Дівчина 2006 року народження вживала мариновані бочкові гриби – опеньки, придбані на ринку «Привоз» у приватної особи. Інцидент стався 20 лютого.
Про це повідомили в “Одеському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України”
Медики зазначають, що це перший цьогоріч випадок отруєння дикорослими грибами.
Розслідування показало, що за 3 години після вживання в дівчини з’явилися ознаки отруєння: нудота, блювання.
На карету швидкої допомоги її доправили до реанімаційного відділення Одеської дитячої обласної клінічної лікарні, де їй надали необхідну допомогу.
Наразі хвора продовжує лікування у лікарні.
У 2022 році в області було зареєстровано 6 випадків отруєння грибами з кількістю потерпілих 8 осіб (6 дітей).
Чим небезпечні дикі гриби
Люди, які самостійно збирають гриби, а потім продають їх на ринках, мають «залізний» аргумент, що вони досконало знають гриби, збираючи їх з самого дитинства.
Ось список небезпек, пов’язаних із грибами:
- Є багато схожих на їстівні отруйні гриби та їх легко переплутати.
- Гриби можуть накопичувати шкідливі речовини (навіть неотруйні). Вони як губка поглинають їх із навколишнього середовища (з ґрунту, води і навіть повітря).
- У грибах, що виросли на забруднених територіях і поблизу них, виявляються солі важких металів, пестициди, радіоактивні частинки та інші шкідливі речовини, причому чим більше гриб, тим більше в ньому накопичується отруйних для організму людини речовин.
- Очищення та кулінарна обробка, засолювання, маринування грибів не інактивують токсини. Крім того, при вживанні консервованих у домашніх умовах дикорослих грибів виникає ризик захворювання на ботулізм, оскільки пухка структура гриба не дозволяє якісно очистити його від залишків ґрунту, де можуть бути суперечки збудника ботулізму.
- Гриби є специфічним продуктом: хітин, який міститься в їхній клітковині, майже не перетравлюється в шлунково-кишковому тракті людини, що може спричинити проблеми із травленням.
- Страви з грибів можуть вживатися тільки практично здоровими людьми, і в жодному разі не можна вживати дітям, вагітним жінкам, людям похилого віку.
- Забороняється одночасно з вживанням грибів вживати будь-які ліки, алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів у кишечнику.
Як зрозуміти, що ви отруїлися грибами – симптоми
- Різкий біль у животі;
- Блювота;
- Діарея;
- Порушення свідомості та зору;
- Велике слиновиділення та галюцинації;
- Судороги.
Симптоми отруєння грибами можуть з’явитися через 20 хв, так і протягом декількох годин після споживання грибів.
Тривала токсична дія отруйних речовин на печінку, нирки та нервову систему може призвести до смерті, тому якщо Ви відчули або помітили у близьких після вживання грибів будь-який із наведених симптомів, негайно звертайтеся до лікаря.
Задля безпеки життя та здоров’я слід утримуватися від купівлі дикорослих грибів на стихійних ринках.
Краще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними у промислових умовах та купуючи їх у торговельній мережі.
Раніше “Одеське Життя” повідомляло, що в Одесі 15 людей отруїлися тістечками з супермаркету.