Старовинним рецептом традиційної української страви – засипаної каші – з виданням «Одеське життя» поділилася мешканка села Будеї Людмила Ясніцька.
– Цей рецепт засипаної каші мені дістався від моєї матусі Ганни Юхимівни. На жаль, її вже немає, а кашу цю готують не тільки на Кодимщині, а й на Вінниччині. Бо моя матуся, яка була родом з села Попова Гребля, що за сім кілометрів від Будеїв, понад тридцять років куховарила на весіллях та поминальних обідах у цих краях.
У Будеях засипану кашу готують на поминки або як буденну страву на обіди чи вечері. На весілля цю кашу не варять.
А раніше, мати розповідала, обов’язково на храмове свято, яке ми відзначаємо 27 жовтня, – день святої Параскеви.
Читайте також: Каша-ляпа: рецепт приготування традиційної страви Кодимщини
Сьогодні наша каша дуже популярна також у краєзнавців, які цікавляться історією та культурою рідного краю. Вони обов’язково замовляють її під час відвідин.
За бажанням можна додавати ще воду, регулюючи густоту.
У казан на 10 літрів наливаємо воду. Коли вона закипить, всипаємо пшоно. Проварюємо трохи і кладемо квашену капусту, не сильно віджату. Проварюємо хвилин десять. Далі на дуже повільному вогні, постійно помішуючи, додаємо рис, молоко, сметану, масло.
Каша має томитися. Казан має бути прикритий кришкою, щоб каша не ошпарила вам руки, булькаючи. Обов’язково завжди помішувати її, щоб не пригоріла.
Готувати не менше 2-2,5 години, якщо великий казан. Як каша буде готова, зверху засипати смаженими шкварками з цибулею.
Вас зацікавить:
Любов КУЗЬМЕНКО
Початок доби 5 червня в Одесі та області знову ознаменувався повітряною тривогою та звуками вибухів.… Read More
Більшості громадян, які вже отримували субсидію в опалювальний сезон, її автоматично перепризначать і на літній… Read More
Сьогодні, 4 червня, в одеському басейні «Динамо» знову розпочали реабілітаційні заняття військовослужбовці. Як підкреслюють у… Read More
Жителя села Майори Одеської області, якого раніше затримали за зґвалтування собаки, відправили до слідчого ізолятора:… Read More
За інформацією синоптиків Гідрометцентру Чорного та Азовського морів, завтра, у четвер, 4 червня 2025 року,… Read More
Наші труби ніхто не бачить, бо для них головне – надійність, а не зовнішня краса.… Read More