Великдень – одне з головних християнських свят. Святкують його з розмахом і православні, і католики. За традицією після нічної пасхальної служби парафіяни накривають багатий святковий стіл. Він повинен бути не тільки смачним, красивим, а й символічним. І різні народи мають свої традиційні великодні страви, особливі рецепти. Що готують на Великдень у різних країнах, дізнавалася «Одеське життя».
Пасхальний стіл в Аргентині неможливо уявити без цього пирога. Паскуа іспанською означає «Великодня». А Паскуаліна – «Великодній пиріг». Страва ця пісна. Тому готувати його можна Великого посту. Начинений пиріг м’яким сиром рікоттою, круто звареними яйцями, шпинатом, артишоками і петрушкою. Є у цієї великодньої страви і символічне значення. Яйця, що використовуються для приготування, символізують воскресіння Ісуса Христа.
Читайте також: На Новому базарі в Одесі вже продають нечерстві паски та штолени-панеттоні (фоторепортаж)
У Великобританії традиційний Simnel Cake готують на Великдень вже багато століть. Їли його в неділю під час Великого посту по всій території Сполученого Королівства. Пізніше цей кекс став традиційною стравою у Великодню неділю. Він складається з двох шарів мигдальної пасти, покритий шаром смаженого марципану та 12 марципановими кульками, що символізують 12 апостолів.
Подають господині на великодній стіл і прикрашені хрестом здобні булочки з цукатами, смородиною, родзинками. Вони так і називаються – “гарячі булочки з хрестом”. І, як у багатьох країнах, не обходиться пасхальне застілля без яскравих крашенок.
Капіротада — це хлібний пудинг, який подають у Страсну п’ятницю. Рецептів його приготування багато – залежно від регіону. Але зазвичай цей традиційний великодній пудинг готують із багета, просоченого сиропом, приготованим із цукру, паличок кориці та гвоздики. Також часто в його рецепт входять горіхи та сухофрукти. Капіротада – символічна страва. Палички кориці на пудингу зображують хрест, а хліб символізує тіло Христове.
Читайте також: Що приготувати на Великдень крім паски: рецепти випічки та страв з м’яса
У Франції на Великдень готують символічну страву під назвою «le gigot d’agneau Pascal». Це – особливий рецепт приготування баранячої ноги. Адже з давніх часів ягня вважається жертовною твариною, і він став символом Ісуса Христа, який приніс себе в спокутну жертву.
Рецепт приготування «le gigot d’agneau Pascal» досить простий — м’ясо приправляють часником і розмарином, а потім смажать.
Випічку на Великдень готують у кожному регіоні Франції за своїм рецептом. На Корсиці, наприклад, великодній стіл прикрашають бісквітним кошиком, в який складаю пофарбовані яйця в червоний колір.
Цей кекс готують на Великдень міланські кондитери. Його назва означає «Великодня голубка». Випікають здобу у формі голуба – символ Святого духу. У тісто додають цукати, готовий кекс обсипають мигдалем та перловим цукром.
А лігурійські кулінари доповнили італійський великодній стіл пирогом «Torta Pasqualina». Начинений він шпинатом та яйцями. Коржів за традицією має бути не менше 33 – за кількістю років, прожитих Ісусом Христом.
Читайте також: В Одесі біля Кирхи стартував незвичайний Великодній ярмарок
Це ситний суп, який традиційно їдять на Великдень. У його рецептуру входять молоко, часник, цибуля, велика кількість різних насіння та бобів, а також – суха солона тріска, bacalao. 12 різних видів злаків та бобових символізують 12 апостолів. Bacalao – Ісус Христос. Адже риба є символом християнства.
У Греції традиційно на Великдень їдять солодкий хліб цуреки. Схожий він на халу – пліток із трьох джгутів тіста. Ця “коса” символізує Святу Трійцю. На великодній стіл цурек подається з яйцями, пофарбованими в червоний колір. Вони мають символізувати кров Христову.
У Польщі великодній стіл прикрашає випечений з борошна або виготовлений з розтопленого цукру ягня. Він символізує воскресіння Ісуса Христа. Не обходиться святковий стіл і без паски. Готують її із житнього борошна, змащують свинячим салом і прикрашають хрестом із тіста. А при приготуванні паски обов’язково дотримуються старовинних ритуалів.
Читайте також:Класичний куліч: покроковий рецепт великодні випічки
Святкування Великодня в Німеччині починає з четверга. Його називають «зелений четвер», і їдять у цей день зелені супи та соуси, шпинат, петрушку, цибулю…
У Страсну п’ятницю подають рибу. А в неділю на пасхальний стіл готують м’ясні страви: баранину у вигляді торта, смаженого ягняти… Готують на свято та великодній пиріг. Його рецепт схожий на рецептуру нашої паски. Тісто замішують на молоці, додають багато яєць та родзинок. Потім заплітають його у вигляді коси і запікають у овальній формі.
В Австрії на великодній стіл готують круглий коровай. Прикрашають його агнцями чи хрестом.
Одеса святкує Незалежність — драйвом, мистецтвом, музикою і сміхом. Приєднуйся! Read More
Сучасна ванна - це не тільки місце для гігієнічних процедур, а повноцінна зона комфорту, де… Read More
В Одесі прокуратура виявила два факти самовільного захоплення та забудови одеситами земельних ділянок комунальної власності,… Read More
Одеська міська рада готує до затвердження нову програму збереження культурної спадщини на 2025–2028 роки, адаптовану… Read More
Протягом ночі та ранку 21 серпня російські війська завдали чергового масованого удару по Україні, застосувавши… Read More
У четвер, 21 серпня 2025 року, через планові роботи енергетиків частина Одеси до вечора залишиться… Read More