Сало є символом національної культури. Ця страва стоїть поряд з такими візитівками української кухні, як борщ, вареники, голубці, галушки. Більшість народів вживає сало здебільшого у вигляді смальцю, а українці їдять його великими шматками, з хлібом, часником та солоними овочами.
Кулінари та гурмани створили безліч цікавих страв із салом. Так, в українській кулінарії зафіксовано понад 300 страв із сала.
Його можна маринувати та запікати, коптити та варити. Засолене сало довго зберігає свої корисні властивості.
Здавна українці, перш ніж вирушати в далеку дорогу чи на війну, запасались цим стратегічним продуктом. За легендами, ще понад 200 років тому в Любашівці (в давнину село Довгеньке, село Чорноморське) та навколишніх хуторах Софіївка і Миколаївка відчайдушні чумаки перед небезпечною подорожжю Диким полем у Крим завбачливо запасалися солониною та ковбасою зі свинини. Задля довготривалого збереження (подорож за сіллю та рибою тривала не один місяць) смачний харч складали у бочки, а ковбасу заливали смальцем, яким згодом приправляли куліш або мастили окраєць хліба.
«…В хаті було тихо, тільки в печі на жару шкварчала ринка з вишкварками, так сердито та голосно, неначе кричало десять бабів разом, вхопившись за коси. Сало шипіло, як змія, булькотало, кувікало, як свиня в тину, ґеґотало, як гуска, гавкало, як собака, пищало, скреготало, а далі ніби завило: ґвалт, ґвалт!» — дотепно розповідає про його приготування в одному зі своїх геніальних творів Іван Нечуй-Левицький.
У відомій коломийці й досі жартівливо співають:
Намастила губи салом
Та забула втерти –
Будуть хлопці цілувати
До самої смерті…
А у наш час було започатковано традиційний фестиваль-ярмарок «Любашівка — столиця української ковбаси», де, окрім презентації ковбас, проводиться конкурс зі створення м’ясо-сальних композицій.
В місті Ананьєв місцеві волонтери зі спільноти «Великі серця» готують для захисників Вітчизни найсмачніше сало в Україні.
Очільниця організації Ганна Самотей розповіла, що раніше засолювали сало у відерцях, але з часом воно жовтіло.
Тому волонтери засолюють сало виключно по-ананьївськи за таким рецептом:
Свіже сало ріжуть кубиками 7х7 сантиметрів, щоб воно краще просолилось і просочилося спеціями. Почавлений часник змішують з приправами. Цією сумішшю з крупною сіллю обмазують сало і залишають настоюватись за кімнатної температури протягом 12 годин. Потім по кілька шматочків фасують в пакетики і вакуумують.
Готова продукція одразу ж відправляється бійцям на фронт.
Днями чоловік Ганни, який воює «на нулі», зателефонував додому і розповів, що якось бійці розпакували ананьївське сало, щоб підкріпитися ним перед боєм. Попри те, що пакетик із сальцем зберігався у них більш як пів року, стратегічний продукт не втратив своїх смакових якостей.
Коли підете купувати сало, візьміть з собою сірники. При виборі проткніть ним сало: якщо сірник легко увійшов у продукт, значить, сало свіже, його сміливо можна купувати.
Читайте також:
В Одесі та інших містах півдня і сходу України СБУ та Нацполіція розкрили велику схему… Read More
18 вересня в Одесі діє штормове попередження - синоптики повідомляють про пориви сильного вітру. Наслідки… Read More
Ключові моменти: В Одесі підняли питання про зміну маршрутів трамваїв №10 і №12. Розглядається можливість… Read More
У четвер, 18 вересня 2025 року, розпочалася 1303-тя доба широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти… Read More
В Одеському морському торговельному порту стартував масштабний проект з відновлення зернового терміналу за підтримки американських… Read More
Незважаючи на примхи осінньої погоди, море біля берегів Одеси залишається теплим. У відпочивальників ще буде… Read More