Старовинним рецептом традиційної української страви – засипаної каші – з виданням «Одеське життя» поділилася мешканка села Будеї Людмила Ясніцька.
– Цей рецепт засипаної каші мені дістався від моєї матусі Ганни Юхимівни. На жаль, її вже немає, а кашу цю готують не тільки на Кодимщині, а й на Вінниччині. Бо моя матуся, яка була родом з села Попова Гребля, що за сім кілометрів від Будеїв, понад тридцять років куховарила на весіллях та поминальних обідах у цих краях.
У Будеях засипану кашу готують на поминки або як буденну страву на обіди чи вечері. На весілля цю кашу не варять.
А раніше, мати розповідала, обов’язково на храмове свято, яке ми відзначаємо 27 жовтня, – день святої Параскеви.
Читайте також: Каша-ляпа: рецепт приготування традиційної страви Кодимщини
Сьогодні наша каша дуже популярна також у краєзнавців, які цікавляться історією та культурою рідного краю. Вони обов’язково замовляють її під час відвідин.
За бажанням можна додавати ще воду, регулюючи густоту.
У казан на 10 літрів наливаємо воду. Коли вона закипить, всипаємо пшоно. Проварюємо трохи і кладемо квашену капусту, не сильно віджату. Проварюємо хвилин десять. Далі на дуже повільному вогні, постійно помішуючи, додаємо рис, молоко, сметану, масло.
Каша має томитися. Казан має бути прикритий кришкою, щоб каша не ошпарила вам руки, булькаючи. Обов’язково завжди помішувати її, щоб не пригоріла.
Готувати не менше 2-2,5 години, якщо великий казан. Як каша буде готова, зверху засипати смаженими шкварками з цибулею.
Вас зацікавить:
Любов КУЗЬМЕНКО
Часто буває, що мешканці багатоквартирних будинків незадоволені роботою свого ОСББ. Іноді виникають конфлікти через погане… Read More
Розвиток eCommerce вимагає автоматизації всіх процесів, які впливають на швидкість обробки замовлень, управління клієнтами та… Read More
Суботній вечір, 22 лютого 2025 року, обіцяє стати неспокійним для жителів Одеси та Одеської області:… Read More
За інформацією Гідрометцентру Чорного та Азовського морів, завтра, у неділю, 23 лютого 2025 року, в… Read More
Квіти у подарунок — це вічна класика, яка ніколи не вийде з моди. Незалежно від… Read More
За повідомленням компанії ДПЕК «Одеські електромережі», станом на вечір суботи, 22 лютого 2025 року, у… Read More