24 грудня Україна за новоюліанським календарем відзначає Навечір'я Різдва Христового або Різдвяний Святвечір. "Одеське життя" розповідає про основні традиції напередодні світлого свята Різдва Христового.
Різдвяний святвечір у церковній традиції називається Навечір’я Різдва Христового. Це останній день перед святом Різдва Христового, який завершує 40-денний Різдвяний піст.
Для українських родин Різдвяний Святвечір є одним із найулюбленіших свят, багате на добрі та старовинні традиції. На Святвечір традиційно подають 12 пісних страв. Це число символізує 12 місяців року і 12 апостолів. Серед страв святкової вечері обов’язково має бути кутя, або коливо. Це варена пшениця з медом і маком, яку зазвичай куштують першою. Пшениця є символом вічності, мед – символ вічного щастя святих у Царстві Божому, мак – символ роду.
Чим ще пригощають на Святвечір:
За християнською традицією після завершення богослужіння та появи першої зірки на небі, яка нагадує нам про Вифлеємську зірку, що сповістила світові про Народження Сина Божого, родина сідає вечеряти. Під час святкової вечері потрібно спробувати всі страви на столі. І тільки після закінчення трапези та молитви можна колядувати.
Страви зі столу не прибирають, оскільки вночі в дім приходять духи пращурів, щоб також повечеряти.
Читайте також:
В Україні дистанційне навчання вже давно перестало бути тимчасовою альтернативою. Все більше родин обирають саме… Read More
Діти з Одеської області, чиї батьки захищають Україну від ворога, відправилися до Вільного Ганзейського міста… Read More
З 12 по 15 серпня 2025 року в Одесі відбулися широкомасштабні міжвідомчі навчання під головуванням… Read More
У вівторок, 19 серпня 2025 року, в Одесі та області синоптики оприлюднили оновлений прогноз погоди.… Read More
Одеська міськрада оголосила всеукраїнський конкурс на створення пам’ятника Лесі Українці, який з’явиться у сквері Космонавтів,… Read More
В Одеській обласній клінічній лікарні та Одеському обласному перинатальному центрі запроваджено карантинні обмеження у зв’язку… Read More