24 грудня Україна за новоюліанським календарем відзначає Навечір'я Різдва Христового або Різдвяний Святвечір. "Одеське життя" розповідає про основні традиції напередодні світлого свята Різдва Христового.
Різдвяний святвечір у церковній традиції називається Навечір’я Різдва Христового. Це останній день перед святом Різдва Христового, який завершує 40-денний Різдвяний піст.
Для українських родин Різдвяний Святвечір є одним із найулюбленіших свят, багате на добрі та старовинні традиції. На Святвечір традиційно подають 12 пісних страв. Це число символізує 12 місяців року і 12 апостолів. Серед страв святкової вечері обов’язково має бути кутя, або коливо. Це варена пшениця з медом і маком, яку зазвичай куштують першою. Пшениця є символом вічності, мед – символ вічного щастя святих у Царстві Божому, мак – символ роду.
Чим ще пригощають на Святвечір:
За християнською традицією після завершення богослужіння та появи першої зірки на небі, яка нагадує нам про Вифлеємську зірку, що сповістила світові про Народження Сина Божого, родина сідає вечеряти. Під час святкової вечері потрібно спробувати всі страви на столі. І тільки після закінчення трапези та молитви можна колядувати.
Страви зі столу не прибирають, оскільки вночі в дім приходять духи пращурів, щоб також повечеряти.
Читайте також:
У п'ятницю, 21 листопада 2025 року, в Одесі та області синоптики оприлюднили оновлений прогноз погоди.… Read More
В одеських маленьких кав’ярнях життя кипить не лише у турці і кавомашинах, а й у… Read More
Громадські діячі заявили, що під приводом воєнного стану влада фактично перешкоджає перевірці можливих порушень під… Read More
Одеська зливова каналізація опинилася у критичному стані: зношені мережі, хаотична забудова та застарілі системи водовідведення… Read More
Одеські депутати підтримали проєкт будівництва інклюзивного туалету у центрі міста, кошторис якого складає 6 мільйонів… Read More
Напередодні Дня педіатра кореспондентка «Одеського Життя» поспілкувалась з лікаркою-педіатринею Сімою Пірієвою щодо головних помилок, яких… Read More