Новини Одеси та Одеської області

Одеський Театр на Чайній під час воєнного стану: «Ми знову стали камерними» (вiдео, фото)

Театр на Чайній – один із небагатьох успішних незалежних театрів Одеси. Заснований в колишньому арт-просторі в будівлі чайної фабрики, театр декілька років тому пережив переїзд в Палац Судентів. Тим не менш, на новому місці колектив з успіхом освоївся, а вистави йшли на великій та маленькій сценах. Так було до 24 лютого цього року.

Із початком вторгнення Театр на Чайній, як і всі інші заклади, де проводилися масові заходи був, зачинений. Артисти стали волонтерами, хтось поїхав в евакуацію, декілька чоловіків пішли до лав ЗСУ, в їх числі і засновник та художній керівник театру Олександр Онищенко.

Театр на Чайной2

Театр на Чайной3

В червні культурні заклади міста поступово стали відновлювати свою роботу, але будівля Палацу Студентів на Маразліївській залишилася зачиненою. Тож перед колективом стала задача знайти нове приміщення. Вони передивилися близько десятка залів і залишилися в невеличкому просторі на вулиці Некрасова – Театрі Ковальський, який запропонував їм їхній давній друг Михайло Тростянецький. Цей зал може вмістити не більше сорока глядачів. Таким чином, театр повернувся до того, з чого він починав дванадцять років тому.

Театр на Чайной4

Театр на Чайной5

Театр на Чайной6

–Як ми змінилися? Ми знову стали камерними. Це дуже гарний формат і нам в ньому подобається, – говорить актор, а зараз ще і управляючий адміністративними справами Данило Савченко. – Ось, наприклад, «Смішна академія». Мені здається, раніше глядачі так не реагували на жарти. Зараз люди просто вмирають від сміху. Ця вистава йшла на великій сцені і я не пам’ятаю, щоб раніше так сміялися. А зараз це дуже смішно, навіть для мене, а я бачив цю виставу разів двадцять. Думаю, це не війна змінила виставу, а новий формат. Коли я граю в 30-40 сантиметрах від людини, то це зовсім інша реакція, і у глядача, і у мене.

Але такий формат привніс великі зміни в репертуар. Грати більшість вистав стало просто фізично неможливо. Суперечки виникають і при обговоренні того, що потрібно зараз глядачам. Хтось вважає, що люди хочуть чогось легкого, а хтось, навпаки, виступає за більш філософські теми. Зараз, Влад Костика готує прем’єру за Славоміром Мрожеком «У відкритому морі». Глядачі зможуть скоро її побачити.

Театр на Чайной7

Театр на Чайной8

Нинішні події не можуть не залишати сліду, тому я вважаю, що щось у нас зміниться – розмірковує Данило Савченко. – Навіть, якщо Олександр Онищенко прийде і скаже «Нічого не міняємо», щось зміниться. Можливо, поки Олександр на війні і захищає нас, він думає про нову постановку як режисер, і коли він повернеться, то в нього відразу буде вже готова вистава. Можливо, в нього є відповідь на питання, про що ми можемо зараз розмовляти з глядачем і що йому зараз потрібно.

Більш детальну розмову про те, як Театр на Чайній переживає воєнний стан дивіться у нашому відео.

Ще на тему:

Висловіть вашу думку. Це важливо.
Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Ще за темою
Всі новини

купить квартиру в Одессе

Вибір редакції