1 жовтня 1899 року в Одесі був відкритий і освячений завод шампанських вин. Також у цей день була випущена перша партія шампанського «Генріх Редерер».
Генріх Людвіг Едуард Редерер, як свідчить легенда, шампанське не любив, проте ідея заснувати в Одесі завод шампанських вин здалася йому перспективною. У південне місто охоче приїжджали аристократи, і не лише російські. Вони активно вели світське життя, влаштовували бали, на яких обов’язково подавали шампанське. І Редерер звернувся з цією пропозицією до імператора Миколи II.
Як в Одесі будували завод шампанського
У березні 1896 року імператор дав дозвіл на будівництво і навіть заснував статут «Південно-Російського товариства виноробства Генріха Редерера в Одесі». Для майбутнього заводу вибрали ділянку на Французькому бульварі, 36, і в травні відбулася закладка підприємства. Будували завод близько півтора року — 1 жовтня його відкрили з усією можливою урочистістю. Завод складався з чотирьох поверхів, два з яких уходили під землю.
В Одесу з Франції Редерер завіз не лише техніку і робітників, а й експерта, пробки, пляшки та навіть дріт, яким ці пробки укріплювали. Але найголовніше — сюди бочками ввозили виноград, з якого повинно було вийти те саме знамените ігристе вино.
Шампанське набуло великої популярності в Одесі, і його навіть продавали на експорт. У 1904 році, коли в Парижі відкрилася Всесвітня виставка, Одеський завод шампанських вин навіть отримав медаль, оскільки його продукція була визнана справжнім шампанським. А у 1910 році на Торгово-промисловій виставці в Одесі напівсухе шампанське удостоїлося Великої срібної медалі від Імператорського товариства сільського господарства.
Після революції Редерер виїхав на батьківщину, а завод шампанських вин закрили. Пізніше там знаходилася птахофабрика, і тільки у 1952 році в цехах заводу знову почали робити шампанське — вже «радянське».
Джерело: lotsia.com.ua.
Раніше в рубриці «Одеські історії» ми розповідали про замах на одеського градоначальника.