Ключові моменти:

  • 20 вересня у селі Борсуки на Одещині провели майстер-клас з варіння українського борщу. Захід відбувся в етнографічному музеї села, де діти стали маленькими кухарями;
  • Організаторка події Ірина Борбела вважає борщ символом єдності і творчості;
  • Учасники майстер-класу не лише готували страву, а й дізналися історію її походження.

Борщ став не тільки символом української національної кухні, а й символом єдності. Він увійшов до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО 1 липня 2022 року як елемент, що потребує нагальної охорони. Рішення ухвалено Міжурядовим комітетом ЮНЕСКО.

Ще на тему: На квасі, з вугром і варениками: які борщі їдять на Одещині

Завідувачка сільського клубу Ірина Борбела вважає, що кожна українка чи українець повинен вміти готувати борщ. І варити його треба з любов’ю. Тож на кілька годин світлиця сільського етнографічного музею перетворилася на кухню, діти стали маленькими кухарями, а пані Ірина – шеф-кухарем.

У селі Борсуки на Одещині провели майстер-клас з варіння українського борщу
Готувати борщ повинні вміти всі

– Борщ є основною першою стравою і символом української кухні, хоча він увійшов і до кухонь інших народів. Діти не тільки вчилися готувати свою національну страву, а й вивчали історію виникнення борщу. Ми маємо передавати традиції молодшому поколінню, – каже Ірина Борбела.

Захід відбувся в етнографічному музеї села, де діти стали маленькими кухарями
Діти у захваті від майстер-класу

Кулінарний майстер-клас із приготування борщу на Одещині

Як діти вчилися варити борщ у музеї на Одещині

На думку пані Ірини, борщ – це ексклюзивна творчість. Бо, незважаючи на те, що страву готують майже з однакових інгредієнтів, вона у кожного має свій особливий смак.

Довідка «ОЖ»

Вперше задокументовано згадку про борщ як українську страву 1584 року у Києві німецьким торговельним агентом Мартіном Ґруневеґом. Тоді він згадав про цю страву у своїх щоденниках.

Раніше ми розповідали, як в Америці готують нестоїтський борщ з Одещини.

Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі