паски на спасовдень
Замовляйте передплату друкованих медіа онлайн

Цей процес, як каже Марія Атанасова, болгарка із села Бургуджій (Виноградівка) Болградського району, без потрібного настрою краще не починати. Паски печуть два дні і вкладають у їхнє приготування багато сил: тіста завжди замішують багато, та й місять його по кілька разів.

Свою першу здобу Марія почала пекти ще в юності. Потім у всі тонкощі процесу присвятила свою дочку.

Найголовніше в такій випічці — використовувати якісні дріжджі. Болгари їх роблять із вина. Тому так їх і називають – винними дріжджами. Рецепт постійно удосконалюється і тримається в секреті.

— Проте за останні 10 років нічого вже не змінювали, оскільки паски виходять дуже смачними, — каже Марія Атанасова.

бабуся Марія з чоловіком

Іншим важливим моментом є соба (велика піч), в якій випікаються паски. Сьогодні таких печей вже майже не залишилося, тому всі чекають паски бабусі Марії.

Її головним помічником є чоловік Іван, з яким вони прожили майже 50 років. Саме він займається обпалюванням печі, потім акуратно поміщає туди паски і через певний час виймає справжні рум’яні шедеври.

Цього року Марія та Іван Атанасови з дочкою Аллою спекли 8 великих круглих пасок, 30 плетінок, 1 коровай і багато булочок з великоднього тіста.

— Ми так багато печемо, тому що у нас велика родина і багато друзів, і всі хочуть спробувати справжню паску, випечену в старовинній печі, — поділилася Марія.

Читайте також: