Новини Одеси та Одеської області

На Одещині створять реєстр борщів. Триває збір рецептів (фото)

На Одещині створять реєстр борщів. Триває збір рецептів (фото)

Реєстр різновидів борщу Одеської області буде створено Одеським обласним центром української культури. Про це оголосили на сторінках центру в соцмережах. 

“Одеське життя” вже розповідало як готують борщ в різних куточках Одещини, а також про те, як готують борщ в Одесі.

Борщ

Вже зараз зібрано понад сорок рецептів із різних куточків області, але співробітники центру не збираються зупинятися. Це важливий елемент збереження нашої гастрономічної спадщини, відзначають у центрі. Подивитися, які борщі представляють різні громади можна на спеціальному ресурсі.

Борщ
Борщ
набір овочів

На Одещині побутують десятки різновидів борщу. Це страва, яку готують та споживають у кожній родині. Рецепти борщу в сім’ях дбайливо передаються з покоління в покоління. А деякі навіть тримаються у суворій таємниці. Існують борщі на м’ясних бульйонах із куркою, качкою, свининою. А є із рибою (бичками, кількою, коропом). Сушені сливи, гриби, квас, м’ята, любисток, що тільки не смакує в цій страві! –

говорить Віолета Чулпан, співробітниця центру.

Борщ
Борщ

Які ж різновиди вже є в переліку?

  • «Плавнівський борщ» готують на бульйоні зі свинячих ніжок у Степанівській сільській громаді Роздільнянського району;
  • «Борщ із квашеного кормового буряку», «Борщ з баклажанами», «Борщ пісний з рибкою», «Борщ одеський з квасолею та кількою» готують в Куяльницькій сільській громаді Подільського району;
  • «Грабівський борщ з капустою та буряком, затертий шкварками» готують в казані на пічурці в с. Грабове Кодимської міської громади Подільського району;
  • український борщ, болгарський борщ з фірмовим болгарським квасом, гагаузький борщ на бульйоні з баранини, молдовський борщ «Зама» з домашньою лапшою та любистком готують в Тарутинській селищній громаді Болградського району;
  • «Роздільнянський смак», в який замість оцту додають сік зі свіжого винограду сорту «Ізабелла», «Медовий борщик від Марусеньки», в який додають мед та м’яту, «Борщ по-одеськи» з бичками, «Приправу від бабусі Марії» із любистком та чебрецем готують в Роздільнянській міській громаді Роздільнянського району та інші.

Рецепти борщу можна надсилати на цю адресу: [email protected]

Читайте також: Борщ – наш: український борщ став світовою спадщиною

Фото: Одеський обласний центр української культури.

Висловіть вашу думку. Це важливо.
Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі
Ще за темою
Всі новини

купить квартиру в Одессе

Вибір редакції