Реєстр різновидів борщу Одеської області буде створено Одеським обласним центром української культури. Про це оголосили на сторінках центру в соцмережах.
“Одеське життя” вже розповідало як готують борщ в різних куточках Одещини, а також про те, як готують борщ в Одесі.
Вже зараз зібрано понад сорок рецептів із різних куточків області, але співробітники центру не збираються зупинятися. Це важливий елемент збереження нашої гастрономічної спадщини, відзначають у центрі. Подивитися, які борщі представляють різні громади можна на спеціальному ресурсі.
На Одещині побутують десятки різновидів борщу. Це страва, яку готують та споживають у кожній родині. Рецепти борщу в сім’ях дбайливо передаються з покоління в покоління. А деякі навіть тримаються у суворій таємниці. Існують борщі на м’ясних бульйонах із куркою, качкою, свининою. А є із рибою (бичками, кількою, коропом). Сушені сливи, гриби, квас, м’ята, любисток, що тільки не смакує в цій страві! –
говорить Віолета Чулпан, співробітниця центру.
Які ж різновиди вже є в переліку?
- «Плавнівський борщ» готують на бульйоні зі свинячих ніжок у Степанівській сільській громаді Роздільнянського району;
- «Борщ із квашеного кормового буряку», «Борщ з баклажанами», «Борщ пісний з рибкою», «Борщ одеський з квасолею та кількою» готують в Куяльницькій сільській громаді Подільського району;
- «Грабівський борщ з капустою та буряком, затертий шкварками» готують в казані на пічурці в с. Грабове Кодимської міської громади Подільського району;
- український борщ, болгарський борщ з фірмовим болгарським квасом, гагаузький борщ на бульйоні з баранини, молдовський борщ «Зама» з домашньою лапшою та любистком готують в Тарутинській селищній громаді Болградського району;
- «Роздільнянський смак», в який замість оцту додають сік зі свіжого винограду сорту «Ізабелла», «Медовий борщик від Марусеньки», в який додають мед та м’яту, «Борщ по-одеськи» з бичками, «Приправу від бабусі Марії» із любистком та чебрецем готують в Роздільнянській міській громаді Роздільнянського району та інші.
Рецепти борщу можна надсилати на цю адресу: [email protected]
Читайте також: Борщ – наш: український борщ став світовою спадщиною
Фото: Одеський обласний центр української культури.