Ключові моменти:

  • Від розкішного ресторану до їдальні: історія будівлі в Аркадії;
  • Ресторан «Південна Пальміра»: пальми в діжках, чорна ікра та краби в меню і музиканти на сцені;
  • Останні кілька років у будівлі колишнього шикарного ресторану розміщується City Buffet;
  • Мережевий заклад City Buffet: меню і ціни;
  • Обід у City Buffet: наші враження;
  • Інтер’єр закладу викликає справжнє захоплення;
  • Загальні враження від відвідування City Buffet.

Від розкішного ресторану до їдальні

Старая Одесса в фото: ресторан «Южная Пальмира»

Ця будівля має давню та славетну історію. В 1902 році в Аркадії, яка лише починала розвиватися як розважальна одеська локація, було відкрито зимовий ресторан. Він належав відомому купцю першої гільдії Ушеру Сігалу. За інформацією краєзнавців Єви Краснової та Анатолія Дроздовського, далі рестораном володів ресторатор Коровін та перше одеське товариство ресторанної справи.

Ресторан в Аркадии

А Олександр Отдєльнов, автор «Одеського життя», детально розповідає про становлення Аркадії у своєму відео:

Автор будівлі – видатний архітектор, уродженець поселення Нейбург (нині селище Новоградівка) Лібентальського округу Християн Бейтельсбахер, був випускником Дрезденської королівської академії. Будівлі його авторства й досі прикрашають наше місто. Їх можна знайти на Європейський вулиці, 2, Рішельєвській, 26, Італійській, 32, Ольгіївській, 8, Грецькій, Дерибасівській.

Здание одесского ресторана на старом фото

До речі, нещодавно ми розповідали про історію найвідомішої вулиці Одеси

Отже, на початку 20 століття тут знаходився розкішний зимовий ресторан. Відомо, що в 1938 році він вже належав до тресту столових як «ресторан №7», а перед війною став курзалом. Під час Другої світової він знову став рестораном, і залишався таким до кінця пʼятдесятих. Після того як був збудований санаторій «Молдова» і до девʼяностого року будівля належала до санаторію. А у 90-ті після реставрації тут відкривається «Південна Пальміра» – шикарне місце з пальмами в кадках, чорною ікрою та крабами в меню і музикантами на сцені. Але з часом формат «місце відпочинку малинових піджаків» стає все менш актуальним, і заклад зачиняється. В 2012 році в одеських ЗМІ зʼявилася інформація про викуп будівлі у облради за один мільйон доларів. А в 2018 році там відкривається «Портер паб». Інтернет зберіг рекламу того часу: «П’ять років воно порожніло і відкрилося цього літа під новим ім’ям. Звичайно, від колишньої розкоші залишилися тільки залишки. І в такій атмосфері тут подають дев’ять видів пива. Добре підійде для посиденьок з друзями на морі. Правда, вишукані меблі поки що погано вписуються в паб…».

Читайте також: Пиво, легенди і «Тюлькіни біточки»: як живе сьогодні найстаріший бар Одеси «Гамбрінус»

В 2019 році ресторан знову був виставлений на продаж. Останні декілька років в будівлі розташовується City Buffet. Але працює він лише влітку. Туди ми і заглянемо.

А що в меню?

Сетевое заведение City Buffet

Мережевий заклад City Buffet знаходиться в найпрохідніших місцях міста, а влітку його філії відкриваються на пляжах Одеси і в Чорноморську. Наприкінці червня City Buffet є тепер і у Львові. По своїй суті це – сучасна їдальня, де відвідувачі не лише самі наливають та накладають собі страви, а й гріють їх у разі потреби.

«Аркадійська філія» – не виключення.

Сетевое заведение City Buffet, посетители

Тут пропонують декілька видів перших, других страв, піцу, велику кількість гарнірів та салатів, власну випічку, всі види напоїв і навіть алкоголь. На сайті мережі в меню представлено двадцять дві перші страви. На стенді – меню біля входу – девʼять. В наявності у закладі були: холодник, зелений борщ, овочевий суп, грибний крем-суп, розсольник. Вартість за маленький обʼєм (280 мл) – 50-84 гривні. Можна взяти і більшу порцію за вищу вартість.

статья Вкусный город

Салати, мʼясні страви, гарніри коштують по 55 гривень за 100 грамів. Втім серед других страв є й такі, вартість яких вказана за порцію. Уважно дивіться на цінники, коли будете обирати. Кукурудза, наприклад, коштує 110 гривень за качан.

Сетевое заведение City Buffet, блюда

Також звернула увагу не те, що тут найнижча вартість води у пляшках – 24 гривні за 0,5 л, а також є вибір пива та недорогих сухих вин як на розлив, так і у пляшках. Кидається в очі, що серед салатів велика кількість заправлена майонезними соусами: олівʼє, оселедець під шубою тощо, хоча є салат з капусти і просто нарізані овочі –  помідори, огірки, болгарський перець, поряд з ними – перші малосольні огірки. Салати розкладені в спеціальні охолоджуючі ємності, супи – також, хліб – в спеціальних хлібницях, а ось піца стоїть на відкритому просторі, що, на мій погляд, не дуже добре.

Сетевое заведение City Buffet, пицца

Другі страви не дуже різноманітні, здебільшого з курятини: котлети, відбивні, крильця, філе. Риба була лише у вигляді котлет та смаженого у клярі хека. Здивувало, що в курортному районі, де безліч туристів, немає рибних биточків, кабачків та синеньких по-одеськи й інших локальних страв.

На тему: Одеське кафе «На семи вітрах»: обід за 300 гривень та атмосфера, якої більше ніде немає

А як на смак?

Обед в City Buffet в Аркадии

Для знайомства з кухнею я взяла маленьку порцію зеленого борщу (60 грн), трохи помідорів та болгарського перцю (105 грамів), мʼясо курки в медовому соусі й 150 грамів молодої картоплі на гарнір. Запивала все це лимонадом.

City Buffet, зал

Борщ, курку та картоплю довелось підігрівати в мікрохвильовці, яка стоїть на антикварному письмовому столі. Чесно кажучи, робити це не дуже зручно, адже поряд немає столика, де можна поставити тацю з іншими стравами. Після цього я обрала столик «з видом», щоб краще розгледіти інтерʼєр старовинної зали.

City Buffet, зеленый борщ

На жаль, не всі страви виявились смачними. В зеленому борщу плавали шматочки курки, яйце, але на смак він був занадто солоним – я зʼїла лише дві ложки. Курка в медовому соусі була непоганою – мʼякою та соковитою, але я чомусь сумніваюсь, що в соусі дійсно є мед, а не цукор. Молода картопля була недовареною та несолоною. Може, кухар два рази посолив борщ замість картоплі, не знаю. На жаль, доїдати її я не стала. До лимонаду претензій не було.

City Buffet, курица и картошка

Забігаючи наперед, скажу, що каву тут готують із зерен робусти. Це, звісно, не кримінал, але на смак така кава виходить гіркою, а ще, через велику кількість кофеїну, від неї може різко підвищитися тиск. Для любителів більш нейтрального смаку та менш збуджуючої дії, її краще розбавляти молоком чи вершками або додавати цукор. Морозиво за смаком було на любителя – занадто м’яке, немов не застиглі збиті вершки, але хоч без льоду всередині.

City Buffet, кофе

Кафе-музей, бар-дискотека та екскурсія в катакомби

Що викликає справжній захват – так це інтерʼєр закладу. Під час ремонту тут дуже бережно поставилися до внутрішнього убранства. Всі вікна та двері деревʼяні – жодного пластику. Так, двері тут розсувні, автоматичні, але знову-таки – деревʼяні і виглядають як старовинні. По кутах великої зали збереглися чотири величезних каміни, а в одній із ніш стоїть величезний більярдний стіл, на якому, до речі, можна грати за окрему плату. В одній із кімнат стоїть гарний обідній родинний стіл, а навколо нього розташовані речі, які знаходились в одному із закладів мережі на проспекті Шевченка, який постраждав під час російської ракетної атаки. Також тут багато й інших артефактів – старий патефон, фотографії, різні дрібниці.

City Buffet, интерьер

City Buffet, старые вещи

Ви також можете дізнатися: Паб у самому серці загадкової Одеси: як ірландські традиції прижилися в старому Пасажі

Людей заходить багато. Сюди приходять родинами та компаніями, також багато тих, хто купує страви навинос. В залі комфортна температура, адже працюють кондиціонери.

City Buffet, обеденный зал

Але справжнє здивування чекає тих, хто виходить на двір. Я взяла подвійний американо (60 грн) та крафтове морозиво (94 грн) і пішла дивитися на місцеву родзинку.

City Buffet, дворик

City Buffet, ворота

Дворик закладу – надзвичайно затишний та милий. Тут багато куточків, захованих в зелені, є гроти. До дворика примикає скеля. Саме в ній є декілька залів зі столиками і навіть велика атмосферна бенкетна зала, яку треба замовляти заздалегідь. Тут багато відвідувачів, які приходять не лише поїсти, а й сфотографуватися та побродити в «міні-катакомбах», в яких знаходиться багато старовинних речей.

City Buffet, грот

City Buffet, старое авто

До речі, поїсти тут можна до 20:00, далі працює лише бар, а в суботу та неділю можна потанцювати.

Загальне враження

City Buffet,

Отже, висновок: дешево та смачно тут не виходить. Особливо, якщо страва пересолена або недоготована і її неможливо зʼїсти, не те щоб отримати задоволення. За ці гроші, навіть в Аркадії, можна зʼїсти десяток смачних хінкалі в закладі поряд. Тож моя рекомендація – дуже обережно вибирати страви, віддаючи перевагу тим, що важко зіпсувати, і не очікувати, що це буде дуже дешево.

Чи бували ви колись в цьому закладі, раніше або нещодавно? Будемо вдячні за ваші спогади та враження.

Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі