Так, літо в українській Бессарабії особливе. Його колір – жовто-блакитний: адже в цю пору року дозріває врожай на численних полях аграрного регіону. Його символ – люди, які збирають цей урожай. Його запах – різнотрав'я степів та безсарабська кухня з найголовнішим літнім напоєм – пекан борч.
І зовсім не про борщ — гордість українських господарок. Мова про домашній холодний квас, який був і залишається візитною карткою тих жінок, що люблять і шанують традиції предків.
Тетяна Галева народилася і виросла в селі Суворове, яке чекає на своє перейменування (по-старому – Шикирликитай), Ізмаїльського району, а невісткою стала в селі Острівне цього ж району. А оскільки в болгарських селах хлопці зазвичай брали за дружину місцевих дівчат, то «заморська» наречена завжди викликала великий інтерес і привертала особливу увагу корінних жителів. І щодо цікавості (адже всім цікаві підвалини іншого села), і щодо критики (свої-то підвалини в будь-якому випадку краще). Але Тетяна з нелегким завданням впоралася відмінно і стала вірною помічницею своєї свекрухи. Щойно літо вступало у свої законні права, жінки бралися за приготування напою пекан борч.
Головним інгредієнтом у його приготуванні є сухий піджаристий хліб. Ще смачніше робити напій з пасок, що залишилися з Великодня паски. Щоразу, коли Тетяна зі своєю свекрухою пекли домашній хліб, вони залишали одну хлібину в печі довше, щоб вона добре пропеклася, перетворившись практично на сухар, і стала майже чорного кольору. Це важливо, оскільки від кольору сухарів залежить колір майбутнього квасу. В ідеалі він має бути коричневого кольору.
А потім пекан борч цілий тиждень рятував від спеки і приносив господарям та їхнім гостям справжнє задоволення.
Трохи різкуватий, але смачний напій не тільки вгамовував спрагу, а й надавав сил домочадцям: після важкої роботи немає нічого кращого, як відразу зачерпнути корисного напою, що бадьорить. І господині знову і знову закладали нову порцію нехитрого, приємного «зілля», яке пройшло випробування віками і сьогодні гордо прикрашає трапезу мешканців багатоликої та колоритної української Бессарабії.
Читайте також:
Зараз майже ніхто не уявляє собі життя без простих та зручних переказів з картки на… Read More
За інформацією синоптиків, завтра, у понеділок, 19 травня 2025 року, в Одесі та Одеській області… Read More
Між 6-ю та 7-ою станціями Великого Фонтану в Одесі є невеличка вуличка. Раніше вона називалася… Read More
Можливо, хтось вважає, що війна – не кращий час для створення нових культурних закладів. Але… Read More
Холодне морозиво, ковток гарячої кави або навіть вдих свіжого повітря викликають неприємні відчуття... Чутливі зуби… Read More
З 19 до 26 травня в Європі триває Тиждень тестування на ВІЛ та гепатити. Ця… Read More