шия — 180 гривень;
- яловичина і телятина: ребра — 150 гривень;
- яловичина і телятина: антрекот — 190 гривень.
- свинина: задня частина — 150 гривень;
- свинина: шия — 180-190 гривень;
- свинина: лопатка — 160 гривень;
- свинина: ребра — 135 гривень;
- свинина: сало свіже — 60-80 гривень.
Ціни на рибу
- товстолобик — 80-150 гривень;
- карасі — 55-75 гривень;
- пелінгас — 90 гривень.
Тарутинський ринок: попитом користується м’ясо з Татарбунар
На Тарутинському ринку вже з’явилася полуниця, але за такою ціною, що на ці гроші можна взяти кілограм свинини, ніжки та вушка і наварити каструлю холодцю. Хоча кожному своє. М’ясо, до речі, завжди найсвіжіше, пропонують у м’ясному магазині від Татарбунарського м’ясокомбінату привітні продавці Сніжана, Олена та Олександр. Щодня, крім понеділка, сюди привозять різноманітну м’ясну продукцію, зокрема купати, ковбаси, сарделі, маринований шашлик і гриль. Тут багато постійних покупців, тому до обіду повні вітрини зазвичай спустошуються.
Ціни на овочі
- картопля — 20-25 гривень;
- цибуля — 18-20 гривень;
- буряк — 25 гривень;
- огірки — 180 гривень;
- капуста молода — 80 гривень;
- капуста — 15 гривень;
- капуста пекінська — 35 гривень;
- часник — 150-200 гривень;
- морква — 25 гривень;
- зелень — від 15 гривень;
- кабачки — 100 гривень;
- редиска — 70 гривень;
- сині — 120 гривень.
Ціни на фрукти
- яблука — 15-25 гривень;
- лимони — 60-80 гривень;
- полуниця — 250 гривень.
Ціни на яйця та молочні продукти
- яйця (десяток) — 30-35 гривень;
- бринза овеча — 200 гривень;
- бринза коров’яча — 150 гривень;
- сир — 80-100 гривень;
- молоко — 20-25 гривень;
- сметана — 60-80 гривень;
- вершки — 160 гривень.
Ціни на м’ясо
- яловичина: м’якоть — 200 гривень;
- яловичина: грудинка — 130 гривень;
- яловичина: антрекот — 150 гривень.
- свинина: задня частина — 150-160 гривень;
- свинина: шия — 170 гривень;
- свинина: ребра — 150 гривень;
- свинина: лопатка — 155 гривень;
- свинина: печінка — 65 гривень;
- свинина: сало — 65-105 гривень;
- свинина: вуха, хвости — 55-60 гривень;
- свинина: ніжки — 45 гривень;
- свинина: фарш — 145 гривень.
Ціни на рибу
- товстолобик — 90 гривень;
- карась — 65 гривень;
- короп — 95 гривень;
- оселедець свіжий — 200 гривень;
- хамса — 160 гривень.
На Ренійському ринку «старі» овочі здають позиції
На Ренійському ринку можна знайти дедалі більше продукції з теплиць: до редиски та капусти, що з’явилися в перших числах березня, додалися кабачки та огірки. Тож «старі» овочі та фрукти поступово починають здавати свої цінові позиції. Наприклад, яблука минулого врожаю можна купити вже по — 15 гривень за кілограм. Ще один подарунок сезону: по весні почали інтенсивно нестися кури: десяток домашніх яєць можна купити по — 35 гривень.
Ціни на овочі
- картопля — 20-22 гривні;
- цибуля — 20 гривень;
- помідори — 30-100 гривень;
- буряк — 15-20 гривень;
- редис — 70-80 гривень;
- часник — 120-130 гривень;
- капуста рання — 60-80 гривень;
- огірок ранній — 160-180 гривень;
- зелень — від 10-15 гривень.
Ціни на фрукти
- яблука — 15-25 гривень;
- груші — 30-70 гривень;
- лимони — 65-80 гривень;
- мандарини — 75 гривень;
- апельсини — 70-75 гривень.
Ціни на яйця та молочні продукти
- яйця (десяток) — 35-40 гривень;
- бринза — 200-250 гривень;
- сир — 180 гривень.
Ціни на м’ясо
- свинина: задня частина — 150-185 гривень;
- свинина: шия — 200 гривень;
- свинина: лопатка — 180 гривень;
- свинина: ребра — 180 гривень;
- свинина: сало свіже — від 80 гривень.
Ціни на рибу
- карась — 50-65 гривень;
- лящ — 30-35 гривень;
- товстолобик — 30-80 гривень;
- судак — 120-150 гривень.
На Любашівському ринку подешевшали яйця
На Любашівському ринку кілограм свинини можна виторгувати за — 140-150 гривень. Вартість овочів зараз відносно висока, і такі цінники протримаються приблизно до середини квітня, поки на вітчизняні прилавки не надійде турецька продукція з відкритого ґрунту. У супермаркетах впали в ціні курячі яйця, а також соняшникова олія. Водночас подорожчало вершкове масло, банани та яблука. Загалом ціни на третину популярних продуктів зі споживчого кошика залишилися без змін.
Ціни на овочі
- картопля — 16-20 гривень;
- цибуля — 15-20 гривень;
- помідори — 100-130 гривень;
- морква — 20-25 гривень;
- буряк — 20-25 гривень;
- огірки — 130-140 гривень;
- солодкий перець — 150 гривень;
- капуста — 15-16 гривень;
- часник — 140-150 гривень;
- зелень — від 10-15 гривень.
Ціни на фрукти
- яблука — 20-30 гривень;
- груші — 60-75 гривень;
- мандарини — 55-70 гривень;
- апельсини — 75 гривень;
- редис — 40 гривень.
Ціни на яйця та молочні продукти
- сметана — 120 гривень;
- сир — 120 гривень;
- масло — 250 гривень;
- вершки — 180 гривень.
Ціни на м’ясо
- свинина: ребра — 140 гривень;
- свинина: сало свіже — 20-100 гривень;
- свинина: кури — 150 гривень.
Ціни на рибу
- короп — 100-120 гривень;
- товстолобик — 70-80 гривень;
- карась — 80 гривень.
Часник і зелень на ринку в Балті «в ціні»
Балтський ринок з кожним роком стає комфортнішим як для продавців, так і для покупців. Однак у базарні дні біля ринку спостерігається велике скупчення людей і транспорту, що створює певні проблеми. У зв’язку з цим на тій частині ринку, яка майже не використовується, незабаром з’явиться зручна паркувальна зона. Отже, що з цінами? Йдемо до м’ясного корпусу. Тут на десять гривень знизилася ціна на ошийок і свинячі ребра. Лопатка, битки та сало коштують, як і раніше. Молочний і рибний ряди теж тримають стабільні ціни. А от вартість яблук і картоплі знизилася на — 2-3 гривні. Проте часник і зелень, як кажуть балтійці, «в ціні».
Ціни на овочі
- картопля — 16-18 гривень;
- цибуля — 12-16 гривень;
- помідори — 130 гривень;
- буряк — 20 гривень;
- огірки — 110 гривень;
- солодкий перець — 100 гривень;
- баклажани — 70 гривень;
- капуста — 15-18 гривень;
- часник — 150-200 гривень;
- морква — 16-18 гривень;
- зелень (100 г) — від 40 гривень.
Ціни на фрукти
- яблука — 15-25 гривень;
- лимони — 70 гривень;
- мандарини — 60 гривень;
- апельсини — 65 гривень.
Ціни в молочному корпусі
- яйця (десяток) — 50 гривень;
- бринза — 180 гривень;
- сир — 120 гривень.
Ціни на м’ясо
- свинина: задня частина — 170-190 гривень;
- свинина: шия — 190 гривень;
- свинина: лопатка — 200 гривень;
- свинина: ребра — 160-170 гривень;
- свинина: битки — 200 гривень;
- свинина: сало свіже — 100-110 гривень.
Ціни на рибу
- товстолобик — 80-90 гривень;
- карась — 60-80 гривень;
- короп — 120 гривень.
Огляд цін на ринках Одеси та області підготували Марія Котова, Таміла Терзян, Іван Свищ, Наталія Дімчева, Анна Чахлова, Анна Терзівець, Любов Кузьменко, Антоніна Бондарєва, Юрій Федорчук