Статті

Як на Одещини готують традиційну українську страву

Старовинним рецептом традиційної української страви – засипаної каші – з виданням «Одеське життя» поділилася мешканка села Будеї Людмила Ясніцька.

– Цей рецепт засипаної каші мені дістався від моєї матусі Ганни Юхимівни. На жаль, її вже немає, а кашу цю готують не тільки на Кодимщині, а й на Вінниччині. Бо моя матуся, яка була родом з села Попова Гребля, що за сім кілометрів від Будеїв, понад тридцять років куховарила на весіллях та поминальних обідах у цих краях.

У Будеях засипану кашу готують на поминки або як буденну страву на обіди чи вечері. На весілля цю кашу не варять.

Засипана каша

А раніше, мати розповідала, обов’язково на храмове свято, яке ми відзначаємо 27 жовтня, – день святої Параскеви.

Читайте також: Каша-ляпа: рецепт приготування традиційної страви Кодимщини

Рецепт засипаної каші

Сьогодні наша каша дуже популярна також у краєзнавців, які цікавляться історією та культурою рідного краю. Вони обов’язково замовляють її під час відвідин.

Відвідувачі Будеїв завжди замовляють засипану кашу

Інгредієнти:

  • пшоно – 1,5 кг;
  • рис – 2 кг;
  • сметана – 1 літр;
  • молоко – 1,5 літра;
  • масло вершкове – 0,5 кг;
  • кисла капуста – 1,5 кг;
  • вода – 3 літри.

За бажанням можна додавати ще воду, регулюючи густоту.

Приготування:

У казан на 10 літрів наливаємо воду. Коли вона закипить, всипаємо пшоно. Проварюємо трохи і кладемо квашену капусту, не сильно віджату. Проварюємо хвилин десять. Далі на дуже повільному вогні, постійно помішуючи, додаємо рис, молоко, сметану, масло.

Каша має томитися. Казан має бути прикритий кришкою, щоб каша не ошпарила вам руки, булькаючи. Обов’язково завжди помішувати її, щоб не пригоріла.

Готувати не менше 2-2,5 години, якщо великий казан. Як каша буде готова, зверху засипати смаженими шкварками з цибулею.

Вас зацікавить:

Любов КУЗЬМЕНКО

Share
Любов Кузьменко

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з майже 40-річним досвідом. Пише на культурну, соціальну, історичну та військову тематику. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ), учасниця програми Internews.

Recent Posts

  • Новини

Одесити зібралися на акцію «Вшануй. 9:00», щоб вшанувати Героїв України (фоторепортаж)

У суботу, 18 жовтня 2025 року, в Одесі відбулася акція «Вшануй. 9:00». Її організаторами виступають… Read More

19-10-2025 в 11:17
  • Новини

Частина Одеси сьогодні без світла – адреса

Сьогодні, у неділю, 19 жовтня 2025 року, в Одесі пройдуть планові ремонтні роботи ДТЕК, через… Read More

19-10-2025 в 09:57
  • Новини

Одеські пам’ятники Пушкіну і Воронцову включили до нового списку «на демонтаж»

Активісти громадської організації «Деколонізація.Україна» знову оновили ТОП-100 пам'яток на території України, які потрібно демонтувати у… Read More

19-10-2025 в 08:32
  • Новини

Після тяжкого поранення помер військовий медик Олександр Полякін із Одеської області

Після важкого поранення пішов у вічність військовий медик, хірург і доброволець Олександр Полякін з Одеської… Read More

19-10-2025 в 07:31
  • Новини

Собака в ямі, кіт на дереві: як одеські рятувальники допомогли чотирилапим у біді

Як відомо, одеські рятувальники часто приходять на допомогу не лише людям, а й братам нашим… Read More

19-10-2025 в 06:51
  • Positive News

Одеський гумор: нав’язлива порада та столик із собою

Доброго ранку, любі друзі! Неділя — ідеальний день для відпочинку й сміху. Зустрічайте нашу нову… Read More

19-10-2025 в 06:11