Україна посідає третє місце у світі за обсягом споживання молочних продуктів. У нашій країні є понад десяток виробників молочної продукції, які також займаються експортом.
Так, українське молоко п’ють у країнах Європи, у Лівані, Кувейті та навіть у Японії. Хто в Україні виробляє молочну продукцію і як перевірити її якість, читайте в нашому матеріалі.
Українські виробники молочної продукції
ЛЮСТДОРФ
На ринку з початку 2000-х років. Виробнича база розташована у Вінницькій області. Регіональні відділення є в Києві, Львові, Одесі, Харкові, Дніпрі, Запоріжжі, Вінниці, Миколаєві, Луцьку, Кривому Розі.
Торгові марки: «Селянське», «На здоров’я», «Бурьонка», «Смачно шеф», «Весела Бурьонка», «Ідеаль молоко».
Продукція: молоко, молоко для дітей, сметана, вершки, масло, молочні коктейлі, кефір, ряжанка, йогурти, продукти на рослинній основі.
МОЛОЧНА КОМПАНІЯ ГАЛИЧИНА
Завод розташований у Львівській області та працює з 1955 року. У 2015 році було створено однойменну молочну компанію.
Торгова марка: «Галичина».
Продукція: йогурти, кефір, безлактозна продукція.
ДАНОН
Міжнародна компанія з виробництва продуктів харчування, представлена в 130 країнах світу. На українському ринку понад 20 років.
Торгові марки: «Актуаль», «Простоквашино», «Актимель», «Живинка», «Даніссімо», «Данон», «Активія».
Продукція: кефір, йогурти, молоко, сметана, ряжанка, безлактозна та дитяча продукція.
МОЛОЧНИЙ АЛЬЯНС
Група компаній, утворена 2000 року. Заводи є в Київській, Полтавській, Черкаській, Миколаївській областях.
Торгові марки: «Яготинське», «Пирятин», «Славія», «Златокрай».
Продукція: закваска, йогурти, кефір, ряжанка, сири, масло, молоко, суха молочна продукція, сир, десерти.
ЛАКТАЛІС
Один зі світових лідерів з виробництва молочної продукції, в Україні з 1996 року. Заводи в Миколаєві та Павлограді.
Торгові марки: «Лактель», «Президент», «Дольче», «Фанні», «Лактонія».
Продукція: молоко, молочна продукція, сири, десерти, йогурти та продукція на рослинній основі.
ВІММ-БІЛЛЬ-ДАНН
Міжнародне підприємство, на українському ринку з 1998 року. Продукцію виготовляють на заводах у Київській та Харківській областях, а торгові філії є в Одесі та Дніпрі.
Торгові марки: «Чудо», «Слов’яночка», «Машенька», «Агуша».
Продукція: сирки, йогурти, сирні десерти, дитяча продукція.
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ МОЛОЧНИЙ КОМБІНАТ
Завод засновано 1976 року, філії підприємства представлені в Києві, Одесі та Харкові.
Торгові марки: «Злагода», «Улюбленець».
Продукція: фреші, смузі, масло, кефір, йогурт, сирні вироби, сирки, сир, дитяче харчування.
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МОЛОКОЗАВОД
Заснований 1957 року. Філії знаходяться в Харкові, Дніпрі, Львові.
Торгова марка: «Молокія».
Продукція: кефір, йогурт, молоко, масло, сметана.
ТЕРРА ФУД
Група українських молочних заводів, заснована 1999 року.
Торгові марки: «Ферма», «Преміале», «Тульчинка», «Біла лінія».
Продукція: молоко, кефір, вершкове масло, тверді та плавлені сири, сирні намазки, рослинні вершки.
ФОРМУЛА СМАКУ
Займається виробництвом хлібобулочних і кондитерських, молочних виробів, рослинництвом. Управляє «Первомайським молочноконсервним комбінатом» (Миколаївська область), «Хмельницькою маслосирбазою».
Торгова марка: «Волошкове поле».
Продукція: молоко, кефір, ряжанка, сметана, йогурт, десерти, сири, сирні вироби, безлактозна продукція.
ДУБНОМОЛОКО
Завод-сироварня, заснований 2015 року в Рівненській області.
Торгова марка: «Комо».
Продукція: сири.
Виробники молочки в Одеській області
ОДЕСЬКИЙ МІСЬКМОЛЗАВОД
З’явився 2012 року в Одесі.
Торгова марка: «ГМЗ».
Продукція: молоко, йогурт, кефір, бринза, сири, масло, сир і сирні вироби.
КІЛІЙСЬКИЙ МАСЛОЗАВОД
Виробник і постачальник молочних продуктів з 1998 року. Завод знаходиться в Одеській області.
Торгова марка: «Кілія».
Продукція: молоко, масло, сири, йогурти, сметана, кефір, кисломолочний сир і сирні вироби.
Як перевірити якість молочної продукції?
Щоб перевірити якість молочної продукції, необов’язково звертатися по допомогу до лабораторії. Переконатися в натуральності продукту можна і вдома.
Від чого залежить жирність молока
На прилавках магазинів можна побачити молоко і молочні продукти з різним відсотковим показником жирності. Цифри вказують на кількість грамів жиру, що міститься в ста мілілітрах молока:
- Нежирне або знежирене — до 1%. Таке молоко обирають люди, змушені відмовитися від їжі з великим вмістом жирів.
- Маложирне — 1-2%. За статистикою компаній-виробників, сьогодні найпопулярнішим є молоко з жирністю 1,5%. У нього приємний смак, але воно не шкодить фігурі.
- Незбиране — 3,5%. Це середній показник домашнього молока, від якого відштовхуються під час купівлі фасованої продукції.
- Підвищеної жирності — 4,5 %. У такий напій виробники навмисно додають зібраний молочний жир, щоб отримати більшу цифру. Тоді як для сільського молока подібний відсоток жирності є нормальним.
Однак усі цифри, зазначені на продукції, є показником жирності в обробленому молоці, де потрібний відсоток отримують промисловим способом. У натуральному необробленому молоці середньою нормою жирності прийнято вважати 3,5%. Показник не є постійним і залежить від багатьох чинників, наприклад, від породи тварини, надою, кількості та якості корму і навіть масажу вимені.
«Зайві» елементи
Не секрет, що недобросовісні виробники можуть додавати в молочні продукти — молоко, сметану, йогурти, сир і сири — різноманітні домішки. І один із найпопулярніших і найдоступніших інгредієнтів — це крохмаль. Він робить масу та об’єм продукту більшими і не змушує виробників витрачатися на додаткову сировину.
Фахівці радять перевіряти молочну продукцію на крохмаль краплею йоду: під час контакту молока з йодом натуральний продукт пожовтіє, підробка — посиніє або позеленіє. Це ж стосується всіх товарів, у складі яких є молоко, — сиру, кисломолочного сиру, кефіру, йогурту та сметани.
Перевірено на собі
Журналісти «Одеського життя» вирішили провести невеличкий експеримент із дитячим молоком однієї з популярних торгових марок. У результаті ми виявили, що молоко натуральне і не має домішок: колір молока не змінився.
Три поради при виборі молочки
Під час купівлі молочної продукції звертайте увагу на:
- Термін придатності. На упаковці обов’язково мають бути дата виготовлення, термін придатності та кінцева дата вживання продукту.
- Умови зберігання продукту в магазині. Тільки за умови їх дотримання, зокрема в торговельній мережі, виробник гарантує якість, безпеку і терміни придатності продукції.
- Зовнішній вигляд упаковки. Воно має бути чистим, цілим і герметичним. Якщо ви купуєте нарізний сир, вимагайте у продавця аркуш з інформацією про виробника та термін придатності продукту.
Досліди та спостереження
Також є ще кілька порад, як перевірити якість молочної продукції на наявність не менш шкідливої для нашого організму пальмової олії. Щоб перевірити сир, помістіть трохи виробу в скляну посудину і залийте окропом. Якщо на поверхні води з’явилися круглі краплі жиру, то жир було додано в продукт штучно.
Такий самий експеримент можна провести з вершковим маслом. Якщо воно в окропі розчиняється грудками, то це суміш із маргарину та масла.
І запам’ятайте, що натуральне вершкове масло після заморозки під час розрізання тріскається і ледве намазується на хліб.
Якщо сир при нагріванні або при теплій кімнатній температурі також рясно виділяє краплі жиру — отже, продукт має домішки.
Захист прав споживачів в Одесі
У разі виникнення будь-яких запитань або порушення прав споживача звертайтеся по допомогу до Управління розвитку споживчого ринку та захисту прав споживачів Одеської міської ради. Зв’язатися з фахівцями можна за телефонами: 15-35 або (048) 705-55-55.