Україна посідає третє місце у світі за обсягом споживання молочних продуктів. У нашій країні є понад десяток виробників молочної продукції, які також займаються експортом.
Так, українське молоко п’ють у країнах Європи, у Лівані, Кувейті та навіть у Японії. Хто в Україні виробляє молочну продукцію та як перевірити її якість, читайте у нашому матеріалі.
Українські виробники молочної продукції
- “ЛЮСТДОРФ” – на ринку з початку 2000-х років. Виробнича база у Вінницькій області. Регіональні відділки є у Києві, Львові, Одесі, Харкові, Дніпрі, Запоріжжі, Вінниці, Миколаєві, Луцьку, Кривому Розі.
Торгові марки: “Селянське”, “На здоров’я”, “Бурьонка”, “Смачно шеф”, “Весела Бурьонка”, “Ідеаль молоко”.
Продукція: молоко, молоко для дітей, сметана, вершки, олія, молочні коктейлі, кефір, ряжанка, йогурти, продукти на рослинній основі. - “МОЛОЧНА КОМПАНІЯ ГАЛИЧИНА” — завод розташований у Львівській області та працює з 1955 року. У 2015 році було створено однойменну молочну компанію.
Торгова марка: “Галичина”.
Продукція: йогурти, кефір, лактозна продукція. - “ДАНОН” – міжнародна компанія з виробництва продуктів харчування, представлена в 130 країнах світу. На українському ринку понад 20 років.
Торгові марки: “Актуаль”, “Простоквашино”, “Актімель”, “Живінка”, “Даніссімо”, “Данон”, “Активія”.
Продукція: кефір, йогурти, молоко, сметана, ряжанка, безлактозна та дитяча продукція. - “МОЛОЧНИЙ АЛЬЯНС” – група компаній, утворена в 2000 році. Заводи є у Київській, Полтавській, Черкаській, Миколаївській областях.
Торгові марки: “Яготинське”, “Пирятин”, “Славія”, “Златокрай”.
Продукція: закваска, йогурти, кефір, ряженка, сири, олія, молоко, суха молочна продукція, сир, десерти. - “ЛАКТАЛІС” — один зі світових лідерів із виробництва молочної продукції, в Україні з 1996 року. Заводи в Миколаєві та Павлограді.
Торгові марки: “Лактель”, “Президент”, “Дольче”, “Фанні”, “Лактонія”.
Продукція: молоко, молочна продукція, сири, десерти, йогурти та продукція на рослинній основі.
- “ВІММ-БІЛЛЬ-ДАНН” – міжнародне підприємство, на українському ринку з 1998 року. Продукція виготовляється на заводах у Київській та Харківській областях, а торгові філії є в Одесі та Дніпрі.
Торгові марки: «Диво», «Слов’яночка», «Машенька», «Агуша».
Продукція: сирки, йогурти, сирні десерти, дитяча продукція. - “ПРИДНІПРОВСЬКИЙ МОЛОЧНИЙ КОМБІНАТ” — завод заснований у 1976 році, філії підприємства представлені у Києві, Одесі та Харкові.
Торгові марки: «Злагода», «Улюбленець».
Продукція: фреші, смузі, олія, кефір, йогурт, сирні вироби, сирки, сир, дитяче харчування. - “ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МОЛОКОЗАВОД” – заснований 1957 року. Філії є у Харкові, Дніпрі, Львові.
Торгова марка: “Молокія”.
Продукція: кефір, йогурт, молоко, олія, сметана. - “ТЕРРА ФУД” – група українських молочних заводів, заснована в 1999 році.
Торгові марки: “Ферма”, “Преміалі”, “Тульчинка”, “Біла лінія”.
Продукція: молоко, кефір, масло, тверді та плавлені сири, сирні намазки, рослинні вершки. - ГРУПА КОМПАНІЙ “ФОРМУЛА СМАКУ” – займається виробництвом хлібобулочних та кондитерських, молочних виробів, рослинництвом. Керує “Первомайським молочноконсервним комбінатом” (Миколаївська область), “Хмельницькою маслосирбазою”.
Торгова марка: «Волошкове поле».
Продукція: молоко, кефір, ряжанка, сметана, йогурт, десерти, сири, сирні вироби, безлактозна продукція. - “ДУБНОМОЛОКО” — завод-сироварня, заснований у 2015 році на Рівненщині.
Торгова марка: “Комо”.
Продукція: сир.
Раніше ми розповідали про те, які хитрощі використовують кафе та ресторани, щоб відвідувач витрачали більше.
Виробники молочки в Одесі
- “ОДЕСЬКИЙ МІСЬКМОЛЗАВОД” – з’явився у 2012 році в Одесі.
Торгова марка: “ГМЗ”.
Продукція: молоко, йогурт, кефір, бринза, сири, олія, сир та сирні вироби. - “КІЛІЙСЬКИЙ МАСЛОЗАВОД” — виробник та постачальник молочних продуктів з 1998 року. Завод знаходиться на Одещині.
Торгова марка: “Кілія”.
Продукція: молоко, олія, сири, йогурти, сметана, кефір, сир та сирні вироби.
Як перевірити якість молочної продукції?
Щоб перевірити якість молочної продукції, не конче треба звертатися по допомогу до лабораторії. Переконатися в натуральності продукту можна і вдома.
Від чого залежить жирність молока
На прилавках магазинів можна побачити молоко та молочні продукти з різним відсотковим показником жирності. Цифри вказують на кількість грамів жиру, що міститься у ста мілілітрах молока:
- Нежирне або знежирене – до 1%. Подібне молоко вибирають люди, які змушені відмовитися від їжі з великим вмістом жирів.
- Маложирне – 1-2%. За статистикою компаній-виробників, сьогодні найпопулярнішим є молоко із жирністю 1,5%. У нього приємний смак, але воно не шкодить фігурі.
- Цілісне – 3,5%. Це середній показник домашнього молока, від якого відштовхуються при купівлі фасованої продукції.
- Підвищеної жирності – 4,5 %. У такий напій виробники навмисне додають зібраний молочний жир, щоб отримати велику цифру. Тоді як для сільського молока такий відсоток жирності є нормальним.
Однак усі цифри, вказані на продукції, є показником жирності в обробленому молоці, де потрібний відсоток виходить промисловим способом. У натуральному необробленому молоці середньою нормою жирності прийнято вважати 3,5%. Показник не є постійним і залежить від багатьох факторів, наприклад, від породи тварини, надою, кількості та якості корму і навіть масажу вимені.
«Зайві» елементи
Не секрет, що недобросовісні виробники можуть додавати до молочних продуктів — молока, сметани, йогуртів, сиру та сирів — різноманітних домішок. І один із найпопулярніших і доступних інгредієнтів – це крохмаль. Він робить масу та обсяг продукту більшими і не змушує виробників витрачатися на додаткову сировину.
Фахівці радять перевіряти молочну продукцію на крохмаль краплею йоду: при контакті молока з йодом натуральний продукт пожовкне, підробка посиніє або позеленіє. Це стосується всіх товарів, у складі яких є молоко, — сиру, сиру, кефіру, йогурту і сметани.
ПЕРЕВІРЕНО НА СОБІ. Журналісти «Одеського життя» вирішили провести невеликий експеримент із дитячим молоком однієї з найпопулярніших торгових марок. В результаті ми виявили, що молоко натуральне і не має домішків. Колір молока не змінився.
Три поради при виборі молочки
При покупці молочної продукції звертайте увагу на:
- Термін придатності. На упаковці обов’язково має бути дата виготовлення, термін придатності та кінцева дата вживання продукту.
- Умови зберігання продукту у магазині. Тільки за умови їх дотримання, у тому числі в торговій мережі, виробник гарантує якість, безпеку та термін придатності продукції.
- Зовнішній вигляд упаковки. Вона має бути чистою, цілою та герметичною. Якщо ви купуєте нарізний сир, вимагайте у продавця лист з інформацією про виробника та термін придатності продукту.
Досліди та спостереження
Також є ще кілька порад, як перевірити якість молочної продукції на наявність не менш шкідливої для нашого організму пальмової олії.
- Щоб перевірити сир, помістіть трохи виробу у скляну посудину і залийте окропом. Якщо на поверхні води з’явилися круглі краплі жиру, то жир був доданий у продукт штучно.
- Такий самий експеримент можна провести з вершковим маслом. Якщо воно в окропі розчиняється грудками, то це суміш із маргарину та олії.
- І запам’ятайте, що натуральне вершкове масло після заморожування при розрізанні тріскається і важко намазується на хліб.
- Якщо сир при нагріванні або при теплій кімнатній температурі також рясно виділяє краплі жиру – отже, продукт має домішки.
Захист прав споживачів в Одесі
У разі виникнення будь-яких питань або порушення прав споживача звертайтеся по допомогу до Управління розвитку споживчого ринку та захисту прав споживачів Одеської міської ради. Зв’язатися зі спеціалістами можна за телефонами: 15-35 або (048) 705-55-55.
Раніше ми розповідали, як одесити можуть самостійно перевірити якість газу.