Після свят багато хто намагається «розвантажити» організм, влаштовуючи дні на воді, кефірі або фруктах. Але чи дійсно це корисно? Лікарка-дієтологиня та health-coach Катерина Кутьїна пояснює, чому різкі обмеження можуть нашкодити, які наслідки має розвантаження для здоров’я і як правильно повернутися до збалансованого харчування без стресу для організму.
Під час обмеження раціону відбувається втрата рідини, але це не означає спалювання жиру.
– Ви споживаєте менше солі, цукру, алкоголю, що призводить до виведення зайвої води. Але щойно ви повернетеся до звичного харчування, ця вода повернеться, — пояснює експертка.
Крім того, різке зниження споживання їжі може викликати такі побічні ефекти:
– Організм сприймає це як стрес, — наголошує Катерина Кутьїна.
На тему: Чому заїдати стрес небезпечно?
Також обмеження харчових волокон погіршує роботу шлунково-кишкового тракту.
– Клітковина необхідна для здорового травлення: вона нормалізує моторику кишківника і подовжує відчуття ситості, – додає дієтологиня. – А нестача білка, яка часто трапляється при розвантажувальних дієтах, може негативно впливати на процес детоксикації печінки.
Багато людей помилково вважають, що такі дні сприяють детоксикації. Проте, за словами Катерини Кутьїної, розвантажувальні дні створюють лише ілюзію очищення.
– Насправді жодного очищення не відбувається. Органи детоксикації – печінка, нирки, легені, шлунково-кишковий тракт – працюють безперервно і без нашої участі.
Окрім цього, існують групи людей, для яких такі дні можуть бути особливо небезпечними.
– Розвантажувальні дні не варто застосовувати людям із цукровим діабетом, захворюваннями шлунково-кишкового тракту, нирок, печінки, серцево-судинної системи, вагітним і годуючим жінкам, дітям і підліткам, людям з низькою масою тіла, а також тим, хто має інтенсивні фізичні або розумові навантаження чи розлади харчової поведінки, — попереджає лікарка.
Замість різких обмежень варто поступово відновлювати звичний режим, говорить Катерина:
Читайте також: Як і чим харчуватися взимку, щоб залишатися енергійними
Багато хто після свят вдається до прийому сорбентів або ферментів, таких як «Атоксил» або «Мезим».
– «Атоксил» не потрібен, якщо ви просто переїли. Він може бути доцільним лише при симптомах отруєння, таких як нудота або діарея, – застерігає лікарка.
Щодо ферментів, то організм самостійно виробляє їх достатню кількість для перетравлення їжі.
– Підшлункова залоза і травна система самостійно справляються навіть після переїдання.
Тож, розвантажувальні дні після свят не є панацеєю і не сприяють очищенню організму. Краще поступово відновлювати збалансоване харчування, не вдаючись до суворих обмежень. Організм має всі необхідні механізми для самостійного відновлення, якщо дати йому час і підтримувати здорові звички.
Вибір редакції:
Volkswagen Golf - одна з тих моделей, яка не потребує представлення. Його впізнають на вулицях,… Read More
Сьогодні, у суботу, 19 квітня 2025 року, 1151 день повномасштабної війни в Україні. Так, незморячи… Read More
У дошкільному закладі «Топольок» Бессарабського ліцею пройшов «Тиждень добрих справ на підтримку ЗСУ». Підтримали його… Read More
Прокуратура Одеської області розпочала розслідування за результатами ракетних ударів по цивільній інфраструктурі Одеської області увечері… Read More
У Приморському районі Одеси ТЦК відкрив одразу сім проваджень проти одного чоловіка. Такий випадок став… Read More
Оновлений дизайн меморіалу на площі 10 квітня презентували одеситам. Йдеться про оновлення елементів монумента «Крила… Read More