З осені 2023 року з переходом ПЦУ та УГКЦ на Новоюліанський календар Різдвяний піст розпочинають 15 листопада і закінчують — 25 грудня. Але за старим — Григоріанським календарем його завжди починали відзначати 28 листопада і закінчували 7 січня. Як дотриматися церковної традиції, не зашкодивши водночас здоров'ю, і потішити сім'ю смачними стравами, дізнавалося «Одеське життя».
Більш докладно про традиції святкування Різдвяного посту, можна почитати в нашому матеріалі: Сьогодні у православних вірян починається Різдвяний піст
Діана Кірсанова, гастроентеролог, лікар-терапевт вищої категорії:
— Здається, що піст — це більше дієтична їжа, але це не так. Якщо ви тримаєте суворий піст, не забувайте про те, що харчування має бути збалансованим. Важливо, щоб кількість вуглеводів у прийомі їжі залишалася такою самою, як і до посту, а ось тваринні білки замініть на бобові продукти, спаржу, нут, за можливості вживайте рибу. Білки просто необхідні для нормальної роботи організму, а ось надлишок вуглеводів порушує роботу м’язів, серцево-судинної системи та шлунка, від них страждає нервова система та опорно-руховий апарат.
Якщо ви займаєтеся спортом або у вас фізично важка робота, можете вживати різні протеїнові коктейлі. Також додайте у свій пісний раціон більше овочів, фруктів і зелені. Не забувайте про рослинні жири, наприклад, як перекус вживайте авокадо або горішки.
Читайте також:
У п'ятницю, 6 червня 2025 року, ДТЕК Одеські електромережі продовжить планові ремонтні роботи, у зв'язку… Read More
Біля села Орлівка Ренійської громади Ізмаїльського району розпочала роботу археологічна експедиція Університету ім. К.Д. Ушинського.… Read More
У ніч на 6 червня 2025 року російська армія здійснила одну з наймасованіших повітряних атак… Read More
Початок червня на одеському Привозі: сонечко припікає, вітерець дає можливість дихати. Люди скаржаться на спеку,… Read More
З одеського ресторану "Цирк" працівники Держекоінспекції вилучили двох хижих птахів, яких там утримували. Птахів передали… Read More
Доброго ранку, друзі! Ну ось нарешті і він - кінець робочого тижня! А щоб цей… Read More