Статті

Як на Одещини готують традиційну українську страву

Старовинним рецептом традиційної української страви – засипаної каші – з виданням «Одеське життя» поділилася мешканка села Будеї Людмила Ясніцька.

– Цей рецепт засипаної каші мені дістався від моєї матусі Ганни Юхимівни. На жаль, її вже немає, а кашу цю готують не тільки на Кодимщині, а й на Вінниччині. Бо моя матуся, яка була родом з села Попова Гребля, що за сім кілометрів від Будеїв, понад тридцять років куховарила на весіллях та поминальних обідах у цих краях.

У Будеях засипану кашу готують на поминки або як буденну страву на обіди чи вечері. На весілля цю кашу не варять.

Засипана каша

А раніше, мати розповідала, обов’язково на храмове свято, яке ми відзначаємо 27 жовтня, – день святої Параскеви.

Читайте також: Каша-ляпа: рецепт приготування традиційної страви Кодимщини

Рецепт засипаної каші

Сьогодні наша каша дуже популярна також у краєзнавців, які цікавляться історією та культурою рідного краю. Вони обов’язково замовляють її під час відвідин.

Відвідувачі Будеїв завжди замовляють засипану кашу

Інгредієнти:

  • пшоно – 1,5 кг;
  • рис – 2 кг;
  • сметана – 1 літр;
  • молоко – 1,5 літра;
  • масло вершкове – 0,5 кг;
  • кисла капуста – 1,5 кг;
  • вода – 3 літри.

За бажанням можна додавати ще воду, регулюючи густоту.

Приготування:

У казан на 10 літрів наливаємо воду. Коли вона закипить, всипаємо пшоно. Проварюємо трохи і кладемо квашену капусту, не сильно віджату. Проварюємо хвилин десять. Далі на дуже повільному вогні, постійно помішуючи, додаємо рис, молоко, сметану, масло.

Каша має томитися. Казан має бути прикритий кришкою, щоб каша не ошпарила вам руки, булькаючи. Обов’язково завжди помішувати її, щоб не пригоріла.

Готувати не менше 2-2,5 години, якщо великий казан. Як каша буде готова, зверху засипати смаженими шкварками з цибулею.

Вас зацікавить:

Любов КУЗЬМЕНКО

Share
Любов Кузьменко

Закінчила факультет журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Видала чотири книги: «Рядки, перелиті в життя», «Горлиця отчого краю», «…І разом з ними йшла весна», поетичну збірку «І живу, і веснію любов’ю». З початку повномасштабного вторгнення росії на територію України веду активну боротьбу з російським агресором на інформаційному фронті, допомагаю у волонтерській сфері. Вірю в Бога і в те, що Він чує наші молитви до Нього. Люблю свою справу. Інколи насолоджуюсь самотністю і використовую цей стан для творчості чи самовдосконалення. Вважаю, що в кожному віці жінки є своя краса.

Recent Posts

  • Новини

Війна, день 1148: названо головну умову для подальших переговорів із РФ

У середу, 16 квітня 2025 року, розпочалася 1148-та доба з початку повномасштабної війни в Україні.… Read More

16-04-2025 в 10:13
  • Новини

Планові роботи в Одесі: де сьогодні не буде світла до вечора

Через профілактичні роботи, які 16 квітня ведуть ДТЕК Одеські електромережі, деякі абоненти Південного і Північного… Read More

16-04-2025 в 09:32
  • Новини

Інститут нацпам’яті визнав Жванецького «пропагандистом російської імперської політики»: що про це думають в Одесі

В Українському інституті національної пам'яті назвали сатирика з Одеси Михайла Жванецького «пропагандистом імперської політики» РФ… Read More

16-04-2025 в 08:41
  • Новини

Правило «двох стін» допомогло врятуватися: наслідки нічного удару по Одесі

У ніч на 16 квітня 2025 року ворог укотре атакував Одесу ударними БПЛА. Унаслідок удару… Read More

16-04-2025 в 07:32
  • Статті

На подвір’ї одеської Кірхи смачно, святково і дуже цікаво (фоторепортаж)

Великий Великодній ярмарок відбувається у дворику одеської Кірхи. Можна просто подивитись, а можна й щось… Read More

16-04-2025 в 07:13
  • Новини

Одеські маршрутки можна буде відстежувати за допомогою мобільного додатку

Уже на початку літа в Одесі можна буде відстежити рух будь-якої маршрутки (подібно до електротранспорту)… Read More

16-04-2025 в 06:39