Статті

День українського сала: що потрібно знати про наш традиційний продукт

Сало є символом національної культури. Ця страва стоїть поряд з такими візитівками української кухні, як борщ, вареники, голубці, галушки. Більшість народів вживає сало здебільшого у вигляді смальцю, а українці їдять його великими шматками, з хлібом, часником та солоними овочами.

Кулінари та гурмани створили безліч цікавих страв із салом. Так, в українській кулінарії зафіксовано понад 300 страв із сала.

Його можна маринувати та запікати, коптити та варити. Засолене сало довго зберігає свої корисні властивості.

Здавна українці, перш ніж вирушати в далеку дорогу чи на війну, запасались цим стратегічним продуктом. За легендами, ще понад 200 років тому в Любашівці (в давнину село Довгеньке, село Чорноморське)  та навколишніх хуторах Софіївка і Миколаївка відчайдушні чумаки перед небезпечною подорожжю Диким полем у Крим завбачливо запасалися солониною та ковбасою зі свинини. Задля довготривалого збереження (подорож за сіллю та рибою тривала не один місяць) смачний харч складали у бочки, а ковбасу заливали смальцем, яким згодом приправляли куліш або мастили окраєць хліба.

Згадування сала в літературі

«…В хаті було тихо, тільки в печі на жару шкварчала ринка з вишкварками, так сердито та голосно, неначе кричало десять бабів разом, вхопившись за коси. Сало шипіло, як змія, булькотало, кувікало, як свиня в тину, ґеґотало, як гуска, гавкало, як собака, пищало, скреготало, а далі ніби завило: ґвалт, ґвалт!» — дотепно розповідає про його приготування в одному зі своїх геніальних творів Іван Нечуй-Левицький. 

Вірші

У відомій коломийці й досі жартівливо співають:

Намастила губи салом

Та забула втерти –

Будуть хлопці цілувати

До самої смерті…

Прислів’я

  • «Коли б сало крила мало, під небесами б літало»
  • «Добра капуста, коли од сала не пуста»
  • «Якби мені паном бути, то я б сало із салом їв»

Фестиваль-ярмарок сала у Любашівці

М’ясо-сальна композиція «Стежина до рідного порогу»

А у наш час було започатковано традиційний фестиваль-ярмарок «Любашівка — столиця української ковбаси», де, окрім презентації ковбас, проводиться конкурс зі створення м’ясо-сальних композицій.

Сало для фронту

В Ананьєві місцеві волонтери зі спільноти «Великі серця» готують для захисників Вітчизни найсмачніше сало в Україні.

Очільниця організації Ганна Самотей розповіла, що раніше засолювали сало у відерцях, але з часом воно жовтіло.

Тому волонтери засолюють сало виключно по-ананьївськи за таким рецептом:

Свіже сало ріжуть кубиками 7х7 сантиметрів, щоб воно краще просолилось і просочилося спеціями. Почавлений часник змішують з приправами. Цією сумішшю з крупною сіллю обмазують сало і залишають настоюватись за кімнатної температури протягом 12 годин. Потім по кілька шматочків фасують в пакетики і вакуумують.

Сало для ЗСУ

Готова продукція одразу ж відправляється бійцям на фронт. 

Днями чоловік Ганни, який воює «на нулі», зателефонував додому і розповів, що якось бійці розпакували ананьївське сало, щоб підкріпитися ним перед  боєм. Попри те, що пакетик із сальцем зберігався у них більш як пів року, стратегічний продукт не втратив своїх смакових якостей.

Цікаві факти про сало

Міцненьке для сальця

  • Сало добре виводить токсини і радіонукліди з організму, а також допомагає запобігти похміллю — з’їжте маленький шматочок, вирушаючи на вечірку.
  • Якщо під час застілля є можливість закушувати салом — обов’язково скористайтеся цим.
  • Дієтологи рекомендують для кращої засвоюваності їсти сало з часником.
  • Шматок сала, спожитий вранці, зменшує рівень холестерину в крові та стимулює імунітет.
  • Всім, кому за 40, слід їсти сало, адже воно – жовчогінний засіб. Достатньо вживати 50 грамів сала на день.
  • Вважається, що найсмачніше сало виходить, якщо свиню годувати жолудями.

Як купити свіже сало

Коли підете купувати сало, візьміть з собою сірники. При виборі проткніть ним сало: якщо сірник легко увійшов у продукт, значить, сало свіже, його сміливо можна купувати.

Читайте також:

Share
Юрій Федорчук

Народився в селі Острожани Жашківського району Черкаської області. Свою трудову біографію розпочав у 1977 році рибалкою на підприємстві «Гірський Тікич» (Черкащина). Працював формувальником на Київському заводі залізобетонних виробів. Був учасником бойових дій в ДРА (Афганістан). Після здобуття вищої освіти в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті почав працювати у журналістиці. Був власкором газети «Одеські вісті». За плідну журналістську діяльність відзначений Почесними відзнаками та грамотами. Лауреат премії ім. Р.М. Палецького, лауреат Всеукраїнської премії ім. С.І. Олійника, лауреат конкурсу «Українська мова - мова єднання».

Recent Posts

  • Статті

Грай та вигравай: у VARUS стартувала новорічна акція

Новорічний настрій уже стукає у двері, а разом із ним — фантастичні подарунки від VARUS!… Read More

2024-11-22
  • Новини

Одеська область: співспівробітники ТЦК продавали відстрочки від мобілізації

В Одеській області два співробітники районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки продавали військовозобов'язаним відстрочки. Read More

2024-11-22
  • Новини

У Південний «на щиті» повернулися бойовий медик і навідник ПТРК

У Південному попрощалися одразу з двома загиблими воїнами - солдатом Марковським Ігорем Григоровичем і бойовим… Read More

2024-11-22
  • Новини

В Одесі автобуси на Пересип повернулися на звичний маршрут

Із п'ятниці, 22 листопада, в Одесі відновлено роботу автобусів № 105 і №105-А за постійним… Read More

2024-11-22
  • Новини

Ремонтні роботи в Одесі: список вулиць, де не буде світла сьогодні

У п'ятницю, 22 листопада 2024 року, у зв'язку з плановими роботами на міських електромережах деякі… Read More

2024-11-22
  • Новини

Війна, день 1003: росія випробувала в Україні нову балістичну ракету

1003-й день Україна протистоїть повномасшатабній агресії російської федерації. На ранок, 22 листопада, ситуація на фронті… Read More

2024-11-22