Паляниці з гербом України та патріотичними написами випікають волонтери однієї з одеських пекарень. Вони печуть 30-40 кілограмів хліба на день і передають його військовим, теробороні та переселенцям.
З пекарями поспілкувалися наші колеги із «Суспілне. Одеса».
Свій день пекарі-волонтери розпочинають з восьмої ранку. Спочатку готують тісто, замішують та нарізають шматками в один кілограм. Загалом партія складається з 10 штук. Потім вони надають хліб форму.
“Ми зараз робитимемо насічки на хлібі. З практичного погляду це необхідно, щоб гази, які будуть з’являтися в процесі випічки, знаходили собі вихід саме в тому місці, де нам потрібно і не рвали хліб. А до того ж це несе естетичне значення . Ми даємо цьому хлібу трохи більшої патріотичності”, – сказав пекар Олексій Бабенко.
Потім хліб відправляють у піч. Для його повного приготування потрібно 35 хвилин.
Чому випікають саме паляницю? Олексій Бабенко пояснює, що цей вид хліба – це код-пароль нашого такого національного становлення.
Готовий хліб відправляють представникам територіальної оборони, військовим, а також нужденним людям. Щоб забезпечити всіх, волонтери приходять до пекарні щодня та йдуть додому незадовго до комендантської години.
“Коли я виклав першу сторіс з тим, як замішую хліб, роблю його і так далі, мені величезна кількість дівчат написали: “Вау, наскільки це добре виглядає”. Я такої уваги не отримував навіть коли грав на барабанах, якщо чесно, тому займатися хлібом – це круто”, – упевнений волонтер В’ячеслав Тілик.
Фото: «Суспільне. Одеса»