Ключові моменти:
- 1 серпня православні християни відзначають Медовий Спас, також відомий як Маковея.
- Присвячений семи мученикам Маккавеям, які постраждали за віру в 166 році до Різдва Христового.
- Традиції: освячення меду нового врожаю, приготування страв із маком і медом: млинців, пирогів, пряників.
- Свято відкриває Успенський піст – час тілесного і духовного очищення.
Свято Маковея пов’язане з вшануванням мучеників-братів Маккавеїв, які прийняли смерть в ім’я віри. Цього дня вшановують сімох мучеників: старого батька Єлеазара, його дружину і п’ятьох синів, яких замучили за віру в істинного Бога ще 166 року до Різдва Христового.
Також вважається, що назва свята Маковій утворилася шляхом накладення імені Маккавея і співзвучної з ним рослини маку, яка дозріває в цей час і її освячують у храмах разом із медом і букетами з трав.
На Медовий Спас українці традиційно освячують у церквах мед нового врожаю, який
вважається особливо цілющим. Вірять, що освячений мед має лікувальні властивості та приносить здоров’я. Цього дня господині готують страви з маком і медом: млинці, пироги, булочки та пряники, які символізують достаток і радість.
Також прийнято ділитися освяченим медом із рідними та сусідами, що зміцнює спільноту. У деяких регіонах України до церкви несуть букети з польових квітів і трав, які називають «маковійчиками», для благословення.
Свято знаменує початок Успенського посту, під час якого слід дотримуватися тілесної та духовної стриманості, не піддаватися гучним розвагам, не сваритися.
Читайте також: «Лучник»: як одеські болгари готують смачний пісний пиріг (відео)