Чого можна очікувати від ресторану української кухні? Вареники, холодець, котлети, борщ у горщиках? Та й ні одночасно. Журналістка «Одеського життя» відвідала одне з нещодавно відкритих кафе сучасної української кухні, де не готують борщ, і, здається, була вражена новими смаками та ідеями.
Увага! Цей матеріал не є рекламним і відображає виключно субʼєктивні вподобання його автора.
Ресторан української кухні в Одесі – справа не зовсім вдячна. Зараз на наше мільйонне місто таких закладів з десяток, не більше. На мою думку, існує декілька хибних упереджень щодо української кухні, які є доволі популярними серед одеситів.
Така, колись бажана та малодосяжна, «котлета по-київськи» більше не викликає збудження уяви та рецепторів. Таким чином, ми спостерігаємо, як останніми роками закрилися колись дуже популярні і великі за розмірами ресторани «Глечик», «Українська ласунка», «Хуторець біля моря», «U», «У Солохи», «Ларець». А словосполучення «ресторан української кухні» згадується лише тоді, коли потрібно нагодувати гостей з-за кордону.
Втім, зʼявилася нова хвиля рестораторів, які хотіли зробити традиційну українську кухню більш сучасною, модерновою, цікавою для молоді, а самі заклади – модними. І вони живуть не лише в столиці. Так, буквально за минулий рік-два в Одесі зʼявилося декілька красивих стильних закладів, до одного з яких я вирішила завітати.
Нове кафе української кухні «Uyava» («Уява») розташоване на вулиці Грецькій. Це не дуже прохідна вулиця з точки зору людського потоку, але якщо уважно придивитися, то найсмачніші та найпопулярніші одеські заклади багато років знаходяться саме тут.
Заклад невеликий – на десять столиків різної величини. Інтерʼєр лаконічний, в світлих тонах. Тут немає традиційних рушників, домотканих доріжок, розписного посуду, а офіціанти не одягнені у вишиванки та віночки.
Читайте також: Casa Placinta: новий смак Молдови в серці Одеси
Меню складається зі сніданків, закусок, основних страв, салатів, супів, десертів. В кожному розділі невелика кількість страв – не більше десяти. Але всі вони доволі нестандартні, різноманітні і сезонні.
Так, наприклад, на сніданок можна спробувати спельтову (254 грн) кашу зі стародавніх сортів пшениці, деруни (від 275 грн), ліниві вареники (289 грн) та, звісно, сирники (від 246 грн), як солодкі, так і солоні.
Меню закусок складається з традиційних, але доволі легких страв в незвичному виконанні:
В принципі, ці страви сміливо можна брати як основну або гарнір. Але спочатку подивіться другі страви, оскільки деякі з них подаються з гарніром.
Основні страви більш поживні та насичені, але головне, через них ви можете познайомитись зі смаками інших регіонів України.
Наприклад, качана каша з курчам – це смак Полтавщини, де унікальний гарнір готують в закладі, а не замовляють у полтавських господинь. Котлети по-київськи (296 грн) можна не представляти окремо. Форель із зеленими овочами (368 грн) – страва, яку дуже полюбляють в Закарпатті.
Зазначу, що в кожній страві розписані не лише інгредієнти, а й алергени, а ось вагу страв в меню не позначили, і хоча офіціант попереджає, що порції великі, все ж таки хочется знати більш конкретно, на що розраховувати.
Ну, а по-справжньому шокувало те, що в меню немає українського червоного борщу! Про шок – звісно, це жарт, але, зараз це здається дуже сміливим рішенням.
Про сміливість засновників свідчить і барне меню. Так, тут майже немає імпортного алкоголю. Всі вина, пиво, міцні та безалкогольні напої – вітчизняні, з різних регіонів країни. Лише віскі, текіла та ром неукраїнського походження. Таке рішення, безумовно, викликає лише повагу та оплески.
Читайте також: Новий «Гастроном» на Дерибасівській: атмосфера одеського дворика, знайомі страви та солодкі коти (фото)
Для того щоб спробувати «Uyava» на смак, я замовила паштет з буряком та вишнею (169 грн), чікен Цезар (287 грн), судака з йогуртовим соусом (346 грн), Новий Київський торт (165 грн), лимонад з персика, яблука та ромашки (85 грн), доппіо (55 грн).
Мене попередили, що деякі страви будуть готові не дуже швидко, і про те, що порції великі. Я вирішила, що зможу забрати залишки до дому. Спойлер, так не сталося!
Паштет з буряком та вишнею виявився надзвичайно ніжним, настільки вершковим, що це було більше схожим на крем до профітролів. Але тут його подають з набором різного «брутального», трохи підсмаженого крафтового хліба. Поєднання таких різних структур виходить дуже цікавим. Смак паштету, незважаючи на наявність вишні, вийшов більше солодкуватим і в ньому майже не було відчутно саме мʼяса. Його післясмак проявлявся вже пізніше. Страва може не сподобатися тим, хто полюбляє в паштеті насиченість та фактуру, адже нагадує більше десерт, але для любителів нових вражень – це саме воно.
Чікен Цезар – варіація на тему найпопулярнішого на наших теренах салату сучасності після олівʼє. В одеських закладах його можна знайти з куркою, лососем, креветками, тунцем і навіть ковбасою. В «Уяві» його готують з двома міні-київськими котлетками та подають, не змішуючи інгредієнти. Таким чином, його можна замовляти і як другу страву, а можна розрізати котлетки навпіл і все змішати.
Я не люблю судака через його знежиренність та сухість. Втім, я все одно його замовила через гарнір – цибулеве «сіно», яким покривають рибу, немов шубою. Виглядає це дуже красиво і смакує також незвичайно. Думаю, що любителі судака були б у захваті від риби – філе вийшло доволі соковитим, а йогуртовий соус додає ніжності, але я так і не змінила свого ставлення до судака. В той же час мені підкорило рішення з особливо підсмаженою цибулею-пореєм. На жаль, цей «стог» не можна замовляти окремо або як додаток до інших страв.
Виявляється, цей культовий виріб може бути не приторно солодким масляним тортом. Уявіть собі маленькі хрусткі шматочки безе, занурені в ніжний кавово-вершковий крем та морозиво. Думаю, що цей десерт вартий того, щоб приходити в кафе лише заради нього.
Окремо хочеться сказати про обслуговування. Воно дуже приємне і ненавʼязливе. Щойно я присіла за столик, мені подали склянку води. Здавалось би, це не рідкість в одеських закладах. Але вода була трохи підігрітою! І це було дуже влучно у вітряний зимовий вечір. Це був акт справжньої турботи до клієнта.
Працівники кафе детально розповідали про страви, з чого та як вони приготовані. Причому це були не стандартні відповіді. Відчувалось, що людині не просто приємно про це розповідати, вона і справді, захопилася, загорілися очі, а ці емоції та захоплення передалося і мені як клієнтці.
Читайте також: Де в Одесі спробувати найкращі пончики та святкові страви
Фото авторки
Місто Одеса в ніч на 19 квітня знов зазнало удару російськими ударними дронами. Сили ППО… Read More
Увечері 18 квітня російські військові здійснили комплексний ракетний напад на Одеську область, застосувавши балістичну та… Read More
У птахівництві немає дрібниць. Будь-яке, навіть незначне, відхилення в раціоні курей може відчутно позначитися на… Read More
Землетрус магнітудою 3,5 бала стався ввечері 18 квітня в сейсмічній зоні Вранча на території Румунії.… Read More
Здоров'я та довголіття наших пухнастих друзів безпосередньо залежить від якості їхнього харчування. Правильно підібраний корм… Read More
Одещина підбила підсумки опалювального сезону 2024/25. Протягом зими енергетики ДТЕК відновили електропостачання мільйона родин, попри… Read More