Новини Одеси та Одеської області

«Лишатися (не) можна»: в Одесі показали виставу про окупацію Херсона (відео)

В Одеському українському театрі ім. В. Василька пройшла прем’єра документальної вистави «Лишатися (не) можна». Це збірка реальних історії херсонських акторів, які пережили російську окупацію.

Захід відбувся у форматі «Глядач на сцені». У камерній атмосфері актори Херсонського театру ім. М. Куліша розповідали про патріотичні проукраїнські мітинги, обшуки ФСБ та спроби виїхати з окупованої території. 

Ці історії майже зі всіма акторами трапилися особисто. Римма Зюбіна – єдина учасниця проєкту, яка грала від імені іншої людини – Юлії Бунчак – директора-розпорядника херсонського театру.

Для роботи над виставою актори з’їхалися до Київа з різних куточків країни: з Івано-Франківська, Кривого Рогу та Одеси. Працювати почали у вересні, коли Херсон ще був під контролем російських загарбників. Робота тривала близько місяця. 

«На етапі збору матеріалів у нас було приблизно 8-9 годин аудіозаписів. З цього ми почали збирати компіляцію, створювати структуру, композицію. Це був дуже об’ємний і найскладніший етап роботи», – розповів режисер вистави Євгеній Резніченко.

Майже у кожного херсонця є особиста історія з окупації, яка могла б увійти до складу цієї вистави. Більшості співробітників театру також є, що згадати.

«Мене допитували десь 7 годин, а головному режисеру театру Сергію Павлюку забороняли ходити на мітинги. Йому погрожували: «Ще раз тебе побачимо – застрелимо». Під час обшуків з його будинку винесли все», –  згадує гендиректор Херсонського академічного театру ім. М. Куліша Олександр Книга.

Прем’єра вистави спочатку відбулася в Києві. Зараз колектив театру знаходиться на гастролях. «Лишатися (не) можна» вже показали в Одесі, а зараз робота поїде до глядачів у Кропивницький. Олександр Книга також планує відновлювати роботу саме в Херсоні.

 «Після цих гастролей я їду до Херсону, поки без акторів. Ми влаштуємо сцену в бомбосховищі нашого театру й почнемо грати там виставу», –  каже гендиректор Херсонського академічного театру ім. М. Куліша.

Ще під час окупації співробітники театру влаштували благодійний збір для допомоги тієї частини колективу, яка залишилися в Херсоні. Після вистави трупа нагадала, що попри звільнення міста, збір ще триває, бо ситуація в херсонців залишається важкою. Зараз всі зібрані кошти театр віддає волонтерам, які допомагають мешканцям Херсонщини.

Долучиться до збору можна, зробив переказ на картку 5375 4112 0211 4489

Висловіть вашу думку. Це важливо.
Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Ще за темою
Всі новини

купить квартиру в Одессе

Вибір редакції