Існує два класи стаціонарних міксерів – побутові та професійні. Різниця між ними не завжди помітна неозброєним оком, проте в процесі експлуатації відчувається чітко. Обидва варіанти підходять для домашньої кухні. Щоб зрозуміти, який краще купити, варто проаналізувати основні відмінності.
Ціна
Якісний професійний міксер не може коштувати як простенький побутовий. На різницю у ціні впливають такі фактори:
- багатство комплектації,
- особливості матеріалів виготовлення,
- арсенал підтримуваних функцій.
Електронне керування, кришка для чаші, механізми захисту – все це дорожчає кухонний прилад. Можна підібрати модель дорожче як на 10-20 відсотків, так і в 5-10 разів.
Показники потужності
Серед побутових міксерів багато малопотужних та середніх. Вони орієнтовані на невисокі навантаження та призначені для користувачів, які лише починають відточувати кулінарну майстерність. Вони стоять мотори на 200-300 Вт, тому витрата електрики невисокий. Можна готувати хоч щодня, сума у платіжках за електроенергію зміниться несуттєво.
Багато аксесуарів для досвідчених кухарів – з великим запасом потужності (від 500 Вт). Чим показник вищий, тим інтенсивніше обертаються насадки максимальної швидкості. Відрізняється вартість експлуатації та рівень шуму. Двигун працює голосніше.
Насадки
Достаток насадок – характерна особливість пристроїв, які спочатку орієнтовані на домашнє використання. Крім віночків і гаків до комплектації може входити подрібнювач (блендер) або велика одинарна «збивалка».
У професійних міксерів у наборі менше аксесуарів. І всі вони — для збивання та змішування. Зумовлено це тим, що кваліфіковані кухарі рідко використовують міксер для сторонніх завдань. Наприклад, для подрібнення або шатківниці у них є багатофункціональний комбайн.
Довга робота без перерви
Кухонний девайс, який підходить для ресторанів та барів, можна включити хоч на цілу годину. За цей час він навіть не перегріється, оскільки комплектуючі підібрані саме для інтенсивної роботи.
Побутовий міксер краще не перевантажувати. Захистити його від передчасного зносу допомагає грамотний режим експлуатації – з невеликими перервами на охолодження та відпочинок. Наприклад, якщо потрібно збивати мус півгодини, доцільно розділити цикл на два підходи по 15 хвилин із паузою 5-7 хвилин.
Матеріали виготовлення
У категорії професійних кухонних агрегатів такі три різновиди:
- З металевим корпусом і такою самою чашею. Їхні плюси — стійкість до пошкоджень, гарний захист від іржі, екологічність та безпека для їжі.
- З основою з металу та ємністю із загартованого скла. Привабливі зовні та зручні. Головна перевага полягає в тому, що крізь прозорі стінки можна стежити за обсягом та консистенцією продуктів.
- З пластиковим немарким корпусом та металевою чашею. Таке поєднання здешевлює конструкцію і має непогані експлуатаційні характеристики.
Побутові міксери роблять із металу (топовий та середній ціновий сегмент) та з пластику. Пластикові моделі привабливі для кулінарів-початківців, так як коштують дешево і легко миються.
Висновки
Якщо в планах на найближче майбутнє фігурує монетизація кухарського таланту, краще один раз витратитись та придбати професійне рішення, якого вистачить на довгі роки.
Щоб зрідка радувати домашніх незвичайними ласощами, можна вибрати бюджетний побутовий міксер зі скромною комплектацією та базовими функціями. Для повсякденного приготування на велику родину підійде професійний міксер з дешевих.