Ключові моменти:

  • У Борсуках провели обряд випікання весільного короваю в рамках етнопроєкту «Зв’язок поколінь»;
  • Присутнім показали всі етапи: замішування тіста, ритуальні пісні, виготовлення символічних прикрас;
  • Гості скуштували коровай і традиційну борсуківську кашу.

Сценарій випікання весільного короваю було продемонстровано на обійсті сільського етнографічного музею.

Завідувачка музеєм Ірина Борбела повідала присутнім сутність випікання весільного короваю, що є давньою традицією українського народу та символізує добробут, щастя та достаток для нової сім’ї, яка починає свій життєвий шлях у парі.

Випікання короваю

Тесто на каравай

Випікання короваю було продемонстровано поетапно: приготування тіста, ритуальні пісні та дійства, приготування символічних елементів, які є дуже важливими, розділення короваю – верхня частина нареченим, середня – усім гостям, нижня частина – музикантам.

У Борсуках провели обряд випікання весільного короваю

Коровай вдався на славу

Коровай вдався на славу, тож став провісником щастя та достатку молодої сім’ї.

Гості отримали по шматочку весільного хліба і скуштували весільної традиційної борсуківської каші.

Гості скуштували коровай і традиційну борсуківську кашу

А поки випікався коровай, на подвір’ї, у альтанці було проведено майстер-клас з ліплення символічних прикрас до обрядового хліба. Його провели майстрині краю, донька з матір’ю – Тетяна Борбела та Олександра Приступ.

Коровай, украшение

Дійства супроводжувались ритуальними піснями у виконанні гурту «Перейм’яночка».

Дійства супроводжувались ритуальними піснями у виконанні гурту «Перейм’яночка»

Читайте также:

Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі