Дехто вважає цукор «білою смертю», інші ж не уявляють життя без солодкого. Де ж правда? Чи справді цукор настільки шкідливий, чи, можливо, він має своє місце у збалансованому раціоні? Розібратися в цьому допомогла нутриціолог-дієтолог Наталя Сива.
— Цукор – це джерело так званої швидкої енергії. Глюкоза є основним паливом для мозку та м’язів, і саме вона забезпечує нам працездатність, концентрацію уваги та гарний настрій.
Однак є велика різниця між природним і доданим цукром. Природний цукор міститься у фруктах, овочах, молочних продуктах та меді. Він засвоюється повільніше, не спричиняє різких стрибків рівня глюкози в крові та забезпечує організм корисними речовинами.
Доданий цукор потрапляє до нашого організму разом з солодощами, випічкою, газованими напоями і готовими продуктами. Саме його надмірне вживання може бути небезпечним і призвести до низки проблем. Також раджу уважно читати етикетки в магазині – багато продуктів містять прихований цукор, навіть якщо здаються несолодкими – зокрема, це кетчупи, соуси, йогурти.
Хоча цукор не є ворогом організму, його надмірне споживання, особливо у зрілому або похилому віці, коли обмін речовин сповільнюється, може призвести до серйозних проблем, а саме:
Як вже згадувалося, важливо розрізняти природні цукри (у фруктах, молочних продуктах) і додані (випічка, солодкі напої). Природні цукри надходять разом із клітковиною, вітамінами та мінералами і приносять певну користь, а от додані зазвичай є порожніми калоріями.
Щоб уникнути стрибків глюкози й відкладення зайвого жиру, цукор найкраще вживати:
В цілому, щоб навчитися жити без страху перед цукром, не забороняйте собі солодке повністю, бо суворі обмеження часто призводять до зривів, але контролюйте кількість і обирайте якість – надавайте перевагу фруктам, меду, чорному шоколаду. Крім того, візьміть за звичку поєднувати невелику кількість цукру з корисними продуктами – так він буде засвоюватися рівномірно і стане гармонійною частиною здорового харчування.
Насправді глюкоза є необхідною для життєдіяльності. Організм навіть здатен виробляти її самостійно з білків і жирів, якщо надходження з їжею недостатнє. Проблеми виникають лише тоді, коли цукру вживається занадто багато.
В цьому твердженні є частка правди. Вживання солодкого активує зону задоволення у мозку, подібно до інших приємних речей (наприклад, спілкування чи прослуховування музики). Але справжньої фізичної залежності, як у випадку з наркотиками, цукор не викликає.
Діабет 1-го типу виникає через аутоімунні процеси, а діабет 2-го типу розвивається через малорухливий спосіб життя, зайву вагу й генетичну схильність. Надмірне вживання цукру дійсно може призвести до інсулінорезистентності (порушення чутливості до інсуліну), але все ж цукор не можна назвати основною чи єдиною причиною розвитку діабету.
Читайте також:
З 16 березня 2022 року в Україні започатковано загальнонаціональну хвилину мовчання. (Указ №143/2022 Президента України)… Read More
24-річна Олена родом із Кам'янського, але на момент повномасштабного вторгнення була в Києві, звідки у… Read More
Сьогодні, в неділю, 29 червня 2025 року, розпочалася 1222-а доба з початку повномасштабної війни в… Read More
Мер Одеси Геннадій Труханов опинився в центрі скандалу через суперечку з військовослужбовцем 122-ї бригади Мирославом… Read More
Промайнув перший місяць літа. Обіцяли дощ, та що ж він ніяк не збереться. То чи… Read More
Доброго ранку, любі друзі! Неділя — ідеальний день для відпочинку й сміху. Зустрічайте нашу нову… Read More