Дехто вважає цукор «білою смертю», інші ж не уявляють життя без солодкого. Де ж правда? Чи справді цукор настільки шкідливий, чи, можливо, він має своє місце у збалансованому раціоні? Розібратися в цьому допомогла нутриціолог-дієтолог Наталя Сива.
— Цукор – це джерело так званої швидкої енергії. Глюкоза є основним паливом для мозку та м’язів, і саме вона забезпечує нам працездатність, концентрацію уваги та гарний настрій.
Однак є велика різниця між природним і доданим цукром. Природний цукор міститься у фруктах, овочах, молочних продуктах та меді. Він засвоюється повільніше, не спричиняє різких стрибків рівня глюкози в крові та забезпечує організм корисними речовинами.
Доданий цукор потрапляє до нашого організму разом з солодощами, випічкою, газованими напоями і готовими продуктами. Саме його надмірне вживання може бути небезпечним і призвести до низки проблем. Також раджу уважно читати етикетки в магазині – багато продуктів містять прихований цукор, навіть якщо здаються несолодкими – зокрема, це кетчупи, соуси, йогурти.
Хоча цукор не є ворогом організму, його надмірне споживання, особливо у зрілому або похилому віці, коли обмін речовин сповільнюється, може призвести до серйозних проблем, а саме:
Як вже згадувалося, важливо розрізняти природні цукри (у фруктах, молочних продуктах) і додані (випічка, солодкі напої). Природні цукри надходять разом із клітковиною, вітамінами та мінералами і приносять певну користь, а от додані зазвичай є порожніми калоріями.
Щоб уникнути стрибків глюкози й відкладення зайвого жиру, цукор найкраще вживати:
В цілому, щоб навчитися жити без страху перед цукром, не забороняйте собі солодке повністю, бо суворі обмеження часто призводять до зривів, але контролюйте кількість і обирайте якість – надавайте перевагу фруктам, меду, чорному шоколаду. Крім того, візьміть за звичку поєднувати невелику кількість цукру з корисними продуктами – так він буде засвоюватися рівномірно і стане гармонійною частиною здорового харчування.
Насправді глюкоза є необхідною для життєдіяльності. Організм навіть здатен виробляти її самостійно з білків і жирів, якщо надходження з їжею недостатнє. Проблеми виникають лише тоді, коли цукру вживається занадто багато.
В цьому твердженні є частка правди. Вживання солодкого активує зону задоволення у мозку, подібно до інших приємних речей (наприклад, спілкування чи прослуховування музики). Але справжньої фізичної залежності, як у випадку з наркотиками, цукор не викликає.
Діабет 1-го типу виникає через аутоімунні процеси, а діабет 2-го типу розвивається через малорухливий спосіб життя, зайву вагу й генетичну схильність. Надмірне вживання цукру дійсно може призвести до інсулінорезистентності (порушення чутливості до інсуліну), але все ж цукор не можна назвати основною чи єдиною причиною розвитку діабету.
Читайте також:
Антон - воїн мобільної вогневої групи, яка виконує завдання у складі зенітної ракетної Одеської бригади,… Read More
На Одещині, в національному природному парку «Тузловські лимани» помічено ще один рідкісний вид птахів –… Read More
В Одесі виділили 2,7 млн. гривень на ремонт двох шкіл, які постраждали в результаті російських… Read More
Доброго ранку, безжурні одесити! І нехай цей день принесе вам тільки удачу, незважаючи на травневий… Read More
Сьогодні, 14 травня 2025 року, очікується спокійна геомагнітна обстановка. За прогнозом учених, істотних геомагнітних збурень… Read More
За інформацією Гідрометцентру Чорного та Азовського морів, завтра, у середу, 14 травня 2025 року, в… Read More