Нищить здоров’я, а ви цього не помічаєте: сувора правда про цукор від дієтолога

Дехто вважає цукор «білою смертю», інші ж не уявляють життя без солодкого. Де ж правда? Чи справді цукор настільки шкідливий, чи, можливо, він має своє місце у збалансованому раціоні? Розібратися в цьому допомогла нутриціолог-дієтолог Наталя Сива.

Яким буває цукор?

— Цукор – це джерело так званої швидкої енергії. Глюкоза є основним паливом для мозку та м’язів, і саме вона забезпечує нам працездатність, концентрацію уваги та гарний настрій.

Однак є велика різниця між природним і доданим цукром. Природний цукор міститься у фруктах, овочах, молочних продуктах та меді. Він засвоюється повільніше, не спричиняє різких стрибків рівня глюкози в крові та забезпечує організм корисними речовинами.

Доданий цукор потрапляє до нашого організму разом з солодощами, випічкою, газованими напоями і готовими продуктами. Саме його надмірне вживання може бути небезпечним і призвести до низки проблем. Також раджу уважно читати етикетки в магазині – багато продуктів містять прихований цукор, навіть якщо здаються несолодкими – зокрема, це кетчупи, соуси, йогурти.

Чим небезпечне надмірне споживання?

Нутриціолог-дієтолог Наталя Сива

Хоча цукор не є ворогом організму, його надмірне споживання, особливо у зрілому або похилому віці, коли обмін речовин сповільнюється, може призвести до серйозних проблем, а саме:

  • зайвої ваги й ожиріння (швидкі вуглеводи легко засвоюються, а їх надлишок відкладається у вигляді жиру);
  • підвищеного ризику розвитку серцево-судинних захворювань;
  • виникнення карієсу;
  • негараздів зі шкірою (надлишкове вживання солодкого прискорює процеси старіння шкіри через глікацію (пошкодження колагену);
  • слабкості та втоми (різкий підйом глюкози у крові змінюється таким самим різким спадом, що викликає дефіцит енергії, сонливість і непереборне бажання знову з’їсти щось солодке).

Що робити?

Як вже згадувалося, важливо розрізняти природні цукри (у фруктах, молочних продуктах) і додані (випічка, солодкі напої). Природні цукри надходять разом із клітковиною, вітамінами та мінералами і приносять певну користь, а от додані зазвичай є порожніми калоріями.

Щоб уникнути стрибків глюкози й відкладення зайвого жиру, цукор найкраще вживати:

  • вранці – в цей час організм активніше витрачає енергію, тому невелика кількість солодкого у першій половині дня засвоїться краще;
  • до або після фізичних навантажень – цукор допоможе швидко відновити запаси енергії;
  • у складі збалансованого прийому їжі – споживання солодкого разом із білками, жирами та клітковиною зменшує різкі скачки глюкози.

В цілому, щоб навчитися жити без страху перед цукром, не забороняйте собі солодке повністю, бо суворі обмеження часто призводять до зривів, але контролюйте кількість і обирайте якість – надавайте перевагу фруктам, меду, чорному шоколаду. Крім того, візьміть за звичку поєднувати невелику кількість цукру з корисними продуктами – так він буде засвоюватися рівномірно і стане гармонійною частиною здорового харчування.

Три міфи про цукор

Це біла смерть

Насправді глюкоза є необхідною для життєдіяльності. Організм навіть здатен виробляти її самостійно з білків і жирів, якщо надходження з їжею недостатнє. Проблеми виникають лише тоді, коли цукру вживається занадто багато.

Солодке викликає залежність

В цьому твердженні є частка правди. Вживання солодкого активує зону задоволення у мозку, подібно до інших приємних речей (наприклад, спілкування чи прослуховування музики). Але справжньої фізичної залежності, як у випадку з наркотиками, цукор не викликає.

Головна причина діабету

Діабет 1-го типу виникає через аутоімунні процеси, а діабет 2-го типу розвивається через малорухливий спосіб життя, зайву вагу й генетичну схильність. Надмірне вживання цукру дійсно може призвести до інсулінорезистентності (порушення чутливості до інсуліну), але все ж цукор не можна назвати основною чи єдиною причиною розвитку діабету.

Читайте також:

Share
Ирина Кадченко

Профессиональная журналистка с 25-летним опытом работы в ежедневных изданиях – региональных и всеукраинских. Профильная тема – здравоохранение: медицинские новости, реформы сферы здравоохранения, советы специалистов.

Recent Posts

  • Новини

В Одесі активісти зупиняють рух, нагадуючи про хвилину мовчання серед міського шуму (фоторепортаж)

З 16 березня 2022 року в Україні започатковано загальнонаціональну хвилину мовчання. (Указ №143/2022 Президента України)… Read More

29-06-2025 в 11:57
  • Статті

«Зрозуміла, що зможу вижити в будь-якій країні»: як живеться українським біженцям у Німеччині

24-річна Олена родом із Кам'янського, але на момент повномасштабного вторгнення була в Києві, звідки у… Read More

29-06-2025 в 10:34
  • Новини

Війна, день 1222: Україна втратила ще один літак F-16, пілот загинув

Сьогодні, в неділю, 29 червня 2025 року, розпочалася 1222-а доба з початку повномасштабної війни в… Read More

29-06-2025 в 09:53
  • Новини

Скандал в Одесі: Труханов посварився з військовим через пам’ятник Пушкіну (відео)

Мер Одеси Геннадій Труханов опинився в центрі скандалу через суперечку з військовослужбовцем 122-ї бригади Мирославом… Read More

29-06-2025 в 08:32
  • Статті

Червневі ціни на одеському Новому базарі: «Я таку кукурудзу не їстиму!»

Промайнув перший місяць літа. Обіцяли дощ, та що ж він ніяк не збереться. То чи… Read More

29-06-2025 в 07:19
  • Новини

Одеський гумор: квадробери за сорок та особливості котів та собаками

Доброго ранку, любі друзі! Неділя — ідеальний день для відпочинку й сміху. Зустрічайте нашу нову… Read More

29-06-2025 в 06:11