Взимку як ніколи хочеться чогось теплого. І тут на допомогу приходить… ні, не глінтвейн, хоча це теж непогано, – а суп! Гарячий, насичений – на бульйоні або без, – він не лише зігріє, а й наситить на пів дня. А ще, суп нагадає вам про дім, турботу, дитинство, а може й про мандри та пригоди. Суп – він такий, він і здивувати може, а може й модником бути, бо на супи також є мода. Але наша оглядачка Юлія Сущенко знає справжнє «супне місце», де можна спробувати понад двадцять видів супу. Саме туди вона сьогодні пропонує заглянути.
Увага, даний матеріал не є рекламним, всі страви купувалися за рахунок редакції. Всі роздуми відображають субʼєктивний смак авторки.
Люди діляться на два типи: тих, хто жити не може без перших страв, і на тих, хто їх терпіти не може. В українській культурі перших значно більше. Саме тому в будь-якому закладі харчування, від найдешевшого кафе до вишуканого ресторану, у меню буде декілька видів супу. Навіть у закладі з італійською кухнею можна знайти борщ, а популярність східних фо бо чи том яму давно вийшла за межі тематичних східноазійських кафе.
Але засновники цього кафе пішли далі. Майже все своє меню та місце на кухні вони віддали супам. Заклад знаходиться не в самому прохідному місці – на Карантинному узвозі, але тут завжди багато відвідувачів. Заклад існує вже пʼять років, тобто відкрився у часи карантинів, і зараз разом зі всім містом страждає від обстрілів та блекаутів, але тримається на любові його постійних відвідувачів.
Формат «Супстанції» – міське кафе, куди можна забігти на обід як одному, так і в компанії колег. Для цього тут є столики на одного і стіл, за яким розміститься до десяти людей одночасно. Влітку на майданчику встановлюють великі парасольки від сонця з шезлонгами, повернутися з-під яких до офісу важкувато.
Але загляньмо в меню. Тут всього два розділи: супи та закуски. Як я вже говорила, основну ставку зробили на супи – ніяких сніданків та навіть солодких страв!
Проте тут зазвичай є пʼять видів борщу, закарпатський бограч та грибна юшка, капусняк, курячий бульйон, рибні юшки та сьорбанки. Також тут можна знайти популярні супи інших культур: в’єтнамський фо бо та тайський том ям, малазійську лаксу на кокосовому молоці та японський том ям, суп-пюре з сочевиці, сирний суп або карі суп. У теплу пору року тут готують і холодні супи.
Закуски – це логічні додатки до основної страви: піти, хумус, форшмак, картопляники, паштет, пампушки. Є три види олівʼє, куди ж без нього. До речі, тут можна замовити й страви на компанію. Це виглядає як два літри супу або борщу, кілограм салату тощо. Стандартна порція – це 300-500 грамів супу та 150-250 грамів закуски.
Крім того, іноді тут влаштовують тематичні поп-ап обіди або запрошують відомих кухарів з авторськими стравами. Минулого літа такі посиденьки перетворювались на міні-фестивалі, під час яких проводили збори на потреби підшефної бригади, збір для якої ніколи не припиняється і занесений в електронне меню. «Супстанцію» знають не лише в Одесі. Кухарі часто їздять з «гастролями» в Київ, де їх приймають дружні заклади.
Ціни на 13.02.2025
Я не вперше в цьому закладі, тому цього разу замовила те, що раніше ще не куштувала, – грибну карпатську юшку, картопляник із шинкою і, щоб завершити «карпатський обід», – трав’яний чай.
Страви принесли за хвилин 5-7, але я там була не в час пік, а вже після того, як хвиля працівників із сусідніх офісів трошки схлинула. Суп був гарячим, від нього йшла пара, а за декілька хвилин, поки він остигав донесли картопляник.
Суп виявився зовнішньо красивим. Гриби, локшина, овочі щедро були накладені в тарілку. До речі, в цій юшці чотири види грибів: білі, лисички, печериці та гливи – всі вони були присутні, трошки мілкувато нарізані, тож важко розібратися по невеличким фрагментам, де який. Згадалися грибні юшки в Закарпатті, де білі гриби нарізають шматками розміром як смажена картопля.
Локшина була доволі тоненька, на вигляд схожа на домашню, однозначно – не вермішель з магазину. Морква також нарізана тоненько і головне, не розварена, а приємно похрумкувала у роті. Зелені також було багато, що приємно радувало око. Єдине, що мені не дуже сподобалось, – це те, що сметану в суп вже поклали і навіть не спитали, чи люблю я її. Проте до картопляника сметану подали окремо. Картопляник, до речі, виявився трохи дивним, не таким, як я собі його уявляла. Втім, в електронному меню можна побачити його фото, і воно повністю відповідає дійсності. Отже, замовляючи картопляник, я представляла його у вигляді великого пиріжка, всередині якого буде начинка. Саме такі ви можете спробувати в більшості одеських закладів. Але місцевий картопляник – стрункий, підтягнутий, знежиренний. До нього в тарілку кладуть шматочки домашнього одеського копченого мʼяска, солоні огірки, солодкувату діжонську гірчицю і сметану. Разом із супом це виявилось доброю комбінацію, завдяки якій я не лише зігрілась, а й наїлась до наступного ранку.
Кафе можна сміливо рекомендувати як для сімейного обіду після прогулянки в парку Шевченка, так і для дружньої компанії, яка готова розділити трапезу не лише за одним великим столом, а й з однієї каструлі. Також тут приємно пообідати і наодинці. Відкрита кухня, музика, дружнє спілкування персоналу та постійних відвідувачів робить це місце не лише смачним, а й таким, куди хочеться повернутися за атмосферою та гарним настроєм.
Фото автора та з інстаграм-сторінки закладу
Читайте також:
В Одесі правоохоронці затримали 18-річного місцевого жителя, який виявився виконавцем теракту проти військового прокурора. Молодик… Read More
Важко уявити собі сучасного рибалки, в арсеналі якого немає фідерної котушки. Адже саме завдяки цьому… Read More
За даними управління поліції охорони в Одеській області, крадіжки залишаються найпоширенішою категорією злочинів у регіоні.… Read More
У суботу, 22 лютого 2025 року, в Одесі та Одеській області очікується трохи вітряна погода,… Read More
Зусиллями реставраційної майстерні «Тисячі дверей Одеси» відновлені двері дохідного будинку Флоріана Рожицького на вулиці Всеволода… Read More
Мешканка міста Рені Олена Вакарчук та мешканка Бухареста (Румунія) Дойна Будімір листуються 63 роки. За… Read More