Новини Одеси та Одеської області

Мешканці Балти відновили 200-річну криницю

Мешканці Балти відновили 200-річну криницю

Цю криницю викопали наприкінці XVII століття у місті Балта за ініціативи родини Мушинських. Криничка примостилась у кінці їхнього помістя, і вже не одне століття дарує живильну благодать всій околиці.

Глибина криниці — 30 метрів, а вода в ній — чиста і смачна. Лабораторно підтверджено, що її вода має такі ж цілющі властивості, як вода з криниці, що на території Балтського Свято-Успенського кафедрального собору. А там часто проходить водосвятний молебень. 

Коли власники садиби відійшли у інші світи, протягом багатьох літ криницею опікувалася родина Ящишених, які жили поруч.  Вони висадили тут калину і берізки. А згодом криниця стала об’єктом любові всієї вулиці Петра Сагайдачного. 

Якщо ви подумали, що тут немає водопровідної мережі, то це не так. Є! І вода в ній добра. Проте люди віддають перевагу джерельній. А коли під час війни почалися перебої з водою (і це, незважаючи на її регулярний підвіз), ось тоді-то і задумалась громада над подальшою долею старої криниці. Вирішили провести санітарну чистку та облаштувати територію навколо джерела. 

Згадали, що дванадцять років тому чистили криницю і міняли цямриння криничних справ майстри Олександр Бушилов та Дмитро Боделан. Старі люди кажуть, що ні копання, ні чистку криниці будь-кому не довіриш. З одного боку, робота ця важка і небезпечна, з іншого — вимагає не тільки уміння, а й духовного усвідомлення свого призначення. 

Цього разу Олександр Бушилов чистив джерела із своїми помічниками Михайлом і Віталієм. За розповіддю Олександра, тут з’явився плавун, який замулив джерела, що стало причиною зниження рівня води у криниці. Щоб стримати наступ плавуна, майстер підклав під нього граніт і розчистив джерела, які відчули свободу і забили з новою силою. Сьогодні води у криниці побільшало і сама вода – пий, і пити хочеться! 

— Хтось із чоловіків демонтував старе цямриння, інші – змайстрували нове, відремонтували дах, вчепили відерце і полагодили ланцюг. Жінки навели лад навколо: випололи бур’яни, розчистили дерева, побілили бордюри та пофарбували огорожу. Участь взяли і діти, які намагалися скрізь бути корисними. Матеріалами допомогла міськрада. Так гуртом ми привели нашу криничку до ладу, — розповіла голова мікрорайону №19 Ольга Черненко. 

…І стоїть при дорозі криниця – джерело пам’яті про рід Мушинських. Стоїть — як оберіг, що об’єднує покоління.

Читайте також:

Висловіть вашу думку. Це важливо.
Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Ще за темою
Всі новини

купить квартиру в Одессе

Вибір редакції