Новини Одеси та Одеської області

Тариф на електроенергію став меншим для мешканців ЖК «Острови»

Тариф на електроенергію став меншим для мешканців ЖК «Острови»

Під новий рік мешканці ЖК «Острови» отримали сподіваний подарунок. Завдяки спільним зусиллям співвласників та будівельного альянсу KONA оплачувати електроенергію мешканці нарешті будуть за тарифом для населення.

Чому доводилося платити за будівельним тарифом і як вдалося його змінити, на брифінгу, присвяченому розв’язанню цієї проблеми, розповіли представники будівельної компанії та об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.

Про розрубаний кабель

Об’єкт було здано у 2018 році. І, за словами заступника директора ТОВ «Інтобуд» Наталі Сискович, на цей час усі технічні умови були виконані, комунікаційні мережі підведені.

Була підготована «​​Інтобудом» і необхідна технічна документація. Але на момент здачі будинків підрядник тепломереж перебив кабельну лінію, яка живила цілий мікрорайон. Тому потрібен був ремонт комунікацій.

До того ж виникли проблеми щодо оформлення документів між постачальником електроенергії ОДТЕК, управлінням капітального будівництва та КП «Одесміськсвітло». Ситуацію було неможливо вирішити протягом трьох років.

З захмарним тарифом та «стрибучою» напругою

– Тариф на електроенергію у 2019 році становив 2,74 гривні, – згадує член правління ОСББ Майя Алексєєнко. – Поступово він підвищувався, і до грудня 2021 сягнув 6,50 гривні. Такий тариф, погодьтеся, відчутно б’є по кишені. До того ж «стрибала» напруга – горіла техніка. Нерідко вимикали світло. А це означає – повністю відключалося життя. Адже без електрики у висотці жити неможливо: зупиняються ліфти, відключаються опалення, вода – на 21 поверх вона подається насосами.

А 2020 року в «Островах» навіть пожежа сталася.

Сьогодні в межах розслідування цієї кримінальної справи проводиться низка експертиз. І поки що передчасно говорити про причини пожежі.

Водночас компанія, не чекаючи завершення розслідування, встановлення винуватця загоряння, надала мешканцям фінансову допомогу: у повному обсязі покрила всі витрати, пов’язані з відновленням системи електропостачання.

Облаштування електромереж – на початку проекту

Цей вузол проблем мешканці та забудовник намагалися розв’язати протягом трьох років. Мешканці організовували протестні акції, компанія наполегливо прагнула знайти шляхи вирішення, м’яко кажучи, несприятливої ​​ситуації.

– Згодом змінилося керівництво КП «Капітальне будівництво», – розповів Олексій Котлін. – І відомство активно взялося за вирішення питання. В результаті – спільними зусиллями ми довели його до логічного кінця.

Сьогодні керівник СА KONA особливу увагу приділяє питанню підключення мереж електропостачання.

– На даний момент у багатьох будівельних організацій дуже жорстко стоїть питання підключення мереж, – наголосив Котлін. – кардинально змінився сам порядок виконання технічних умов. Якщо раніше це займало до півроку, то сьогодні – нерідко понад два роки. Тому наша компанія переглянула підхід до влаштування мереж зовнішнього електропостачання. Ми розпочинаємо ці роботи вже безпосередньо при вході у проект.

Раніше ми завжди виконували ці роботи на останній стадії проекту – і це було нормально. Але сьогодні, вже з урахуванням складнощів зарегламентованості даної процедури, робимо це заздалегідь – аби, у принципі, унеможливити ситуацію здачі об’єктів без підключення до постійного електропостачання.

На наступний будинок «Островів» вже оформлено всі проектні документи та прокладено всі мережі, запевняють забудовники.

– Підстанція 84 перебуває під високою напругою. Тому будинок буде зданий вже з електромережами, у повному обсязі, – гарантує Наталя Сискович.

Підключення комунікацій – до продажу об’єкту

На даний час будівельна компанія зводить авторський будинок «Art House» у центрі міста та третю чергу ЖК «Сіті Парк» на вулиці Пестеля.

– Щодо «Art House» вже отримано технічні умови. На цьому етапі йде погодження проекту. Ми збираємося у першому кварталі спільно з ДТЕКом планувати проведення тендеру на виконання робіт щодо включення цього об’єкта згідно зі схемою технічних умов, – розповів Олексій Колін. – Що стосується об’єкта на Пестеля – там ситуація простіша. Нами вже виконано левову частку робіт у рамках підключення перших двох об’єктів та отримано технічні умови на підключення третього. Хоча поки що навіть не пустили його у продаж. Проте займаємося питаннями підключення зовнішніх мереж. І не лише електропостачання, а й усього, що пов’язано з енергоносіями: газ, тепло, водопостачання. Це все складні, зарегламентовані, тривалі процеси. Тому ми вже сьогодні із запасом за термінами ці питання вирішуємо.

Новорічний подарунок

А напередодні нового року, 31 грудня, платити за електрику за тарифом для населення, нарешті, отримали можливість мешканці ЖК «Острови».

– Приїхали представники ОДТЕК та міськсвітла, – згадує Майя Алексєєнко. – І нас буквально за 20 хвилин переключили. Тож з 31 грудня ми на тарифі для населення – по 1,68 гривні. Припинилися перебої з електропостачанням. Напруга стабільна. Будинок повністю функціонує: ліфти працюють, опалення є. Спасибі всім велике, хто брав участь у розв’язанні цієї проблеми.

Вероніка Поліщук

Висловіть вашу думку. Це важливо.
Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Ще за темою
Всі новини

купить квартиру в Одессе

Вибір редакції