Після свят багато хто намагається «розвантажити» організм, влаштовуючи дні на воді, кефірі або фруктах. Але чи дійсно це корисно? Лікарка-дієтологиня та health-coach Катерина Кутьїна пояснює, чому різкі обмеження можуть нашкодити, які наслідки має розвантаження для здоров’я і як правильно повернутися до збалансованого харчування без стресу для організму.
Під час обмеження раціону відбувається втрата рідини, але це не означає спалювання жиру.
– Ви споживаєте менше солі, цукру, алкоголю, що призводить до виведення зайвої води. Але щойно ви повернетеся до звичного харчування, ця вода повернеться, — пояснює експертка.
Крім того, різке зниження споживання їжі може викликати такі побічні ефекти:
– Організм сприймає це як стрес, — наголошує Катерина Кутьїна.
На тему: Чому заїдати стрес небезпечно?
Також обмеження харчових волокон погіршує роботу шлунково-кишкового тракту.
– Клітковина необхідна для здорового травлення: вона нормалізує моторику кишківника і подовжує відчуття ситості, – додає дієтологиня. – А нестача білка, яка часто трапляється при розвантажувальних дієтах, може негативно впливати на процес детоксикації печінки.
Багато людей помилково вважають, що такі дні сприяють детоксикації. Проте, за словами Катерини Кутьїної, розвантажувальні дні створюють лише ілюзію очищення.
– Насправді жодного очищення не відбувається. Органи детоксикації – печінка, нирки, легені, шлунково-кишковий тракт – працюють безперервно і без нашої участі.
Окрім цього, існують групи людей, для яких такі дні можуть бути особливо небезпечними.
– Розвантажувальні дні не варто застосовувати людям із цукровим діабетом, захворюваннями шлунково-кишкового тракту, нирок, печінки, серцево-судинної системи, вагітним і годуючим жінкам, дітям і підліткам, людям з низькою масою тіла, а також тим, хто має інтенсивні фізичні або розумові навантаження чи розлади харчової поведінки, — попереджає лікарка.
Замість різких обмежень варто поступово відновлювати звичний режим, говорить Катерина:
Читайте також: Як і чим харчуватися взимку, щоб залишатися енергійними
Багато хто після свят вдається до прийому сорбентів або ферментів, таких як «Атоксил» або «Мезим».
– «Атоксил» не потрібен, якщо ви просто переїли. Він може бути доцільним лише при симптомах отруєння, таких як нудота або діарея, – застерігає лікарка.
Щодо ферментів, то організм самостійно виробляє їх достатню кількість для перетравлення їжі.
– Підшлункова залоза і травна система самостійно справляються навіть після переїдання.
Тож, розвантажувальні дні після свят не є панацеєю і не сприяють очищенню організму. Краще поступово відновлювати збалансоване харчування, не вдаючись до суворих обмежень. Організм має всі необхідні механізми для самостійного відновлення, якщо дати йому час і підтримувати здорові звички.
Вибір редакції:
Цими вихідними температура морської води біля узбережжя Одеси та Чорноморська різко знизилася до критично низької… Read More
Військовослужбовець ЗСУ і ведучий 24 каналу Арсен Цимбалюк звинуватив мера Одеси Геннадія Труханова у відмові… Read More
В Одесі затримали співробітника комунального підприємства «Узбережжя Одеси», якого підозрюють в отриманні хабара за дозвіл… Read More
В Одесі розпочалися відновлювальні роботи в багатоквартирному будинку за адресою вул. Новосельського, 51, який значно… Read More
Точна кількість одиниць військового флоту країни не підлягає оприлюдненню під час війни. Натомість «ОЖ» вирішило… Read More
Сарана, яка масово атакує Запорізьку область, схоже, дісталася Одеси. Як повідомляють наші читачі, комах уже… Read More