Новини Одеси та Одеської області

Чорний чай проти зеленого: найепічніша битва смаків

Чорний чай проти зеленого: найепічніша битва смаків

Сьогодні чорний чи зелений чай? Чи ви завжди обираєте лише один із видів? Іноді, щоб надихнутися на дегустацію, варто дізнатися трішки більше і про улюблений напій, і про чай, який також може стати вашим уподобанням. То як, ви готові до битви смаків?

Колись кожен чорний чай був зеленим. Та всі ми дорослішаємо й дозріваємо, чи не так? Саме так із часом був винайдений чудовий ферментований напій насиченого кольору. Однак, зелений чай не здавав позицій, і досі залишається найпопулярнішим напоєм після води.

Чорний і зелений напої дарують цінителям кардинально різні відчуття й мають досить несхожі смаки, однак, завжди є по-справжньому корисними. Який напій завоює вашу прихильність після нашої статті?

Зелений чай – давнина й традиційність

Саме зелений чайний лист почали збирати, сушити й заварювати на сході багато століть тому. Цей напій мав безліч корисних властивостей:

  • чудово зберігався;
  • бадьорив і тонізував;
  • допомагав боротися з недугами;
  • продовжував молодість;
  • використовувався в косметиці й ліках.

Як не дивно, всі ці властивості вирізняють китайський зелений чай до сьогодні. А ще з відкриттям Шовкового шляху він став одним із найцінніших і найбільш вартісних продуктів із Піднебесної.

З плином історії популярність зеленого чаю то збільшувалася, то зменшувалася. Сьогодні варто зелений чай купити не лише для гостей і для дегустації, а і як повноцінну, необхідну частину домашньої чайної колекції. Адже як без зеленого чаю?

Сьогодні справжні цінителі вирізняють різні види за смаковими й ароматичними нотками:

  • свіжими й фруктовими;
  • трав’яними й деревними;
  • квітковими й цитрусовими;
  • за терпкістю й гірчинкою.

В зеленому чаї яскраво розкриваються не лише додатки – ягоди й квіти, а й ті аромати, які чайний лист ввібрав у себе під час дозрівання. Так, він може пахнути липовим чи апельсиновим цвітом, орхідеями чи жасмином. Ці поєднання в ароматі створюють невимовно щасливу гармонію, якою наповнює чаєлюбця цей стародавній напій.

чорний чай

Чорний чай – вишуканість і… також традиційність?

На Сході сильно ферментований темний напій називається не «чорний», а «червоний чай». Європейці, звикнувши до зрозумілої класифікації, називають його чорним. І протягом всього ХХ століття саме чорний чай купити було простіше й доступніше. Китайський чи індійський? Чи була різниця, коли просто хотілося зігрітися та створити настрій?

Адже саме на це здатне підкопчене чайне листя, багате поліфенолами, вітамінами, а ще – смаком:

  • насиченим і глибоким;
  • терпким і помітно гіркуватим;
  • із довгим післясмаком і яскравим обволікаючим ароматом.

Саме до такого чаю звикли європейці, і навіть вирішуючи купити зелений чай чи улун, часто повертаються до терпкого смаку, знайомого з дитинства. Його дегустують із підсолоджувачами й без них, із молоком чи вершками, з лимоном, який по-справжньому прикрашає смак чорного чаю. Не дарма настільки полюбився Європі британський Ерл Грей! Саме тому чорний чай можна впевнено назвати не менш традиційним, а в Україні – навіть ще більш поцінованим.

А ви ж встигли запастися зеленим зіллям родом із Китаю й купити чорний чай у спеціалізованому магазині New Tea, щоб зігріватися й запрошувати гостей в холоди?


*на правах реклами

Висловіть вашу думку. Це важливо.
Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі
Ще за темою
Всі новини

купить квартиру в Одессе

Вибір редакції