Сало є символом національної культури. Ця страва стоїть поряд з такими візитівками української кухні, як борщ, вареники, голубці, галушки. Більшість народів вживає сало здебільшого у вигляді смальцю, а українці їдять його великими шматками, з хлібом, часником та солоними овочами.
Кулінари та гурмани створили безліч цікавих страв із салом. Так, в українській кулінарії зафіксовано понад 300 страв із сала.
Його можна маринувати та запікати, коптити та варити. Засолене сало довго зберігає свої корисні властивості.
Здавна українці, перш ніж вирушати в далеку дорогу чи на війну, запасались цим стратегічним продуктом. За легендами, ще понад 200 років тому в Любашівці (в давнину село Довгеньке, село Чорноморське) та навколишніх хуторах Софіївка і Миколаївка відчайдушні чумаки перед небезпечною подорожжю Диким полем у Крим завбачливо запасалися солониною та ковбасою зі свинини. Задля довготривалого збереження (подорож за сіллю та рибою тривала не один місяць) смачний харч складали у бочки, а ковбасу заливали смальцем, яким згодом приправляли куліш або мастили окраєць хліба.
«…В хаті було тихо, тільки в печі на жару шкварчала ринка з вишкварками, так сердито та голосно, неначе кричало десять бабів разом, вхопившись за коси. Сало шипіло, як змія, булькотало, кувікало, як свиня в тину, ґеґотало, як гуска, гавкало, як собака, пищало, скреготало, а далі ніби завило: ґвалт, ґвалт!» — дотепно розповідає про його приготування в одному зі своїх геніальних творів Іван Нечуй-Левицький.
У відомій коломийці й досі жартівливо співають:
Намастила губи салом
Та забула втерти –
Будуть хлопці цілувати
До самої смерті…
А у наш час було започатковано традиційний фестиваль-ярмарок «Любашівка — столиця української ковбаси», де, окрім презентації ковбас, проводиться конкурс зі створення м’ясо-сальних композицій.
В Ананьєві місцеві волонтери зі спільноти «Великі серця» готують для захисників Вітчизни найсмачніше сало в Україні.
Очільниця організації Ганна Самотей розповіла, що раніше засолювали сало у відерцях, але з часом воно жовтіло.
Тому волонтери засолюють сало виключно по-ананьївськи за таким рецептом:
Свіже сало ріжуть кубиками 7х7 сантиметрів, щоб воно краще просолилось і просочилося спеціями. Почавлений часник змішують з приправами. Цією сумішшю з крупною сіллю обмазують сало і залишають настоюватись за кімнатної температури протягом 12 годин. Потім по кілька шматочків фасують в пакетики і вакуумують.
Готова продукція одразу ж відправляється бійцям на фронт.
Днями чоловік Ганни, який воює «на нулі», зателефонував додому і розповів, що якось бійці розпакували ананьївське сало, щоб підкріпитися ним перед боєм. Попри те, що пакетик із сальцем зберігався у них більш як пів року, стратегічний продукт не втратив своїх смакових якостей.
Коли підете купувати сало, візьміть з собою сірники. При виборі проткніть ним сало: якщо сірник легко увійшов у продукт, значить, сало свіже, його сміливо можна купувати.
Читайте також:
Завтра, у суботу, 14 вересня 2024 року, в Одесі та Одеській області очікується невеликий дощ… Читати далі
На Одещині службовцям конвойного батальйону повідомили про підозру у зловживанні службовим становищем. Слідчі вважають, що… Читати далі
Десять громад Одеської області отримали нові шкільні автобуси, придбані за рахунок державного та місцевого бюджетів.… Читати далі
Італія надасть фінансову підтримку для відновлення п'яти значущих архітектурних пам'яток в історичному центрі Одеси. Відновлювальні… Читати далі
Водяний смерч, який є досить рідкісним явищем для одеського узбережжя, було помічено з кількох міських… Читати далі
Одеса продовжує позбуватися спадщини комуністичного минулого. Щоправда, процес цей відбувається не завжди цивілізованими методами. Але,… Читати далі