Новини Одеси та Одеської області

Love Reni: як на Одещині проходить конкурс зізнань у любові

Love Reni: як на Одещині проходить конкурс зізнань у любові

Щороку навесні у Рені стартує молодіжний соціальний проект Love Reni, у якому беруть участь творчі команди.

У рамках проекту в кожній школі може зібратися група для створення відеосюжету — зізнання в любові до свого міста. Хлопці самі вигадують сюжет, вибирають жанр, пишуть сценарії, проводять зйомку та роблять монтаж. На роботу приділяється три тижні.

Вперед, за пригодами

Відео повинні бути невеликими, не більше чотирьох хвилин. Донести за цей час мистецькими способами свою думку непросто. І зусилля докладаються титанічні.

— За сценарієм нам потрібен був кадр сходу сонця, тому всією командою ми вночі вирушили за сім кілометрів на берег озера, — розповідає учасник команди з села Лиманське Андрій Казюк. – Ніколи всі разом ми не зустрічали світанку, це було дуже гарно. Потім раптом над озером здійнявся туман. Цього ми передбачити не могли! І тут же народилася ідея поставити танець дівчат у вишиванках – босоніж по заплаві. Вийшло дуже гарно. За задумом сюжет був музичним — нам необхідно було встановити на березі озера піаніно. Ми везли піаніно мотоблоком через все село. Вже на березі переносили інструмент кілька разів – у пошуках гарного кадру. Закінчилося тим, що по дорозі назад мотоблок зламався, і ми з хлопцями його ремонтували. Словом, зйомки цього відео стали для нашої команди великою пригодою, ми ще більше потоваришували і згуртувалися.

Андрій Казюк

Команда Ренійської школи №4 вирішила підійти до завдання за принципом: менше слів — більше справи. Вони звернули увагу на стару ротонду у міському парку, яка потребувала ремонту. Пішли до міськради, отримали дозвіл на ремонт, провели у соціальних мережах конкурс на кращий ескіз, розповіли своїм одноліткам історію старої ротонди, завдяки чому змогли зібрати кошти на її ремонт – свої «кишенькові гроші» жертвували багато учнів. Два тижні після уроків команда збиралася у парку та працювала. І хоча хлопці зі школи №4 не отримали призового місця, вони пишаються тим, що зробили для улюбленого міста потрібну справу.

Все починається з кохання

Що цікаво: організатори проекту відправляють створені відео мешканцям інших міст України та за кордон – щоб суддівство було на сто відсотків неупередженим. Усі члени журі, більшість з яких ніколи не були в Рені, виставляють оцінки, і за кількістю балів визначається переможець.

Цей молодіжний проект свого часу придумали місіонери з ПАР Окерт Потхітер та його дружина Мішель, які приїхали до Рені 25 років тому. Вони зареєстрували тут, у депресивній провінції, християнську релігійну організацію «Світло світу», яка започаткувала цілу низку соціальних проектів. Творчий конкурс Love Reni – один із них.

Окерт завжди говорив, що відродити Рені можна тільки в тому випадку, якщо жителі дуже любитимуть своє місто — все починається з любові (пишемо в минулому часі тому, що у 2021 році, бувши в ПАР, пастор захворів на ковід і пішов у кращий світ).

Перші роки молодіжним командам допомагав досвідчений оператор зі Львова Артем Данелюк. Цього року хлопці вже впоралися самі.

Цієї весни в проекті Love Reni взяли участь і міські школи, і п’ять сільських. Завершився проект флешмобом, спільним переглядом відеосюжетів та нагородженням найкращих.

— Крім відео, команди представили і свої соціальні проекти, — розповіла пастор церкви Мішель Потхітер. – Школярі прибирали сміття на берегах водойм, відвідували вихованців інклюзивного центру. Усі – великі молодці!

Перше місце цього року посіла команда Ренійської школи №6.

Читайте також:

Висловіть вашу думку. Це важливо.
Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Ще за темою
Всі новини

купить квартиру в Одессе

Вибір редакції