З осені 2023 року з переходом ПЦУ та УГКЦ на Новоюліанський календар Різдвяний піст розпочинають 15 листопада і закінчують — 25 грудня. Але за старим — Григоріанським календарем його завжди починали відзначати 28 листопада і закінчували 7 січня. Як дотриматися церковної традиції, не зашкодивши водночас здоров'ю, і потішити сім'ю смачними стравами, дізнавалося «Одеське життя».
Більш докладно про традиції святкування Різдвяного посту, можна почитати в нашому матеріалі: Сьогодні у православних вірян починається Різдвяний піст
Діана Кірсанова, гастроентеролог, лікар-терапевт вищої категорії:
— Здається, що піст — це більше дієтична їжа, але це не так. Якщо ви тримаєте суворий піст, не забувайте про те, що харчування має бути збалансованим. Важливо, щоб кількість вуглеводів у прийомі їжі залишалася такою самою, як і до посту, а ось тваринні білки замініть на бобові продукти, спаржу, нут, за можливості вживайте рибу. Білки просто необхідні для нормальної роботи організму, а ось надлишок вуглеводів порушує роботу м’язів, серцево-судинної системи та шлунка, від них страждає нервова система та опорно-руховий апарат.
Якщо ви займаєтеся спортом або у вас фізично важка робота, можете вживати різні протеїнові коктейлі. Також додайте у свій пісний раціон більше овочів, фруктів і зелені. Не забувайте про рослинні жири, наприклад, як перекус вживайте авокадо або горішки.
Читайте також:
В Одесі біля будівлі Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП)… Read More
Україна завжди була у центрі уваги як внутрішніх, так і міжнародних новин. Read More
Завтра, у понеділок, 4 серпня 2025 року, в Одесі та Одеській області зберігається мінлива хмарність… Read More
Кожен дзвінок від клієнта — це шанс продати товар чи послугу. Але як бути, якщо… Read More
Великий фонтан – район, до якого одесити ставляться з особливим теплом та повагою. Тут чарівні… Read More
Кожному балтянину добре відома постать Бориса Кольцова, почесного громадянина Балти, інженера-будівельника, митця і надзвичайної людини.… Read More