Новини Одеси та Одеської області

Запитайте лікаря: як боротися з тріщинами на руках?

Запитайте лікаря: як боротися з тріщинами на руках?

Болючі тріщини на руках – це дуже поширена проблема, здатна завдати серйозних незручностей у повсякденному житті. Особливо часто з нею стикаються люди похилого віку і люди з сухою та чутливою шкірою.

Чому пошкоджується шкірний покрив, і чому не можна пускати ситуацію на самоплив, пояснив дерматовенеролог Микита Агафонов.

дерматовенеролог Никита Агафонов

Чим небезпечні мікротріщини?

Багато людей вважають мікротріщини на руках суто косметичним дефектом, який швидко минає сам собою. Іноді це справді так, але не завжди. Для деяких пацієнтів порушення цілісності шкіри на руках, і особливо на кінчиках пальців, стає постійним джерелом болю й дискомфорту, що заважає виконувати звичайні домашні справи.

Але найнебезпечніше те, що тріщинки на шкірі, що довго не гояться,– це відкриті ворота для бактеріальних і грибкових інфекцій. І якщо мікропошкодження не лікувати, вони перетворяться на глибокі рани з ризиком розвитку нагноєнь. Крім того, тріщини можуть бути не просто симптомом сухості шкіри, але й сигналізувати про серйозні проблеми зі здоров’ям.

Чому тріскається шкіра?

трескается кожа на пальцах рук

Появу тріщин на руках може викликати безліч причин – як зовнішніх, так і внутрішніх. До перших відносяться агресивна дія вітру, вологи, ультрафіолету, побутової та професійної хімії, різкі перепади температур, робота на землі без захисних рукавичок, неправильний догляд за руками.

Основні внутрішні причини – це дефіцит в організмі води, вітамінів А, В, С, Д та Е, магнію або Омега-3, незбалансований раціон, гормональний дисбаланс, стрес, шкірні та грибкові захворювання, патології шлунково-кишкового тракту, алергія, цукровий діабет. Спровокувати проблеми зі шкірою здатні також вікові зміни і тривале вживання деяких ліків.

Крім того, існує генетична схильність до появи тріщин на пальцях рук.

Найчастіше пошкодження шкіри виникають через поєднання одразу кількох провокуючих чинників.

Як позбутися проблеми?

Уход за руками

Якщо у вас почала регулярно лопатися шкіра на руках, причому тріщини довго не минають, болять або навіть кровоточать, необхідно терміново звернутися по консультацію до дерматолога. Лікар виявить причину проблеми і запропонує комплекс заходів щодо її усунення. Крім лікування основного захворювання, у разі потреби, фахівець зазвичай призначає дерматотропні засоби, креми і мазі для загоєння ран та відновлення шкіри.

Але якщо звернутися до лікаря немає можливості, дійте самостійно:

  • пийте більше води (в середньому 1,5-2 літри на добу, але при серцево-судинних захворюваннях узгодьте питний режим з лікарем);
  • мийте руки зволожуючим рідким крем-милом і не надто гарячою водою;
  • мийте посуд, періть, прибирайте і працюйте на городі тільки в захисних рукавичках;
  • наносіть зволожуючий крем на руки 5-6 разів протягом дня. Перед сном використовуйте більш насичений живильний засіб, на ніч можна надягти бавовняні рукавички для активнішого проникнення компонентів. Найкраще зволожують і живлять шкіру рук засоби з натуральними рослинними оліями, алое, гіалуроновою кислотою, прополісом.

Допоможуть крохмаль і олія обліпихи

Змішайте чверть склянки оливкової олії зі столовою ложкою меду, чайною ложкою олії плодів обліпихи та сирим жовтком. Цю загоювальну суміш наносіть на тріщини кілька разів на день на годину-півтори, потім змивайте теплою водою і змащуйте шкіру жирним кремом.

У склянку гарячої води додайте дві чайні ложки картопляного або кукурудзяного крохмалю, розмішайте і дайте загуснути. Тримайте руки в крохмальній ванночці 10 хвилин, після чого промийте теплою водою, промокніть серветкою і змастіть «Бепантеном». Повторюйте процедуру раз у два-три дні до загоєння ранок.

Читайте також:

Ірина Лебединець

Фото: Pilochka.ua.j и Womansay.net

Висловіть вашу думку. Це важливо.
Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Ще за темою
Всі новини

купить квартиру в Одессе

Вибір редакції